Ha emojikat küld, nagyobb eséllyel fogtok randizni

GettyImages-1023936484

A netes ismerkedésről szóló kutatások kimutatták, hogy a rövidebb üzenetekre nagyobb eséllyel válaszolnak az emberek. Ez azt is jelenti, hogy körülbelül pár mondatod van a személyiséged megcsillantására és arra, hogy felkeltsd a másik érdeklődését. Mivel az írott szövegben nem jön át a metakommunikáció, az emojik pontosíthatják és jelentéssel dúsíthatják a közlendődet. Egy ponton túl azonban visszacsaphat a használatuk.

Manapság a technológia egyre jobban bevonódik a szexuális és romantikus életünkbe is: randi appokon, illetve csetes beszélgetéseken keresztül hozzuk létre és tartjuk fenn a potenciális partnereinkhez történő kapcsolódást. Amanda Gesselmant és csapatát az érdekelte, hogy a digitális kommunikáció miként hat az ismerkedésre. Ha valaki több emojit küld nekünk, bizton reménykedhetünk egy személyes találkozásban?

Az emojikat küldők többet szexelnek

A kutatásban 5327 olyan egyedülálló amerikai felnőttet kérdeztek meg, akik online ismerkedtek. Közülük 28,2 százalék használt rendszeresen emojikat, 37,6 százalékuk viszont egyáltalán nem. Az emojik használata mögött meghúzódó okok közül a két legnépszerűbb a kommunikáció személyesebbé tétele, valamint az érzelmek kifejezésére való törekvés volt. A tudósok azt találták, hogy azok a résztvevők, akik emojikat küldtek, hajlamosabbak voltak elmenni egy első randira, és többet szexeltek az elmúlt egy évben. Egy másik adatfelvétel során pedig az is kiderült, hogy minél több emojit használt valaki, annál nagyobb volt az esélye egy második találkozás bekövetkezésének, illetve a kapcsolat folytatásának. 

Az okokról csak feltételezéseink vannak 

A fentiekhez hasonló korrelációs vizsgálatok hátránya, hogy nem alkalmasak oksági kapcsolatok feltárására. Csak azt tudjuk, hogy az üzenetben küldött emojik nagyobb mennyisége együtt jár a romantikus és szexuális interakciók magasabb számával. Arról egyelőre csak találgatni lehet, hogy melyik okozza melyiket, vagy netán egy harmadik tényezővel magyarázhatók az eredmények. A szerzők hipotézise szerint például az emojikat küldözgető emberek a való életben is jobban ki tudják fejezni az érzéseiket, ami ígéretes képesség lehet egy kezdődő párkapcsolat szempontjából. 

Ha több emojit küld, talán élőben is jobban ki tudja fejezni az érzéseit
Ha több emojit küld, talán élőben is jobban ki tudja fejezni az érzéseitshapecharge / Getty Images Hungary

Azért ezt is túl lehet tolni

Ugyanúgy, ahogy az offline életben is terhes lehet a személyes információk túlságos vagy túl hamar történő megosztása, az egy üzenetben küldött emojik számával is túl lehet lőni a célon. A vizsgálat résztvevői szerint egyetlen üzenetben (és nem egy egész beszélgetésben) 3-nál több emoji már feszélyező, inkább ciki, mint kedves vagy őszinte. Ekkora érzelmi intenzitást tapasztalva a fogadó fél könnyen úgy érezheti magát, hogy elárasztották érzelmekkel, ami inkább elrettentő hatású. 

Szerinted mennyi emojit lehet küldeni egy üzenetben, ami még nem ciki?

Milyen emojit érdemes küldeni? 

Sajnos ezt a kérdést nem vizsgálták a szakemberek, ahogyan arról sincs tudásunk, hogy az emojihasználat és a netes kommunikáció miként változik egymást jobban ismerő emberek, összeszokottabb párosok esetében. Te mit tapasztaltál a kapcsolataidban?

Oszd meg másokkal is!
Mustra