Így ismerd fel a mérgező személyiségeket - főleg, ha te is az vagy

Bár olykor valóban érdemes figyelmen kívül hagyni, mit gondolnak rólad mások, sok mindent elárulhat számodra, hogyan viszonyulnak hozzád kollektívan az emberek. A szakértők szerint sokszor éppen a mérgező személyiségek nincsenek azzal tisztában, mennyire negatívan hatnak másokra.

A toxikus személyek alaposan megnehezítik embertársaik életét. De mi van, ha éppen te magad rendelkezel efféle káros személyiséggel? Hogyan ismerheted fel, ha mérgező hatással vagy a körülötted lévőkre, és miként javíthatsz a helyzeten? Ehhez nyújt segítséget a Medium írása.

Ezekre a jelekre figyelj

Erős a gyanú, hogy személyiséged romboló hatással van másokra, ha ezeket a jellemzőket észleled magadon:

  • A társas helyzetekben folyamatosan szorongsz, és állandóan attól rettegsz, hogy megalázod magad mások előtt, ezért kerülöd a társaságot, vagy folyton kritizálod a többieket, így próbálsz meg uralkodni felettük.
  • Mindig a hibákat keresed másokban, amikor valaki a saját életéről mesél neked, a negatív dolgokon rugózol ahelyett, hogy a sikereinek örülnél.
  • Folyamatosan kioktatsz másokat, próbálod megjavítani őket: állandóan arról papolsz, mennyire elfogadhatatlanul viselkednek, mégsem tudsz megválni a társaságuktól.
  • Kevés barátod van, hozzájuk viszont túlságosan is ragaszkodsz.
  • Csak akkor érezteted másokkal, hogy szereted vagy becsülöd őket, ha szükséged van valamire tőlük.
  • Sohasem ismered be, ha hibáztál.
  • Sokszor úgy érzed, valamilyen hatalmas, isteni küldetésed van a földön, máskor viszont alávaló, szánalmas lénynek érzed magad.
  • Nem jössz ki jól az emberekkel, mégis tudod, milyen praktikákkal érheted el, hogy szimpátiát érezzenek irántad.
  • Gyakran találod úgy, hogy ismerőseid kerülnek téged, megszakítják veled a kapcsolatot.
  • Sokan beszélnek negatívan rólad, és láthatóan mindenki hasonló rossz dolgokat emleget.
  • Legalább minimális szinten tisztában vagy azokkal a múltbeli traumákkal, amelyek miatt sebezhetőnek érzed magad, és amelyek még mindig nagy fájdalmat okoznak.
Kit utálsz valójában?
Kit utálsz valójában?gruizza / Getty Images Hungary

Valójában saját magadat utálod

Összességében: mennyire jelentesz terhet mások számára? Mennyire észleled azt, hogy ismerőseid inkább csak megtűrnek maguk között, és nem lelkesednek a társaságodért? Ha felismered magadon a mérgező emberek jellemzőit, ne ess kétségbe, a problémát ugyanis képes lehetsz orvosolni. A legfontosabb, hogy tudd, a mások iránt táplált negatív magatartás a saját magaddal szembeni ellenszenvből ered. Komoly, feldolgozatlan trauma mérgezi a lelkedet, ami meggátol benne, hogy békét köss magaddal. Nem másokkal van bajod, hanem belül érzel konfliktust. A trauma feltárásához érdemes lehet terapeuta segítségét kérned.

Már az is lépést jelent a megoldás irányába, ha felismerted a problémát. Fontos, hogy beismerd magadnak, ha káros hatással vagy másokra. Ha valaki közli veled, hogy negatív személynek érez, ne próbáld vehemensen tagadni és hamis ellenérvek garmadáját zúdítani szegényre. Te is tudod, hogy nem ok nélkül mondanak ilyeneket az ismerősök.

Szállj magadba, és ismerd fel a problémákat

Természetesen nem könnyű megbirkózni ezzel a tudattal, de a változáshoz elengedhetetlen. Kezdetnek próbálj meg szimpátiát érezni saját magad iránt. Szüntesd meg azokat a kapcsolataidat, amelyeknél úgy érzed, mérgező hatással vagy a másikra. Nézz magadba, és tölts egy kis időt egyedül. Fontos felismerned, hogy nem azért bántasz másokat, mert rossz ember vagy, hanem védelmi mechanizmusként burkolod magad tüskepáncélba. A gyógyulás sokkal könnyebb, ha pontosan ismered a betegség okait.

Kezdésnek jó, ha bocsánatot kérsz azoktól, akiket megbántottál, ez azonban még nem oldja meg a gondokat. Ne törődj azzal, hogy másoknak milyen bajaik vannak, csakis arra koncentrálj, neked milyen problémákon kell túltenned magad ahhoz, hogy jobb személyiség válhasson belőled. Minél boldogabb és elégedettebb vagy a saját életeddel, annál kevésbé leszel kritikus másokkal szemben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek