A stressz is okozhat emésztőrendszeri problémákat

Tekintettel arra, hogy a bél és az agy milyen szoros kölcsönhatásban állnak egymással, tulajdonképpen nem is csoda, hogy a stressz emésztőrendszeri problémákban is megnyilvánulhat.

Gondoljunk csak azokra az esetekre, amikor annyira izgulunk valami miatt, hogy képtelenek vagyunk enni, vagy amikor stressz hatására émelyegni kezdünk. Sőt, az sem ritka, hogy egy húzósabb helyzetben hirtelen megfájdul a gyomrunk. Ezek a tünetek persze egyénenként eltérőek, az azonban biztos, hogy az érzelmi és pszichés állapotunk szerepet játszik az emésztőrendszeri problémák kialakulásában – számol be a Harvard Medical School.

Figyeljünk oda a szervezetünk egészére

A stressz hatására kialakuló emésztőrendszeri problémák tünetei személyenként nagymértékben eltérőek lehetnek, emiatt pedig az sem mindegy, hogy milyen módszereket alkalmazunk a leküzdésükre. Egy refluxtól szenvedő ember esetében teljesen más kezelésre van szükség, mint egy súlyos gyomorgörcsnél. De nemcsak a tünetek, hanem azok súlyossága is változó, ezért mindig meggondolandó, hogy gyógyszerrel, terápiával vagy műtéttel enyhítjük a panaszokat.

A fizikai tünetek megelőzése érdekében érdemes a mentális egészségünkre is megfelelő figyelmet fordítani
A fizikai tünetek megelőzése érdekében érdemes a mentális egészségünkre is megfelelő figyelmet fordítaniFotó: Drazen_ / Getty Images Hungary

A legtöbb esetben az enyhe tünetek csökkentésére alkalmas lehet, ha valamennyit változtatunk az étrendünkön vagy a rendszeresen szedett gyógyszereinken. Ha azonban a panaszok ezt követően is jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni és minél előbb kizárni a komoly betegségek, például a rák diagnózisát. A szakorvos emellett javasolhat megfelelő gyógyszert is a tünetek kezelésére, de ha ezek nem nyújtanak megfelelő megoldást és a panaszok egyre súlyosabbá válnak, jogosan gondolhatunk arra is, hogy valamilyen pszichés probléma, szorongás áll a tünetek hátterében.

Sok esetben megoldást jelenthetnek a különböző terápiák, relaxációs technikák, különösen akkor, ha a tünetek stresszhelyzetben jelentkeznek. És bár sokan vonakodnak terápiára járni, fontos tisztában lennünk azzal, hogy az érzelmi állapotunk valódi kémiai és fizikai reakciókat vált ki a szervezetünkben, ez pedig kellemetlen érzéseket, fájdalmat okozhat. A viselkedésterápia és a stresszcsökkentő kezelések teljesen más módon járulnak hozzá a szorongás, ezáltal pedig az emésztőrendszeri problémák csökkentéséhez, mint a gyógyszeres kezelés.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.