5 tipp az orvostól, hogy megtaláld a legjobb fogyókúrát

A legtöbben már tudjuk, hogy az egészséges életmód során milyen ételeket és italokat kell kerülnünk. Abban sokkal bizonytalanabbak vagyunk, hogy mit és mikor ehetünk. Sokan tisztában vannak azzal is, mennyi ételt kell enniük a fogyáshoz, azt azonban már kevesebben tudják, milyen tápanyag-összetétellel tudják elérni, hogy zsírból fogyjanak, és így a karcsúbb alak mellett energikusak és egészségesek is maradjanak.

A rosszul megválasztott fogyókúrák sokszor hatástalanok vagy a hatásuk csak rövid távú, de ha sikert érünk is el velük, a fogyás történhet úgy is, hogy ártunk a szervezetünknek. Ha egészségesen szeretnénk megszabadulni a pluszkilóktól, figyeljünk oda dr. Farkas Kitti tanácsaira.

1. Legyen kiegyensúlyozott a vércukorszintünk

Az a cél, hogy az étkezésünk igazodjon a természetes anyagcsere-folyamathoz. Az anyagcsere-pörgető diéták háromóránkénti evésre buzdítanak, ez napi öt alkalom, ami pedig kifárasztja a szervezetet, illetve sejtjeink inzulinérzékenységét is csökkenti. Emellett a nevük is félrevezető: az anyagcserét, ha szükséges, optimalizálni kell, de pörgetni semmiképpen sem tudjuk többszöri evéssel. A helyes módszer igazodik anyagcserénk napszaki természetes ritmusához. Ha az inzulinszintünk napszakon belüli ingadozásához igazítjuk az étkezéseinket, mellette pedig mozgunk és eleget alszunk, akkor tudunk hatékonyan súlyt veszíteni. Ez a gyakorlatban napi háromszori étkezést jelent, amelyek közül az ebéd a legtartalmasabb, fehérjében és szénhidrátban is gazdag.

2. Nem éri meg rosszul lenni a diétától

Egy fogyókúra beindításakor természetes, hogy előfordulhatnak kisebb kellemetlen érzések, de ezeknek el kell múlniuk pár nap alatt. Ellenben ha hosszú távra olyan diétát választunk, amely nehezen tartható, nem életszerű – mint például a ketogén –, akkor ártunk magunknak. A ketogén típusú diéta túlélő üzemmódba kapcsolja a szervezetet, ami hosszú távon nem fenntartható állapotot eredményez. A drasztikusan alacsony szénhidrátbevitel fáradtságot, koncentrációhiányt, alvászavarokat okozhat. Sose tarts fenn olyan étkezési rendszert, amelytől rosszul érzed magad, gyenge vagy, és úgy érzed, hogy az agyad sem kap megfelelő energiát.

Itt az ideje, hogy végre sikeres legyen a diétád!
Itt az ideje, hogy végre sikeres legyen a diétád!Pixelchrome Inc / Getty Images Hungary

3. Nem kell éhezned

Az egyik legrosszabb taktika a tartós böjtölés. A rendszertelen éhezés, a kihagyott étkezések hatására mind a testi, mind a szellemi teljesítmény csökken, és bár fogyás történhet, a szervezet ilyen helyzetben az izmot is bontani fogja, illetve ha abbahagyjuk a koplalást, egyből fellép a jojóeffektus, és zsírt kezdünk raktározni. Kerüljük az olyan módszereket, amelyek az étkezések kihagyását javasolják, esetleg „bűnözési napot” iktatnak be, azaz nagy zabálásokat engedélyeznek a szigorú tápanyagmegvonások közé. Ne feledd: egy-egy kilengés vagy süti nem fog kárt okozni, de a szélsőséges módszerek igen.

4. A diéta ne okozzon betegséget

Se hosszú, se rövid távon ne szembesüljünk se mellékhatással, se betegséggel. A szétválasztó diéták a nem megfelelő tápanyagbevitel miatt hiányállapotokat idézhetnek elő, illetve gyomorpanaszokat, hosszú távon akár gyomorfekélyt is okozhatnak. Ha kényszeresen kerülünk egy-egy tápanyagcsoportot, például űrhajós diéta esetén a gyümölcsöket, akkor ez a rosthiány miatt étkezési panaszokhoz, hosszabb távon emésztőszervi megbetegedésekhez vezethet. A túlzott zsírbevitelen alapuló diéták szintén emésztőszervi megbetegedéseket is okozhatnak, illetve a vérzsírértékek eltolódásával növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

5. Viszlát, műkaják!

A műkaják, csodadiéta-kiegészítők beszerzése sok macerával jár. Ráadásul senki sem bizonyította, hogy a javasolt tabletták és bogyók segítenék a fogyást, viszont akár egészségtelenek is lehetnek. Nem ezektől fogunk fogyni. A mentes ételek fogyasztása pedig tényleg felesleges, hacsak nincs valami érzékenységünk. Ezeknek az ételeknek sokszor magasabb a kalóriatartalmuk, mint nem mentes társaiknak. A diéta egyik sarokköve a kitartás. Ez jobban megy, ha élvezzük az evést, ha finom dolgokat fogyasztunk. A nem természetes összetevőket a szervezet előbb-utóbb megunja, esetleg nem kívánt tünetek is jelentkeznek a hatásukra. Válaszd a természetest, tudd, hogy mit eszel, étkezz változatosan, így rájössz, hogy a diéta akár élvezetes is lehet. A cél, hogy ne und meg, és az étrended legyen hosszú távon fenntartható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra