7 pszichológiai szuperképesség, amitől boldogabb leszel

Ha magától nem megy, akkor figyelj oda ezekre a dolgokra. Ha megvannak ezek a rossz szokásaid, talán nehéz lesz őket levetkőzni, de hidd el, megéri: nemcsak te fogod magad jobban érezni, de azok is, akik körülvesznek.

Sokan egyre hangosabban, mérgesebben, kaotikusabban és elbizakodottabban éljük manapság az életünket. Kevesen figyelünk oda rá, valójában miként is lehetne pozitív változásokat elérni. A Medium szerzője összeszedett hét olyan dolgot, amelyeken érdemes lenne változtatni, hogy minden jobb legyen.

1. Ne kérkedj a képességeiddel

Az átlagnál magasabb intelligenciával rendelkező emberek gyakran késztetést éreznek rá, hogy mindenki előtt hangoztassák és bizonygassák kiemelkedő szellemi képességeiket. Senki sem szereti azonban, ha kioktatják, és a legtöbben azt sem, ha elvonják róluk a figyelmet. Az intellektus mellett legalább annyira fontos a megfelelő érzelmi intelligencia is. Nyilván nehezedre esik palástolni képességeidet, gyakran mégis ez a megfelelő stratégia ahhoz, hogy együtt tudj működni másokkal akár a munkád, akár a mindennapjaid során. Próbálj másnak is teret adni – nem kell, hogy mindig mindenben te legyél az agy. A csapatmunka gyakran többet ér, mint egyetlen zseni magánakciója.

2. Ne kövesd vakon a tömeget

Az ember alapvetően társas lény, ezért természetes, ha szereted különböző csoportok, politikai pártok, baráti társaságok, divatok és szubkultúrák részeként meghatározni magad. Nem szabad azonban vakon követned mások véleményét, alárendelned magad egyetlen kollektív gondolkodásmódnak. A csordamentalitás sok esetben káros lehet, például nem engedi az egyéni gondolkodást, helyette megszabja, mit kell gondolnod és cselekedned egy adott helyzetben. Bármilyen csoportnak is legyél a tagja, mindig fontos, hogy kitarts a saját véleményed mellett, hogy legyenek önálló gondolataid, illetve soha ne szégyellj eltérni a tömeg által hangoztatott „normától”.

Hét pszichológiai szuperképesség
Hét pszichológiai szuperképességPaper Boat Creative / Getty Images Hungary

3. Ne parázz azon, mit gondolnak rólad mások

Akkor válhatsz igazán szabaddá, ha nem hódolsz be mások véleményének, és nem aggódsz többé azon, mit gondolnak rólad a körülötted lévő emberek. Ne görcsölj azon, hogy mások elvárásainak megfelelj, inkább törekedj rá, hogy elérd a saját céljaidat, megvalósítsd önmagad, úgy, ahogyan azt te szeretnéd.

4. Ne vádolj másokat

Előfordul, hogy valami nem úgy történik, ahogy remélted, nem jönnek össze a terveid, esetleg igazságtalanság ér. Ilyenkor gyakran másokban keresed a hibát, vádaskodni kezdesz, és folyamatosan csak győzködöd a másikat az igazadról. De mit is érsz el ezzel? A felesleges gyötrődésen és konfrontálódáson kívül abszolút semmit. Ahelyett, hogy másokat vádolnál, vállald a felelősséget a tetteidért, és nézz szembe vele, ha valami nem úgy sikerül, ahogy vártad. Át kell venned az irányítást a saját életed felett, különben mások vagy a felmerülő bajok teszik ezt meg.

5. Ne akarj folyton beszélni

Vannak emberek, akik imádják a saját hangjukat hallgatni, eközben pedig nem hagynak szóhoz jutni másokat, még akkor sem, ha már rég senki sem kíváncsi rájuk. Pedig fontos, hogy egy társaságban mindenki ugyanannyi esélyt kapjon a beszélgetésbe való bekapcsolódásba. Ha folyton magadhoz ragadod a szót, nem csupán untatod a többieket, de megfosztod őket attól, hogy érdemben hozzászólhassanak a témához és megoszthassák a véleményüket. Hallgasd meg a többieket, ismerd meg a nézőpontjukat, segítsd elő a hasznos párbeszéd kialakulását. Ne hagyd, hogy a dialógusból monológ váljék.

Ne hódolj be, őrizd meg a saját véleményed
Ne hódolj be, őrizd meg a saját véleményedJlph / Getty Images Hungary

6. Ne rendelj alá mindent a céljaidnak

Az ambíció remek dolog, és nyilván hasznos, ha komolyabb célokat tűzöl ki magad elé, amiket szeretnél minél hamarabb elérni. Azonban, ha mindent ennek az ambíciónak vetsz alá, könnyen megmérgezheted az életed. Céljaid megszállott hajhászása közben elfeledkezel róla, milyen érzés örömből, kedvtelésből csinálni valamit. A munka teherré válik, és folyamatosan csak arra gondolsz, sikerült-e közelebb kerülnöd a célhoz. A siker mindenáron való hajszolása helyett inkább olyasmivel foglalkozz, ami boldoggá tesz és valóban pozitív változásokat érhetsz el általa.

7. Ne aggódj folyton

A világban rengeteg probléma van – a hírekben folyamatosan olvashatsz háborúkról, katasztrófákról, gazdasági és politikai válságról. Emellett a saját életed is folyton tele van problémákkal, legyen szó munkahelyi vagy családi gondokról. Mégsem szabad, hogy állandóan ezek felett keseregj, folyton azon görcsölj, mikor éri atomtámadás a városodat, esetleg mikor fognak kirúgni az állásodból. A folyamatos aggódás csak rosszabbá teszi a helyzetet. Rengeteg olyan dolog van a világon és a saját életedben, amelyekről nem tehetsz, és amelyekre nincs hatásod. Ezért inkább azokra a dolgokra koncentráld az energiáid, melyeket azért tehetsz, hogy minél pozitívabb irányba tereld az életed. Tölts időt a szeretteiddel, értékeld az élet apró örömeit, és igyekezz előrejutni – de nem úgy, hogy görcsösen hajszolod a céljaidat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra