18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lehet, hogy túl sokat maszturbálsz?

Az ötvenes évekig úgy tartották, a maszturbálás nagyon káros: nemcsak kimerültséget, stresszt, de vakságot is okoz, miközben csökkenti a férfierőt és az értelmi képességeket is. Röviden: öl, butít és nyomorba dönt. Ma már nemcsak a közvélemény, de a tudomány is mást mond, igaz, előítéletből maradt még jó pár.

Bár azt gondolnánk, hogy a maszturbálással kapcsolatban ledőltek a tabuk, az utóbbi időben ismét szélesebb lett az önkielégítést helytelenítők rétege. Nagy-Britanniában egész közösség formálódott azokból, akik elutasítják a maszturbálást (NoFap a mozgalom neve), és amiatt aggódnak, hogy az internetes pornó elterjedésével ismét kevésbé biztonságos lett a szexnek ez a formája. Hozzászokástól, sőt függőségtől féltik azokat, akik (pornóra) maszturbálnak. 

De vajon mit mondanak a szakértők?

Maszturbálás és tudomány

A szakértők többsége túlzónak látja az online pornóval és a maszturbálással kapcsolatos aggodalmakat, helyesebben úgy vélik, hogy az intenzív, rendszeres pornózás és önkielégítés nem oka, hanem tünete valamilyen mélyebben meghúzódó problémának. Az ő olvasatukban a „túlzásba vitt” maszturbálás (arról, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, lesz még szó) inkább válasz a párkapcsolati és szexuális problémákra, a kezeletlen stresszre és feszültségekre, nem pedig oka azoknak.

Mindeközben az önkielégítés kedvező élettani hatásairól is egyre többet tudunk: vizsgálatok tanúsága szerint az önkielégítés segíti a szexuális válaszkészséget, serkenti a nemi vágyat, önbizalommal tölt el, ráadásul ez a legegyszerűbb és legtisztességesebb módja a párkapcsolatban jelentkező eltérő szexuális étvágy kompenzálásának is. 

Csináljam vagy ne csináljam?
Csináljam vagy ne csináljam?123foto / Getty Images Hungary

Mennyi a sok?

Szakértők szerint nem lehet számszerűsíteni, hogy mikor visszük túlzásba a dolgot, már csak azért sem, mert túlzásba esni ez esetben nem mennyiségi kérdés. Aggódni inkább akkor van ok, ha a maszturbálás a kelleténél nagyobb hatást gyakorol a mindennapi életünkre és a személyiségünkre is. Az emberek ráadásul igen sokféle okból maszturbálnak. A szexuális feszültség levezetése csak egy ezek közül: sokan használják stresszűzőnek, álmatlanság ellen, és van, akinek kimerültség ellen tesz jót. 

A önkielégítés miatt kárhoztatni bárkit is már csak azért is álságos, mert úgy néz ki, hogy csaknem mindenki csinálja. Legalábbis erre utal többek között az egyik legnagyobb amerikai szexkutatás is. Eszerint az amerikaiak nagy része, életkoruk és nemük függvényében 12 és 69 százalék közötti hányada maszturbált a felmérést megelőző hónapban. A legaktívabbak a 25 és 29 éves kor közötti férfiak, a legkevésbé aktívak (de távolról sem inaktívak) a hetven feletti nők voltak. 

Miben más, mint a szex?

Természetesen rengeteg olyan aspektus van, ami mentén elkülönül, hogy társsal vagy egyedül vagy, de az agyadban játszódó folyamatok között ezek alapján nincs lényegi különbség, sőt az sem számít igazán sokat, hogy nő vagy férfi vagy: ugyanazok az agyi területek kapnak ingert. 

Orgazmus során azok az agyi területek aktiválódnak, amelyek a jutalmazáshoz, az örömhöz és a motivációhoz kapcsolódnak, és nem mellesleg szintén aktívak lesznek, ha finom ételt kóstolsz, könnyű drogot használsz, vagy valamilyen neked kedves zenét hallgatsz. 

Orgazmushoz közeledve (akár egyedül, akár párban éled át az élményt) nagyon fontos neurokémiai folyamatok játszódnak le a testedben, és a viselkedésedet és a közérzetedet nagyban befolyásoló hormonok szabadulnak fel. Az endorfintól boldogabbnak, békésebbnek érzed magad, ráadásul ennek a hormonnak fájdalomcsillapító hatása is van. Az ölelőhormonként is ismert oxitocin szintén nagyobb mennyiségben szabadul fel, annak pedig, hogy szex után legszívesebben kidőlnél, az alvásszabályozó vazopresszin az oka. A stresszhormonként ismert kortizol termelődése szerencsére nemhogy nőne, hanem jelentősen csökken orgazmus alatt, és ez nincs másképp akkor sem, ha egyedül érted el a csúcsot. 

Jól tud esni
Jól tud esnivadimrysev / Getty Images Hungary

Lehetek függő?

Sokan tartanak tőle, hogy a maszturbálás egy idő után függőséggé válik. Ha azt nézzük, hogy a jutalmazóhormon, a dopamin termelése is jelentősen megnő orgazmus közben, alátámasztottnak gondolhatjuk ezt a félelmet. Szakemberek ugyanakkor azt mondják, hogy a megemelkedett dopaminszint nem jelent egyenes utat a függőség felé, hiszen magára a szexre sem sokan szoknak rá mániásan. Ahhoz, hogy a rendszeres önkielégítésre függőségként tekinthessünk, olyan kritériumoknak kellene megfelelnie, amiket nem teljesít.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem okozhat problémát egy kapcsolatban, főleg ha a partnerrel folytatott szex rovására megy, illetve hogy ne lennének olyan esetek, amikor szinte kényszeres cselekvéssé válik – de ezek ritkább jelenségek. Dr. Justin Lehmiller szexterapeuta szerint pedig ezekben az esetekben valamilyen más, legtöbbször párkapcsolati jellegű problémára kell gondolni mielőtt magát az önkielégítést kárhoztatnánk. 

Az amerikai neurológus, Mateusz Gola szerint onnantól tekinthető problémásnak a dolog, ha a maszturbálást már egyáltalán nem a szexuális inger levezetésére, hanem stressz- vagy problémakezelő módszerként alkalmazzuk, és más levezető technikák helyett is (egy jó beszélgetés, sport) ezt alkalmazzuk. Ilyenkor érdemes átgondolnunk az önkielégítéshez való viszonyunkat. 

Gola szerint a férfiak 10, a nők mintegy 2 százalékának van problémája azzal, hogy úgy érzi, túl sokat maszturbál, és köztük olyanok is vannak, akik heti 20-30 alkalommal is így könnyítenek magukon. Gola szerint az ő számukra a maszturbálás már nem örömforrás, sokkal inkább megrémíti őket, hogy úgy érzik, kontrollt vesztettek a szexualitásuk felett. Ha nem is az alkalmak nagy száma, de aggodalmaik miatt ők mindenképpen segítségre szorulnak. 

A szakemberek szerint viszont soha nem számolgatni érdemes (hiszen azzal sincsen semmi baj, ha valaki egyáltalán nem maszturbál), hanem arra kell figyelni, vajon a kelleténél nagyobb szerepe lett-e az önkielégítésnek az életedben, elviszi-e idődet, figyelmedet a mindennapok megoldandó feladataitól, frusztrálttá tesz-e, rombolja-e az önbecsülésedet. Ha így van, közbe kell lépni!

És a szexjátékok?

Vannak, akik attól félnek, hogy ha például vibrátort vagy más, különleges élményt nyújtó szexjátékot használnak, az abból kapott inger eltompítja majd az érzékeiket, azaz nem lesznek képesek a segédeszköz használata nélkül örömet átélni az ágyban.

Szakemberek szerint, bár a rezgő inger például tényleg más jellegű stimulust ad, mint az érintés, ez olyan rövid időtartamú, hogy hosszabb távú káros hatással pusztán emiatt nem kell számolni. Az is igaz, hogy a magunk irányította szexuális segédeszközzel, vagy általában az önkielégítés során könnyebben és gyorsabban juthatunk el orgazmushoz, mert pontosan az történik, amit mi szeretnénk. Vannak, akik megijednek ettől, és attól tartanak, nem fognak tudni a páros szexben örömhöz jutni. Őket is sietnek megnyugtatni a szakemberek: partnerünkkel együtt átélve az örömöt egy sor olyan tényező is megjelelik (illatok, ízek, hangok, hangulat, intimitás), amit a pornó és az önkielégítés nem tud pótolni, így – ha minden rendben van a párkapcsolatunkkal – pusztán a maszturbálás miatt nem fogunk elidegenedni a társunktól. 

Vagyis?

Szexszakértők szerint az önkielégítés önmagában nem problémás, sőt nagyon sok pozitív hatása lehet, akár még a párkapcsolatban élőknek is. Segít megismerni a saját testünket, kitapasztalni, mi esik jól, és ezt a hitvesi ágyba is át lehet vinni. Hasznos lehet akkor is, ha nagyon eltér az igényetek azzal kapcsolatban, hogy milyen rendszerességgel szeretnétek az együttlétet. 

Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a kényszeres pornó és a hozzá kapcsolódó maszturbálás mögött a legtöbbször párkapcsolati vagy más, ki nem beszélt probléma áll. Ha ezeket nem dolgozzátok fel, vagy nem veszitek észre, hogy gond van, a probléma súlyosabb lehet, így ha ilyet észleltek, mindenképpen foglalkozzatok vele. Egyébként viszont nyugodtan élvezzétek a szexet együtt és külön is, használjátok kis áldásos hatásait, és felejtsétek el a szégyent. 

Ha úgy nézzük, az önkielégítés még mindig a szex legbiztonságosabb fajtája. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek