18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

15 tipp, hogy te is megéld a valódi orgazmust

Jól tudjuk: a szexnek messze nem alfája és ómegája az orgazmus. Az viszont, ha minden igyekezet, a partner türelme és gyengédsége és a vágyaink ellenére sem sikerül elérni a csúcsra, nagyon frusztráló lehet. Ilyen és ehhez hasonló nehézségekkel a nők nagyon nagy része küzd: egy nemrégiben kijött amerikai vizsgálat szerint többségüknek nagyon sok gátló tényezőt kell leküzdeniük, és csak keveseknek megy mindez rutinból.

Ha szeretnéd átélni, de mégsem jutsz el a csúcsig, az előbb-utóbb az egész szextől elveheti a kedved, a folyamat pedig nagyon hamar öngerjesztővé válik. Ne legyints lemondóan, hogy "áh, annyira nem is fontos", mert lehet, hogy egy-egy apró életmódbéli változtatással egy csapásra megoldódnak a gondjaid. A Womansday 15 olyan tényezőt gyűjtött össze, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy nehezen, vagy egyáltalán nem éred el az orgazmust. Egy-két olyat is, amitől igencsak meg fogsz lepődni. 

#1 Szorongás

Nehéz úgy elérni az orgazmust, ha szorong és aggodalmaskodik az ember. Ha nem vagy nyugodt, ha nyomaszt valamilyen megoldatlan gond, esetleg párkapcsolati nehézség, sokkal nehezebben jutsz a csúcsra még akkor is, ha igényelnéd az együttlétet, és a partnered mindent úgy csinál, ahogy neked is tetszik. A jelenség nagyon gyakori: kutatások szerint a nők orgazmussal kapcsolatos nehézségeinek hátterében az esetek több mint felében a szorongás áll. Ráadásul a szorongás, ha nem kezdünk vele valamit, egyre több életterületet hat át. Ebben az állapotban kisebb az önbizalmad és elkezdhetsz olyasmik miatt is aggódni (külsőd, partnered hűsége), amelyek miatt alapvetően nem szoktál. 

Ha magadba nézve azt látod, ilyen jellegű nehézség áll az örömed hiánya mögött, nem lesz elég a nyugi-mantra: a feszültséget és aggodalmat okozó gondokról beszélni kell. Ha az otthoni beszélgetés nem elég, szakember bevonására is szükséged lehet. 

#2 Nem használod az izmaidat

Ha nehézségeid vannak az ágyban, gyakran kaphatsz "csak lazulj el" típusú tanácsokat. Ezek is működhetnek persze, főleg ha épp lelki bajod van, de ahhoz, hogy orgazmust érj el, könnyen lehet, hogy inkább izmaid sokkal tudatosabb használatára lesz szükséged.

A medencefenék izmainak erősítése köztudottan jót tesz nemcsak a szexuális életnek, de az egészségnek úgy általában is. Szex közben érdemes tudatosan figyelned a lazítás és feszítés ütemére, és ráismerned, mikor tud pluszt adni az örömödhöz, ha megfeszíted az izmaidat.  Önkielégítés közben talán te is megfigyelted, hogy gyorsabban jön az öröm, ha összehúzod a hüvelyi izmaidat és feszesen tartod a hasfaladat is; érdemes lehet páros szex közben is kísérletezni ezzel. 

#3 Nem vagy elég nedves

Jó szex nincs megfelelő nedvesedés nélkül. A nedvesség szexuálisan érzékenyebbé teszi a nemi szerveket, így hozzásegíthet az orgazmushoz is, hiányában pedig kellemetlen, dörzsölő érzés lehet a behatolás is. Az orgazmusnehézséggel küzdő nők negyede a hiányzó nedvességet okolja az elmaradó orgazmusért. Akár a változókori hormonális változások, akár alkati sajátosság miatt nem elegendő az a váladék, amit a tested termel, ne halogass, irány a drogéria, ahol kiválaszthatod a neked leginkább megfelelő terméket, és óriási lépést tehetsz afelé, hogy neked is nagyon jó legyen az ágyban. Persze ha a nedvesedés oka az, hogy nem jöttél kellően izgalomba, jelezz a partnerednek, és kísérletezzétek ki együtt, melyek azok a mozdulatok és ingerek, amelyektől igazán beindulsz. 

#4 Túl sok az inger

Sokszor írtunk már róla, mennyi téves és félinformációt közvetít a pornó. Az egyik ilyen, hogy minél erősebb az inger (jelentsen ez épp vad dörzsölést, minél mélyebb behatolást, minél nagyobb mérettel rendelkező partnert), annál könnyebben és gyorsabban jön a női öröm. Az esetek egy jelentős részében ez nincs így. Nagyon eltérő lehet, hogy melyik nőnek milyen és mennyire intenzív stimulus esik jól, és azoknál, akik nagyon érzékenyek odalent, könnyen visszafelé sülhet el a túl hosszú vagy túl erős ingerlés. Figyeld meg magad: ha úgy érzed, neked túl sok, ami az ágyban történik, jelezz a partnerednek. Könnyen lehet, hogy ő is félreértés áldozata, és örömmel hagy fel a kiábrándító reszeléssel. 

#5 Nem próbáltál még ki játékszert

A nők egy része idegenkedik a szexuális játékszerek alkalmazásától, pedig különböző tanulmányok tanúsága szerint sokuknak hasznára lehetnének ezek az eszközök. A nők egy jelentős részének csiklóingerlésre is szüksége van az orgazmus eléréséhez, és olyanok is vannak, akik kifejezetten a rázkódás jelentette extra stimulusra jutnak el a csúcsra. 

Ha te is úgy érzed, többre van szükséged, tegyél ebbe az irányba egy kis lépést. Először érdemes lehet csak egy kisebb típussal kísérletezned, ha pedig bejött, amit tapasztaltál, rajtad múlik, folytatod-e a kísérletezést. 

#6 Nem maszturbálsz

A maszturbálásnak nagyon sok kedvező szex-élettani hatása van – állítják a szexterapeuták. Ilyenkor nemcsak megismered a tested, de a fantáziálást és kreatív energiáid mozgósítását is gyakorlod, aminek nagy hasznát tudod venni az ágyban, partnereddel is. Ne legyél szégyellős, és főleg ne aggódj: sem fizikai, sem lelki bajod nem lesz az önkielégítéstől. Sőt, szexterapeuták arra biztatnak, hogy hetente több alkalommal hódolj az örömöknek. Nemcsak az aznapi jóllétedről gondoskodsz, de hosszú távon teszel jót magaddal.  

#7 Nem mondod el, mit szeretnél

Te gondolatolvasó vagy? Na ugye, hogy nem. A párod sem az, ezért nagyon fontos, hogy minél pontosabban elmondd, mit szeretnél, akár a szexről, akár bármilyen más életterületről van szó. Ez annál is inkább fontos, hiszen sokfélék vagyunk, és ami az egyik partnernél, egy előző kapcsolatban bevált, az lehet, hogy a következő partnernél már egyáltalán nem váltja ki ugyanazt a hatást. Ha nem beszéltek, azzal tulajdonképpen elbeszéltek egymás mellett: partnered a legjobb szándékkal ügyködik valami olyasmin, ami téged nemhogy beindítana, de inkább lelohaszt. 

#8 Nem mész el pisilni szex előtt

Azt sokan tudják, hogy a szex utáni pisilés segíthet megelőzni bizonyos húgyúti fertőzéseket. Mostantól jó, ha arra is figyelsz, hogy előtte is elmenj, még ha annyira nem is sürgető az inger. Ha szex közben a teli hólyagodra kell fókuszálnod, nagyon kicsi az esélye annak, hogy beleengedd magad a pillanatba, ez pedig nagyon megnehezíti az orgazmus elérését. Ha minden kötél szakad, inkább szaladj ki szex közben, és legközelebb legyél kicsit előrelátóbb. Ha kicsit vissza is esik a hangulat, könnyebben visszahozhatod, ha nem kell éppen a legalapvetőbb szükségleteid egyikére fókuszálnod. 

