Ettől lehet véres a székleted

Székletünk meglepően sokat elárul rólunk, egy szakember már a színéből vagy az állagából is tud következtetni az egészségi állapotunkra. Az aranyér pedig nem az egyetlen lehetséges gond, ami vérző hátsót eredményezhet.

Beleink vérzése bármilyen életkorban előfordulhat, fiatalabbaknál inkább gyulladásra, sérülésre, végbélrepedésre utal, idősebb korban pedig polip vagy tumor egyik gyakori panasza. Egy biztos: a rostszegény táplálkozás és ülő életmódunk is nagyban hozzájárulhat, hiszen ezek hatással vannak a székletürítési szokásainkra is. Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa elmondja, miért fontos véres széklet esetén orvoshoz fordulni, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ne fokozzuk a bajt.

Mire utalhat a véres széklet?

Mindig figyelnünk kell és folyamatos önvizsgálatot tartani annak érdekében, hogy a legapróbb változással is tisztában legyünk. A friss szülők sem véletlenül követik nyomon újdonsült csemetéjük minden pelenkaváltását, pedig nagyon sokat elmondhat a gyerek állapotáról a széklete. Ez felnőttkorban sem szűnik meg, csak megfeledkezünk az önvizsgálatról.

A legtöbb esetben az aranyér vagy egy repedés okozhat a végbél területén vérzést. Minél közelebbről származik a vér, annál inkább élénkpiros. De megkülönböztetünk fekete, úgynevezett szurokszékletet is, aminek fekély állhat a hátterében, és a gyomorban lebomló vér maradéka színezi meg. Véres székletünk természetesen ennél sokkal több okból kifolyólag lehet, mint például véralvadási zavar, bélgyulladás, jóindulatú polip, rosszabb esetben pedig daganat. Kockázatát növeli a véralvadásgátló szedése vagy a májbetegségek miatti fehérjehiányos állapot kialakulása. Ha egyéb tüneteket is észlelünk, például fájdalom, diszkomfortérzet, étvágytalanság vagy fogyás jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz!

Fontos teendők, ha véres székletet tapasztalunk:

  1. Ha a székletünk színéből látjuk, hogy valami nincs rendben, akkor gyógyszertárban is kapható gyorsteszt segíthet a vér eredetének megállapításában. Ez nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt, de igazolhatja a gyanúnkat.
  2. Bármilyen típusú vérzésünk is van, kerüljük a nagyobb terheléssel, emeléssel járó tevékenységeket és a nagy fizikai teljesítményt igénylő sportokat. A medencefenék mozgatása fokozza mind az aranyeres, mind pedig a végbél repedéséből eredő problémát.
  3. Ha néhány napon belül nem szűnik meg a panaszunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, és kérjünk proktológiai vizsgálatot.
Ne vedd félvállról a tüneteket
Ne vedd félvállról a tüneteketmajivecka / Getty Images Hungary

Oké, de mi az a proktológiai vizsgálat?

A proktológiai vizsgálat – tehát végbéltükrözés – a végbélcsatornát és végbelet vizsgálja, különös tekintettel az aranyérre, a végbélrepedésre, a polipra, a végbélsipolyra és a nemi úton terjedő betegségekre. A bélben előforduló polipok kezdetben nem okoznak panaszt, és méretüktől függően tükrözés közben el is tudják távolítani őket. A vastagbéltükrözés gyors vizsgálat, ekkor a befújt gáz ugyan okozhat kellemetlen feszülést, de az altatásban végzett tükrözés során ezt nem éljük meg, mivel ébredés előtt a gázt leszívják, így utána semmit nem érzünk az egészből. A jóindulatú polipok életkortól függetlenül jelentkezhetnek, de kialakulásuk akár több mint 10 évet is igénybe vehet. Ezek a polipok alakulhatnak át később vastagbélrákká, amely megjelenését követően akár 2 év alatt már áttéteket is okozhat.

Ennek megelőzése céljából már 40 éves kortól érdemes szűrővizsgálatra járni, akinek pedig volt korábban ilyen típusú betegség a családjában, az hatványozottan ki van téve ennek a veszélynek. Ötvenéves kor felett jelentősen megemelkedik a bél daganatos megbetegedéseinek kockázata, ezért ennek a korosztálynak és a fiatalabb, ám a betegségre hajlamos embereknek erősen javasolt az évenkénti vastagbélszűrés.

Oszd meg másokkal is!
Mustra