Hónapok óta jártunk, amikor kiderült, hogy milliókkal tartozik

Előfordul, hogy új kapcsolatodban nem mondasz el mindent a másiknak? Esetleg füllentesz egy-két dologról, amit kellemetlennek érzel? Nos, nem vagy egyedül – és ez nem csak az érzelmekkel vagy az exekkel kapcsolatban van így. Sokan anyagi helyzetüket állítják be a valósnál rózsásabbnak, és nagyon gyakran eltitkolják a társuk elől, mennyi adósságuk van.

Nemcsak a tengerentúlon, de idehaza is előfordul, hogy a hallgatóknak diákhitelt kell felvenniük felsőoktatási tanulmányaik finanszírozása érdekében, de gyakori, hogy az ember lakáshitelt igényel, hiszen kevesen vannak, akik önerőből megoldják álmaik otthonának megvásárlását. A hasonló hitelekből származó adósságokat általában hosszú évekig törlesztjük, és egy nemrég végzett felmérés szerint ezt a tényt nem szívesen kötjük partnerünk orrára – írja a StudyFinds.

Sokan félnek kitálalni partnerüknek anyagi helyzetükről

A 2000 amerikai felnőtt megkérdezésével végzett kutatásból kiderült, hogy az emberek több mint tíz százaléka hazudott már anyagi körülményeiről, egynegyedük pedig pénzköltési szokásairól a párjának. Hasonló a helyzet az adósságokkal is: a felmérés azt mutatja, hogy átlagosan csupán fél évvel a párkapcsolat kezdetét követően árulják el az emberek társuknak, valójában mennyivel is tartoznak a banknak vagy egyéb hitelezőknek.

Sokan titkolják anyagi helyzetüket a párjuk elől
Sokan titkolják anyagi helyzetüket a párjuk előlGoodshoot / Getty Images Hungary

A félelem oka valós: a megkérdezettek mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy egy komolyabb adósság visszariasztaná a kapcsolattól. Szintén majdnem 50 százalék említette a fukarságot mint taszító jellemvonást, míg 40 százalék úgy vélte, nem jó, ha potenciális partnere nem képes hosszabb időn át megmaradni egy állásban. A megkérdezettek fele mégis úgy nyilatkozott, hajlandó lenne belemenni egy kapcsolatba olyan személlyel, aki hitelt törleszt.

A felmérést végző pénzügyi szolgáltató cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, a házasságokban előforduló veszekedések leggyakrabban anyagi dolgok miatt robbannak ki, és a válások mögött is a legtöbb esetben pénzügyi problémák húzódnak meg. Rövid távon, flörtölés, randizgatás esetén füllenthetünk anyagi helyzetünkről, hosszú távon azonban fontos az őszinteség. A válaszadók 58 százaléka vélte úgy, hogy mind a menyasszonynak, mind a vőlegénynek stabil anyagi háttérrel kell rendelkeznie, mire esküvőre kerülne a sor.

Visszatántorítana egy kapcsolattól, ha kiderülne, partnered komolyabb adóssággal rendelkezik?

Oszd meg másokkal is!
Mustra