A mediterrán diéta az egyik legnépszerűbb és egyben legegészségesebb étrend, amely segít távol tartani a pluszkilókat, és többek között a cukorbetegség, a szívproblémák és a rák kockázatát is csökkenti. Hogyan érdemes mindennapi étkezési szokásaid részévé tenni ezt az étrendet?

A mediterrán étrend alapja a Földközi-tenger vidékén élő népek konyhája, vagyis a hagyományos görög, olasz ízvilág, amelyben a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak és teljes kiőrlésű gabonák dominálnak. Emellett kisebb mennyiségben a szárnyashús, a tengeri halételek, tenger gyümölcsei és a bor is szívesen látott vendégek a menüben, a fő zsírforrás pedig az extraszűz olívaolaj.

Nemcsak diéta, hanem életmód is

Dr. Qi Sun, a Harvard Orvosi Karának táplálkozástudományi docense szerint a mediterrán étrend lényege, hogy nem szigorú diétaként, hanem egyfajta életformaként kell felfogni. Nem szükséges rideg szabályokat betartani ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást, és nem ideiglenes étrendváltoztatásról van szó. Az a cél, hogy a felsorolt egészséges fogásokat minél inkább a mindennapos étkezési szokásaid részévé tedd. Könnyen és hamar rá lehet szokni a klasszikus mediterrán ételek élvezetére, és onnan már nincs is visszaút – ezek a kímélő finomságok rabul ejtik az embert.

A mediterrán étrendhez nemcsak maguk az ételek, de azok élvezete és az őket övező kultúra is hozzátartozik. Sokkal nagyobb élményt jelent, ha frissen veszed a zöldségeket, gyümölcsöket és más összetevőket, majd magad készíted el a fogásokat, mint ha készen rendeled őket vagy mirelit kajákat tálalsz fel.

Nem véletlenül közkedvelt étrend
Nem véletlenül közkedvelt étrendFotó: Russ Rohde / Getty Images Hungary

Így tedd a mindennapi táplálkozásod részévé

A mediterrán diéta alapját a friss gyümölcsök és zöldségek képezik, amiket igazán könnyen be lehet csempészni bármilyen fogásba, akár köretként is, édesség helyett pedig inkább finom, zamatos gyümölcsöt kell enni. A legjobb frissen vásárolni a zöldtermékeket, de a fagyasztott áruval sincs gond, feltéve ha nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy mesterséges ízeket.

Szintén fontos összetevő az extraszűz olívaolaj, amire a főzéshez használt más zsiradékokat (zsírt, napraforgóolajat stb.) kell lecserélni, de öntetként is kiváló: hintsd meg vele a salátát vagy a tésztaételeket, mártogasd bele a kenyeret, spékeld meg vele a gyümölcsturmixot.

Nassolásra kiválóan alkalmasak az olajos magvak és a szárított gyümölcsök. Ha megéheztél ebéd után és szükséged van egy kis energiára, de még nem akarsz uzsonnázni vagy vacsorázni, ropogtass el néhány szemet ezekből.

Vörös hús helyett egyél inkább tengeri halat ebédre, vacsorára, mert sokkal egészségesebb és kímélőbb választás, és ezek közül bármilyen hal jót tesz: lehet akár tonhal vagy makréla. Kezdetnek érdemes kipróbálni, hogy heti két alkalommal a szokásos húsétel helyett a halat választod.

A teljes kiőrlésű gabonák szintén bármilyen fogás felturbózására alkalmasak, és rendkívül nagy választékban állnak rendelkezésre. Érdemes kísérletezni és minél több fajtát kipróbálni: barna rizst, bulgurt, zabot stb. A nagy választéknak köszönhetően könnyen meg fogod találni a kedvenc fogásodat, legyen szó zabkásáról, zöldséges barna rizsről, teljes kiőrlésű kenyérről vagy tésztáról.

Mustra