A menstruációs szegénység Magyarországon is több ezer lányt érint

Világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányoznak az iskolából és később a munkából is, mert nem elérhetők számukra az alapvető női intimhigiénés termékek. A különböző kényszermegoldások kitalálása mellett komoly pszichés terhet is jelent számukra a nőiességük megélése, gyakran beszélni sem mernek a felmerülő gondjaikról.

A Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé elnevezésű iskolai programjával a menstruációs szegénységgel való szembenézés mellett azért is küzd, hogy a kamaszlányok nővé válását megkönnyítse.

Döntsük le a témát övező tabukat 

A menstruációs szegénység okozta problémákkal sok fiatal lány küzd nőiessége megélése kapcsán. Általában a hátrányos helyzetű térségekben figyelhető meg, hogy a higiéniai hiányosságok miatt gyakoriak az iskolai hiányzások, számos fiatalnál pedig pszichés gondok is jelentkeznek. A családoknak nincs pénzük az egészségügyi termékekre, így gyakran megtörténik, hogy a lányok rongyokat, papírt vagy vattát használnak a nehezebb napokon, és ennek következtében sokszor önbizalomhiánnyal küzdenek, de a kirekesztettség érzése is előfordul. Arról, hogy hazánkban pontosan hány embert érint a jelenség, egyelőre nincs pontos adat.

Rengeteg lánynak még soha nem volt alkalma ilyen eszközöket használni
Rengeteg lánynak még soha nem volt alkalma ilyen eszközöket használniemapoket / Getty Images Hungary

A témában tartott kerekasztal-beszélgetésen Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt #lánybólnővé program szakmai vezetője ismertette a projektet, amelyet hátrányos helyzetű térségekben, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek segítségével valósítanak meg október elejétől november közepéig. A program célja az intimhigiénés termékek hiánya miatti iskolai hiányzások csökkentése, valamint a felvilágosítás. A beszélgetések a testi fejlődést, a higiéniát és a menstruációval kapcsolatos témaköröket érintik legfőképp. A felvilágosító órákat a helyi védőnők és szaktanárok végzik majd. Így lehetőség nyílik arra, hogy az érintett lányok a gyakran tabunak tűnő témáról beszélgethessenek, megfelelő tanácsokat kapjanak, illetve csökkentsék a szorongás érzését. A fizikai szükségletek ismertetése mellett az is célja a programnak, hogy a nővé válás büszkén vállalható legyen a kamaszok számára, hiszen ez a pszichés fejlődésük szempontjából nagyon fontos lenne.

A program keretein belül a tanulóknak lehetőségük nyílik név nélkül feltenni az őket foglalkoztató kérdéseket, emellett pedig a szervezők azt is felmérik, hogy hány lány hiányzik higiénés eszköz hiánya miatt az iskolákból. Ennek a jelenségnek a mértékét szeretnék csökkenteni az őszi programmal, amelyben országszerte közel 250 iskola vesz részt. A 7. osztályos lányok három hónapra elegendő egészségügyi betétet kapnak, emellett a program arra is felhívja a figyelmet, hogy az egész társadalom szempontjából fontos lenne, ha a lányok és nők szorongás és szégyenérzet nélkül, felszabadultan élhetnék meg a nőiességüket, valamint az is, hogy tisztában legyenek az alapvető egészségügyi körülményekkel. Előrelépés, hogy sok 13 éves kamaszlánynak lehetősége adódik megismerni önmagát ezen a téren is, és el tudja sajátítani az alapvető higiénés szabályokat. A program hosszú távú célja pedig az lenne, hogy soha senki ne kerülhessen méltatlan helyzetbe, ne jelenthessen nehézséget senkinek az, hogy nőnek született.

Oszd meg másokkal is!
Mustra