#9 Közbeszólnak a gyógyszereid

Ha rendszeresen szedsz valamilyen orvosságot, alaposan tanulmányozd át, hogy a betegtájékoztató szerint az hogyan interferál a szexszel. Bizonyos orvosságok, például a fogamzásgátlók és az antidepresszánsok megzavarhatják a vágyad, az antihisztamin-készítmények pedig a nedvesedést csökkenthetik. Utóbbi hiányáról már tudod, hogy az orgazmus egyik legnagyobb kerékkötője lehet, szóval csak óvatosan a megfázás tüneteit kezelő gyógyszerekkel is!

#10 Túl sokat ülsz

Az ülésről már kiderült, hogy csaknem annyi káros hatása van, mint a dohányzásnak. A több órás rendszeres üldögélés nemcsak a keringésednek és az alakodnak árt, de a csípő izmait is megrövidíti, aminek pedig a szexet is megzavaró fájdalom lehet a vége. Nem csoda, ha nem jön az orgazmus, ha folyton elvonja a figyelmed valamilyen csípőtáji szúrás. Megelőzésképpen rendszeresen állj fel, sétálj, és ha van egy kis időd elvonulni, nyújts is kicsit az izmokon!

#11 Kontrollálni akarsz

Annyi mindenre kell figyelni, hogy sokan csak akkor érezzük magunkat biztonságban, ha életünk minden aspektusát kontrollálni tudjuk. Az orgazmus ne ilyen legyen! Ahhoz, hogy átéld, muszáj kicsit kiengedned a kontrollt. Nem, nem arra gondolunk, hogy minden irányítást a partnered kezébe tegyél, inkább arra, hogy bízz a testedben és ne ijedj meg saját hevesebb reakcióidtól sem. Ha komoly gátjaid vannak, ha nagyon nehezen adod át magad a szexuális örömérzetnek, problémádat ne barkácsmódszerekkel kezeld. Keress fel szakembert, aki segít megérteni, mi akadályoz meg abban, hogy átadd magad az örömöknek. 

#12 Csendben vagy

Ha nem is mindenkinek, de a nők nagy részének sokat dob a hangulatán, ha hangot ad elégedettségének szex és orgazmus közben is. Ha zajongsz kicsit, hosszabb és intenzívebb orgazmust élhetsz át, szex közben pedig neked és partnerednek is izgató lehet a beszéd.

Persze nem vagyunk egyformák. Ha a heves kiáltozás nem is a te műfajod, érdemes lehet megpróbálkozni némi halk sóhajtással, vagy egyszerűen azzal, hogy elmondod a partnerednek, hogy ez most nagyon jó.

#13 Magas sarkút hordasz

Nemcsak láb- és hátfájást, rossz tartást és bütyköt okoznak a magas sarkú cipők, de közvetlen negatív hatással lehetnek a szexuális életedre is. A magas sarkakon való tipegés ugyanis deformáló hatással van az ágyéki és horpaszizmokra, amik közvetlen kapcsolatban vannak a medencefenék izmaival és az ahhoz kapcsolódó idegekkel. Hordj inkább laposat, még akkor is, ha a kopogós lépő tényleg sok férfinak tetszik. 

#14 Kevés az oxitocin

Az ölelő- és szeretethormonként is ismert oxitocinnak nagyon nagy szerepe van az orgazmusig vezető úton, mert segíti az ellazulást és a másikhoz való kötődést is. A stressz és feszültség csökkenti a termelődését, de jó hír, hogy a partnereddel való gyengéd együttlét, beszélgetés, egymás érintése nagyon is segítheti, hogy több szabaduljon fel belőle. Sőt, ugyanezt a hatást érheted el, ha a háziállatodat dögönyözöd. 

#15 Nem iszol elég vizet

Bizony nem elég, hogy a kevés ivástól lassabb lesz az anyagcseréd, tompul a figyelmed és rossz lehet az általános közérzeted, a szexuális egészségre is károsan hathat, ha nem iszol eleget. A nem megfelelő folyadékbevitel a fentebb már említett gyengébb nedvesedésben is ludas lehet, és különösen fontos ellene tenni akkor, amikor alkoholt ittál, vagy más okból veszítettél sok vizet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra