8 dolog, amit egy rossz kapcsolatból tanulhatsz

A házas életbe nem úgy ugrunk fejest, hogy azon gondolkozunk, vajon milyen lesz aláírni a válási papírokat. Ennek ellenére Magyarországon évente nagyjából 25 ezer pár dönt úgy, hogy külön utakon folytatja az életét.

Válni pokoli nehéz, mindenki számára megterhelő, de minden eset más és más. És egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük, hogy miután megvívtuk a csatáinkat, az új élethelyzetben, a friss kapcsolattal ugyanott folytassuk, ahol a válás előtt abbahagytuk.

Árulkodó lehet, ha egy idő után minden alkalommal kellemetlen a helyzet, ha a párunkkal kettesben vagyunk valahol, sokat vitatkozunk, gyakran eszünkbe jut, hogy milyen lenne egyedül, esetleg egy másik emberrel. Szintén jelzésértékű, ha már nem élvezzük az együtt töltött időt, nem tudunk egymással kommunikálni, csak a gyerekek miatt vagyunk együtt. Ismerős érzések? Ilyenkor két választása van az embernek: vagy elkezd dolgozni a problémákon, lehetőleg szakértői segítséggel, vagy egy boldogabb élet reményében otthagy mindent.

A legjobb, ha sikerül megmenteni a kapcsolatot. De akkor sem kell feltétlenül kudarcként megélni a helyzetet, ha válásra kerül a sor, hiszen ilyenkor is rengeteg mindent tanulhatunk a múlt hibáiból.

1. Kapcsolatgyilkos telefon

Az egyik legfontosabb dolog ma, amire egy válás megtaníthat, hogy törekedjünk a kütyüzéssel töltött idő minimalizálására. Egy kutatás során kiderült, hogy minden tizedik pár egyik tagja szex közben is csekkolja a telefonját. Nem hangzik túl jól, ugye? A megkérdezettek 85 százaléka pedig őszintén bevallotta, hogy rendszeresen használja a telefonját a barátaival vagy családjával folytatott beszélgetések alatt. A kutatásokból az is kiderült, hogy azok az emberek, akik más tevékenységek közben mobiloznak, kevésbé empatikusak. Ez pedig tipikusan egy olyan készség, ami jól jön, ha nem egyedül tervezzük leélni az életünket.

2. Légy hálás!

Tanulmányok szerint azok az emberek, akik kifejezik a hálájukat a partnerüknek, elégedettebbek a kapcsolatukkal. Az ilyen kapcsolatokban általában jobb a felek közötti kommunikáció, nagyobb az elköteleződés, az intimitás és a támogatás is. Azzal, ha hálás vagy a kapcsolatért, nemcsak a saját, de a partnered elégedettségét is növeled.

Természetes, ha először összetörsz, de rengeteget tanulhatsz egy ilyen helyzetből
Természetes, ha először összetörsz, de rengeteget tanulhatsz egy ilyen helyzetbőlSohl / Getty Images Hungary

3. A kommunikáció kulcstényező

Házassági tanácsadások alkalmával gyakran halljuk, hogy a jó kapcsolat alapja a megfelelő kommunikáció, és ez valóban így van. Minél nyitottabb, őszintébb a felek közötti kommunikáció, annál nagyobb a bizalom. Ez pedig nemcsak a mindennapjainkat könnyíti meg, de jobb lesz a szex is, gyakoribb lesz az orgazmus.

4. Számít a boldogságod

A boldogságra való törekvés nem felszínes vagy önző dolog. Természetes, hogy egy jól működő párkapcsolatban szeretettel és tisztelettel fordulsz a partnered felé, amitől ő elégedettebbnek, támogatottabbnak érzi majd magát, a kulcs azonban ebben az esetben is a kölcsönösség. Fontos, hogy olyasvalaki legyen mellettünk, aki tisztel, támogat, és aki mellett különlegesnek érezzük magunkat. És bár elsőre talán nem hangzik annak, ugyanilyen fontos az is, hogy a pár tagjai mennyit nevetnek együtt. Kutatások eredményei szerint ugyanis a közös nevetés nagyban hozzájárul a kapcsolat minőségének javulásához.

5. Tanuld meg, hogy mi az, ami neked már nem fér bele

Ahhoz, hogy egy sikertelen házasságot követő kapcsolat jobban sikerüljön, fontos, hogy tisztában legyünk mindazzal, amit feltétlenül szeretnénk elkerülni a jövőben. Egy rossz kapcsolat arra is jó, hogy megtapasztaljuk azokat a tulajdonságokat, amiket nem tudunk elviselni a partnerünkben, ez pedig hozzásegít ahhoz, hogy a következő választásunk jobb legyen. Sokkal könnyebb a dolgunk, ha nem a saját elvárásainkon szeretnénk változtatni a párunk tulajdonságai fényében, hanem már az elején tisztában vagyunk azzal, hogy milyen embert keresünk.

6. Nem tudod megváltoztatni a másikat

Sok probléma keletkezik abból, hogy az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a házasságkötés megoldást jelent a rossz szokásokra. Ez viszont a legtöbb esetben egyenes út a váláshoz, ugyanis bármennyire is szeretnénk, nem tudunk a párunk helyett változni. Mielőtt fejest ugrunk egy új kapcsolatba, érdemes levenni a rózsaszín szemüveget és átgondolni, hogy mennyire szeretjük a másik jó tulajdonságait, és ezek mellett képesek vagyunk-e elviselni a rosszakat.

7. Ne hanyagold el a barátaidat

Az egyik legnagyobb lecke, amit egy párkapcsolat taníthat, hogy mennyire fontosak a barátaink. Amikor komoly kapcsolatba kerülünk, hajlamosak vagyunk elhanyagolni a barátainkat, hiszen legszívesebben minden percet újdonsült szerelmünkkel töltenénk. Érdemes azonban belegondolni, hogy ha elhanyagoljuk a barátainkat, ki fog mellettünk állni, ha a kapcsolatban problémák merülnek fel?

8. A szex elengedhetetlen a boldog párkapcsolathoz

Az egyik figyelmeztető jel a problémás kapcsolatban, ha egyre kevesebb a szex. Ijesztőnek tűnhet, de kutatások szerint ha nincs szex, nincs boldog kapcsolat sem. Minél elégedettebb a nő a szexuális életével, annál elégedettebbek a férfiak a házasság egészével. Ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a párok közel érezzék magukhoz a másikat, boldogabbak és elégedettebbek legyenek. Az együttlétekkor felszabaduló oxitocin pedig csökkenti a stressz és a szorongás mértékét, ami ugyancsak hasznos, ha a boldogság elérése a cél.

Oszd meg másokkal is!
Mustra