Megvan a könnyebb elalvás titka, texasi biomérnökök kísérletezték ki

Egy forró fürdő csodákra képes, többek közt segít könnyebben elaludni – erősítette meg egy friss kutatás. Nem mindegy azonban, hány fokos, és hogy pontosan mikor merülsz el benne.

Korábban is sejtettük, mennyire hasznos lefekvés előtt forró fürdőt venni – ezt a Texasi Egyetem munkatársai most tudományosan is alátámasztották. Egy pihentető fürdést követően könnyebben hajtod álomra a fejed, ennek azonban semmi köze a forró víz ellazító hatásához – véli a kutatás, melyet az Elemental szemlézett.

A forró víz tényleg elálmosít

A jelenség kulcsa valójában a forró víznek az emberi testhőmérsékletre gyakorolt hatásában és a biológiai órádban rejlik. Elalvás előtt egy órával ugyanis enyhén csökkenni kezd a testhőmérséklet, minek következtében melatonin szabadul fel az agyban. Ez a hormon szabályozza az alvási ciklust, illetve gondoskodik róla, hogy a lefekvési idő közeledtével elálmosodjál. Alvás alatt is csökken a tested hőmérséklete, reggelre viszont emelkedni kezd, egyfajta belső ébresztőóraként funkcionálva.

Egy forró fürdő csodákat tehet
Egy forró fürdő csodákat tehetGoodluz / Getty Images Hungary

A forró vízben való megmártózás hatására a testhőmérséklet a szokásosnál jobban lecsökken, mely azt eredményezi, hogy hamarabb és nagyobb mennyiségben szabadul fel a melatonin, vagyis könnyebben leszel álmos. Hogyan hűti le a tested a forró fürdő? Kezdetben a testhőmérséklet emelkedik a forró víz hatására, a szervezet emiatt riadót fúj, és rohamtempóban kezdi el hűteni magát. A vér a központi szervektől a perifériákba – például a végtagokba – áramlik, szétszórva a hőt.

Nem mindegy, mikor és meddig fürdesz

Shahab Haghayegh, az egyetem biomérnök doktorandusza kollégáival tizenhét különböző vizsgálat eredményeit összegezve összesen 350 személy alvási szokásait rögzítette. Az alanyok között voltak alvászavarral és horkolással küzdők, rákbetegek, de egészséges futballjátékosok is. Az adatokból kiderült, hogy a lefekvés előtt egy órával vett 40-42 fokos fürdő átlagosan tíz perccel rövidíti meg az elalvási időt.

Nem mindegy azonban, hogy mennyi ideig, illetve lefekvés előtt mennyivel merülsz el a habokban. A fürdőzésnek legalább tíz percig kell tartania, és egy vagy két órával kell megelőznie az elalvást. Ha ennél későbbre teszed a fürdés idejét, testednek nincs elég ideje, hogy kellően lehűtse magát, mire ágyba bújsz, így akár még nehezítheti is az elalvást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek