Elképesztő mennyiségű pénzt költöttünk antidepresszánsokra az elmúlt évben

A kedélyjavítók forgalma október és december között jár csúcsra, ekkor realizálódik a mennyiségi forgalom közel 30 százaléka.

Értékben 48 százalékkal, mennyiségben 26 százalékkal emelkedett az antidepresszánsok forgalma Magyarországon 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Nielsen nemzetközi kereskedelmi láncok hazai forgalmát mérő adataiból. Ez 156 millió forintot és 105 ezer doboz tablettát és kapszulát jelent.

Egyre több gyógyszert fogyasztunk

Meredeken kilőtt a drogériákban és nemzetközi kiskereskedelmi egységekben megvásárolható antidepresszánsok forgalma: értékben közel ötven százalékkal nőtt a vizsgált időszakban, míg mennyiségben több mint egynegyedével több fogy belőlük. Ez 22 ezerrel magasabb dobozszámot és hat és fél millió tablettát jelent.

A kapszula, tabletta és – ritkábban – folyadékformátumú antidepresszánsok abszolút királya a kapszula: az értékbeli forgalom négyötödét teszi ki. Érdekesség, hogy ez a kiszerelés az előző év azonos időszakához képest kétharmados értékbeli növekedést ért el.

Nem biztos, hogy hosszú távon ez a legjobb megoldás
Nem biztos, hogy hosszú távon ez a legjobb megoldáskieferpix / Getty Images Hungary

Az elhúzódó depresszív hangulat elleni küzdelemben a nagyobb kiszerelések irányába tolódik a kereslet: az 50-99 darabos csomagok gyakorlatilag megtízszerezték értékbeli forgalmukat, mennyiségben pedig 15-ször több fogy belőlük, mint korábban. Ezzel párhuzamosan a kisebb kiszerelések (30-49 darabos) értékbeli forgalma csökkenőben van, részesedésük jelenleg 40 százalékos, míg a nagyobb dobozok viszik a kedélyjavítók értékbeli forgalmának a felét.

Ősszel megugrik a kedélyjavítók iránti kereslet. A borongós hangulat és az őszi-téli rossz idő ellen egyre többen választják ezt a megoldást: ekkor realizálódik a teljes éves forgalom mintegy 30 százaléka. A teljes szezon jellemzően szeptember és március közé esik, és decemberben tetőzik. A kiskereskedelmi forgalomban kapható kedélyjavítók több mint háromnegyedét drogériákban vásárolja a magyar fogyasztó. A gyógyszertárak antidepresszáns-értékesítésére nem terjedt ki a kutatás.

Oszd meg másokkal is!
Mustra