Hétvégén akartad kipihenni magad? Sajnos nem fog menni

Hétköznap alig alszol, hétvégén viszont délig ágyban maradsz, hogy bepótold a kieső órákat? Rossz ötlet – állítják a kutatók.

Az alváshiány, ami számos testi és lelki probléma okozója lehet, igen gyakori jelenség. Sokan szombat-vasárnap próbálják bepótolni a hét közben kimaradt alvásmennyiséget, ez azonban teljességgel hatástalan – ezt bizonyította a Coloradói Egyetem munkatársainak tanulmánya, amiről a Harvard Medical School számolt be.

Nem leszel kevésbé fáradt a hétvégi pótlástól

Hiába ringatod magad abba az illúzióba, hogy hétvégén 10-11 óra alvással kárpótolod magad a hétköznapokon elszenvedett önkéntes alvásmegvonásért cserébe. A szakemberek szerint ugyanis a testnek napi szinten van szüksége hét-nyolc óra alvásra, továbbá nemcsak a mennyiség, de a minőség is számít. Nem mindegy, milyen körülmények között alszol, és az sem, hogy mennyire rendszeresek az alvási szokásaid, ráálltál-e egy állandó rutinra.

A kutatás résztvevői hétköznapokon öt órával kevesebbet aludtak, mint általában, hétvégenként azonban pár órás további alvással kompenzálták a kiesett mennyiséget. A kontrollcsoport tagjai nem alhattak többet hétvégén sem a szokásosnál. Az eredmények azt mutatták, hogy hiába aludtak többet az első csoportba tartozók, semmivel sem voltak kevésbé kialvatlanok, mint a társaik.

Nem jó ötlet a hétvégi alváspótlás
Nem jó ötlet a hétvégi alváspótlásImage Source / Getty Images Hungary

A kialvatlanság tönkretesz 

Az alváshiány olyan problémákhoz vezethet, mint a csökkent energiafelhasználásból és a késő esti fokozottabb kalóriabevitelből adódó elhízás, vagy a szervezet cukoranyagcseréjének romlása, ami elősegíti a cukorbetegség kialakulását, de a magas vérnyomásnak és más szív- és érrendszeri betegségeknek is megnő a kockázata. Nos, ezek a bajok nem csökkennek, ha hétvégén órákkal többet alszunk – állítják a kutatók.

Nem tudni, pontosan mennyiben járul hozzá a hétvégi alváspótlás ezekhez a problémákhoz, az viszont biztos, hogy a rendszertelenség nem tesz jót a szervezetnek. Ilyenkor a test belső ritmusának újra kell szabályoznia magát – hasonlóképpen, mint amikor egy hosszú repülőutat követően teljesen más időzónában találjuk magunkat. A későbbi időpontra tolódott evés-ivás szintén összezavarja a belső óránkat.

A legjobb módszer a problémák kezelésére a megelőzés – vallja dr. Katherine Dudley, a Harvard alvásszakértője. Sokszor nehéz a nagy rohanás közepette időt szakítani az elegendő alvásra, mégis sokat számít, ha sikerül egy-két órával többet aludni éjszakánként. Egy állandó alvási rutin kialakításával – hétköznapokra és hétvégékre egyaránt – és az alvási körülmények javításával szintén sokat tehetünk a nyugodt álomért és az egészségünkért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra