És te csapvizet vagy palackozott vizet iszol?

Álmunkból keltve is felmondjuk a leckét: az emberi szervezet szinte minden működéséhez vizet (folyadékot) igényel: testsúlytól, nemtől, fizikai aktivitástól függően napi mintegy 2-4 litert. Betéve tudjuk azt is, hogy ezt az ételeinkben lévő folyadék mellett elsősorban vízből érdemes bevinni. Abban viszont, hogy a palackos vagy a csapvíz esik-e jobban, már kevésbé széles körű az egyetértés.

Bár szerkesztőségünk munkatársainak elsöprő többsége (már csak a műanyag palackok jelentette hulladéktermelés miatt is) csapvízpárti, mindkét oldal érveit és ellenérveit igyekszünk felvillantani, hogy azután olvasóinknak szegezhessük a kérdést. 

Csapvizet vagy palackozott vizet iszol?

1, Minek az a sok víz?

Szervezetünk szinte minden életfunkciójához igényli a vizet: szerveink, szöveteik nagy mennyiségű vizet tartalmaznak, a kiszáradás pedig komoly egészségügyi kockázattal jár. Ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, ártunk a vérkeringésünknek, lassul az emésztésünk, romlik a teljesítőképességünk, és bőrünk állapotán is azonnal meglátszik az elégtelen bevitel.

Míg étel nélkül akár hetekig is ki lehet húzni, a folyadék teljes megvonása néhány nap alatt halálos kimenetelű lehet. A földünkön élő csaknem 8 milliárd embernek ezért nap nap után hatalmas mennyiségű ivóvízre van szüksége.

2, Mennyi az annyi?

A palackozott víz kontra csapvíz vita egyik gyújtópontja a pénz: míg a palackos vizekért akár több száz forintot is fizethetünk literenként, addig a csapból folyó víz ingyen van – mondják azok, akik szívesebben isznak a csapból nyert vizet. Persze valójában nincs ingyen a csapvíz sem (Budapesten jelenleg ezek az alapárak), de az egészen biztos, hogy lényegesen kevesebbe kerül, ha ezzel oltjuk a szomjunkat. A palackos vizek árában nemcsak magának a víznek az előállítási költsége, de a szállítás és a csomagolóanyag díja is nagy szerepet játszik, ezek jelentősen növelik a költséget. 

Persze a csapból ivók is el tudnak szállni a költségekkel: ha hosszan kiengedjük a vizet, hogy minél hidegebb innivalóhoz jussunk, sokat pazarolhatunk. (Erre egyszerű megoldás, ha készenlétben tartunk egy adag vizet a hűtőszekrényben.)

3, Mi van az egészségünkkel?

Akár palackos, akár csapvizet iszol, bizonyára sok tanulmányt tudsz felmutatni azzal kapcsolatban, miért te csinálod jól. Sok függ persze attól, hogy az ország vagy a világ melyik pontján élünk, de bárhol is lakjon az ember, egészen biztos, hogy „vegytiszta”, teljesen oldottanyag-mentes vízhez sehol nem lehet hozzájutni. Szakemberek szerint ugyanis bárhonnan nyerjük is a vizet, a folyadék kiold bizonyos vegyületeket abból az anyagból, amivel útja vagy tárolása során érintkezik. Ha műanyag palackban tárolják, akkor abból, ha vezetékeken érkezik el a konyhai csapig, akkor abból oldódhatnak bele a szervezet számára nem egészséges anyagok. A magyarországi ivóvizek minőségét egyébként a ÁNTSZ oldalán térképes keresővel is lehet ellenőrizni, az adatbázis szerint a vízminőség megfelelősége országosan 95 százalék feletti.

Te melyiket innád?
Te melyiket innád?Steve Sparrow / Getty Images Hungary

A palackos vizek pártolói azzal védik álláspontjukat, miszerint egészségesebb, ha palackozott vizet isznak, hogy a bolti forgalomban kapható palackozott vizek gondos ellenőrzés mellett kerülnek a polcokra, és az azokban lévő káros anyagok mennyisége nem haladhatja meg az előírt határértékeket. Ráadásul – mondják – ezek biztosan nem tartalmaznak hormonmaradékokat sem. 

A csapvíz pártján állók szerint a vízszűrők jó megoldást jelenthetnek, hogy a csapvizet a lehető legtisztábbá varázsolják, emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a különböző gyógyszermaradványok és hormonok vízkészletbe jutása, illetve ennek mértéke egyelőre nem bizonyított, illetve amennyiben jutnak is ilyen anyagok a földbe, azok végső koncentrációja a poharunkba kerülő vízben egészen elenyésző. 

Szakértők szerint akár csapvizet, akár ásványvizet fogyasztunk, érdemes utánanéznünk, mit is iszunk pontosan. Csapvíz esetén fontos lehet, hogy milyen víznyerő helyről származik az adott víz, mert ettől függően jelentősen eltérhet az oldottanyag-tartalma. Ásványvizek esetén szintén érdemes megnézni az összetételt, egyes ásványi anyagok túlsúlya bizonyos speciális diéták esetén nem tesz jót. 

Fontos kiemelni, hogy külföldi utazáskor mindig érdemes utánanézni, hogy milyen minőségű víz van az adott országban, és ennek megfelelően dönteni arról, hogy esetleg ott palackozott vizet fogyasszunk akkor is, ha itthon a csapvízhez szoktunk. 

4, És mi lesz a földdel?

Egy 2017-es cikk szerint a világon másodpercenként 20 000 műanyag palackot állítanak elő. Az óriási szám a palackok egy részének újrahasznosítása ellenére is gigamennyiségű hulladékot jelent, amivel nagyon nagy mértékben szennyezzük a bolygót – sokan vannak, akik főleg emiatt mondanak nemet a palackos vízre.

A csapvíznek ilyen jellegű műanyaglábnyoma nincs, a csapból folyó vizet otthon a poharunkba, ha elmegyünk otthonról, a kulacsunkba tölthetjük. A műanyag palackok akár szemétlerakóban, akár egy óceáni szemétszigeten végzik, nagyon komoly hatással vannak a környezetünkre. Emiatt egyre többen váltanak az egyszer használatos palackos vizekről a tartós műanyagba, üvegbe vagy fémbe töltött otthoni vagy munkahelyi csapvízre, és egyre több helyen van mód arra is, hogy a kulacsunkat napközben rosszalló tekintetek nélkül feltöltsük. 

Jó, ha nem pazarolunk
Jó, ha nem pazarolunkAndreas Pollok / Getty Images Hungary

5, Íz?

Vannak, akik szerint úri huncutság különbséget tenni a vizek íze között, sokan vannak azonban, akik szerint nagyon is eltér a különböző márkájú, vagy a városi és vidéki vizek zamata például. A csomagolt vizek a víznyerő hely különbségei miatt valóban eltérhetnek, és mivel nem ugyanaz az ásványianyag-összetételük sem, egyeseket inkább savanykásnak, másokat édesebbek érezhetünk.

A csapból folyó víz megint csak nagyon sokféle ízű lehet: az ország egyes részein sokszor érezni fémes ízt, míg a pesti vizet erős klórosságáért kárhoztatják. Azok, akik nagyon megszoktak egy-egy ízt, nehezen váltanak másra, és emiatt ragaszkodnak a megszokott ásványvizükhöz vagy az otthoni csapvízhez. 

6, Kényelem

Vannak, akik számára a palackozott vizek kényelmet jelentenek, mert szinte bárhol kaphatók, és ha az ember megszomjazik, az első útjába kerülő boltban hozzá lehet jutni. Palackos vízzel nem kell előre tervezni, átgondolni, hol tölthető újra, ha elfogy. 

Mások számára épp a palackok jelentenek többletterhet: ugyan ki akarja heti szinten a negyedikre felcipelni a zsugorszám vásárolt vizeket. Mások kompromisszumot kötnének: ha lótnak-futnak, útközben vesznek műanyag palackos vizet, otthon viszont megelégszenek a csapvízzel is. 

Az utóbbi időben egyre több kezdeményezés támogatja, hogy otthonról vigyünk magunkkal kulacsban innivalót, egyre több vendéglátóhely csatlakozik a kezdeményezéshez, hogy jövet-menet friss vízzel lássák el a hozzájuk betérőket, így egyre kevesebb az ezzel kapcsolatos kényelmetlenség is. 

És te? Palackos vagy csapvizet iszol? Szavazz!

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek