18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ennyi ideig kellene tartania a szexnek a nők szerint

A női örömmel kapcsolatos leggyakoribb közhely, hogy eléréséhez jóval több idő kell, mint a férfiak orgazmusához. Az állítás részben igaz (a legtöbb nő valóban több előjátékot igényel, mint a legtöbb férfi), de téves következtetéshez is vezethet. Sok férfi meg van győződve róla, hogy a nőknek minél hosszabb, annál jobb a szex.

Ez nincs mindig így, sőt. A túl hosszúra nyúló aktusok velejárója lehet a hüvelyszárazság, az irritáció, a szúró érzés, sőt egy idő után fejben sincsenek igazán ott. De mi számít túl hosszúnak? A Medium magazin újságírója, Bridget Phetasy ennek a kérdésnek járt utána. 

Mennyi ideig tart az átlagos szex?

Korábban mi is írtunk róla, hogyan mérik, és a vizsgálatok mennyi időre hozzák ki egy „átlagos” aktus időtartamát. A Medium cikke szerint a legjobb, ebben a témában készült tanulmány már igencsak veterán, 2006-ban jött ki. Ebben a vizsgálatban 500 párt kértek meg arra, hogy egy hónapon keresztül figyeljék meg, mennyi ideig tartanak az együttléteik, pontosabban a behatolástól a férfi ejakulációjáig tartó szakasz. A nem túl romantikus vizsgálati eljárás stopperes mérés volt: behatoláskor és az ejakuláció után kellett megnyomni a blokkolóórát. 

Az eredmények nagy szórást mutattak, 33 másodperc és 44 perc között sokféle szintidő született, ezek átlaga öt és fél perc volt. Ez a szám egyébként csaknem kerek két perccel magasabb, mint az az 1940-es adat: a híres szexuálpszichológus, Alfred Kinsey akkor végzett ezzel kapcsolatos kutatásokat. 80 évvel ezelőtt a férfiak mintegy kétharmada kevesebb mint két percen belül végzett. Ma körülbelül ennyi ideig tart:

Mitől tarthat hosszabb ideig?

Ha az átlagosnak mondható 5-6 percnél jóval hosszabb ideig tart a behatolással járó rész, annak sok oka lehet. Az együttlét során a pár férfitagja akár késleltetheti is az ejakulációját bizonyos edging technikákkal vagy más módszerekkel, és ezzel saját és partnere örömét is fokozhatja. Ha viszont nem szándékosan nyúlik el ez a rész, más tényezőket is számításba kell venni. Ronthatja a férfiak orgazmuskészségét szervi baj, alkohol vagy valamilyen gyógyszer hatása, a stressz, a fáradtság, illetve az is, ha gondolatban máshol járnak. A Medium cikkének szerzője egy olyan korábbi szexuális kapcsolatáról is beszámolt, amikor férfi partnerének 10-ből csak egy alkalommal volt orgazmusa. A jelenség, bár kevésbé ismert, nem egyedi. Az elmaradó férfiörömöt késleltetett ejakulációnak vagy férfiorgazmus-zavarnak nevezi a szaknyelv. 

Baj, ha hosszú ideig tart?

Nem feltétlenül. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy pusztán attól, hogy hosszú ideig húzódik, még nem feltétlenül lesz a nők számára is élvezetes az aktus. Ahogy a szerző mini közvélemény-kutatásában nyilatkozók (40 nőt kérdezett meg a témáról) elmondták: ha a férfi kellő és valóban bemelegítő előjáték után, vagy csak már a nőt előtte csúcsra juttatva vág bele ebbe a részbe, néhány percnél többet a nők sem igényelnek a ki-be mozgásból.

Mondjuk, ennyi pont elég volt!
Mondjuk, ennyi pont elég volt!cipella / Getty Images Hungary

A szerző összegyűjtötte a kedvenc válaszait is a felmérésből. 

  • Ha 35 percnél tovább tart az egész (az előjátéktól a végéig), az nekem már sok. És ha nincs orgazmusom az első 5 percben, akkor meg kevés. 
  • Az előjáték nincs időhöz kötve, abból bármennyi jöhet, de a ki-be mozgós részből 10 percnél több már inkább kellemetlen. Összesen 15 percből is ki tudok jönni, főleg, ha ennek a felében rajtam van a fókusz.
  • A 12. perc környékén már elkezdek az adóbevallásomon gondolkodni. 
  • 20-22 percnél többet semmiképpen nem igényelek a szexnek ebből a részéből.
  • Ha fél óránál tovább tart a dolog, biztos, hogy megszólalnak a fejemben a hangok: Na mi van már, miért nem megy el? Nem tetszem neki? Gyerünk már... 
  • Az ebben az értelemben vett szexből 5-6 percnél nem kell több. Ekkorra már jó eséllyel túl is vagyok egy orgazmuson, így fáradni kezdek, és lassan a végét várom. 
  • Ha volt orgazmusom, semmi sem számít túl rövidnek, ha nem, biztos, hogy túl hosszúnak érzem majd az együttlétet. 

Tehát?

Úgy tűnik, az időtartamok méricskélése nem vezet el a jó szexhez, mert nincs egységes recept arra, hogy miből mennyi esik jól nőknek és férfiaknak. És itt ismét megállapíthatjuk, hogy a pornó könnyen tévútra vezethet. Ha felnőttfilmes tapasztalataid alapján mellőzted az előjátékot vagy nyújtottad öncélú lepedőakrobatikává a későbbieket, nem biztos, hogy közelebb kerültél ahhoz, hogy neked és a partnerednek is jobb legyen a szex. Ahhoz, hogy valóban az történjen, annyi ideig és úgy a hálószobában, ahogy az mindkét fél számára örömteli, a felszabadult párkapcsolati kommunikáció segíthet hozzá. 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek