Így számolhatod ki, mennyit piáltál igazából

Expressz lerészegedésről férfiak esetében akkor beszélünk, amikor két óra alatt legalább öt italt fogyasztanak el, nők esetében pedig, amikor két óra alatt négy ital csúszik le. Sokszor észre sem vesszük, és már el is értük ezt az állapotot. Hogy jutunk el idáig?

Az expressz lerészegedés definíciója egyértelműnek tűnik. Akkor miért ilyen nehéz betartani? Általában azért, mert rendszerint nem vagyunk tisztában azzal, hogy mennyi alkohol van egy-egy italban – írja a Healthline.

Honnan tudjuk, hogy pontosan mennyi alkoholt fogyasztunk?

„Sokan már két ital elfogyasztása után azt gondolják, hogy még csak egyet ittak” – magyarázza dr. Harshal Kirane kutató. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) célja, hogy legújabb stratégiájának segítségével tájékoztassa az embereket arról, hogy valójában mennyi alkoholt fogyasztanak. Ez a feladat elég egyszerűnek tűnik, azonban sok esetben torzul az italok alkoholtartalmának megítélése.

Ehhez tudnunk kell, hogy mi számít egyetlen italnak. A NIH meghatározása alapján ez 14 gramm tiszta alkohol. Ennek alapján körülbelül 3,5 dl sör, 1,5 dl bor, 0,5 dl tömény már egy italnak számít (ha a sör 5 százalékos, a bor 12 százalékos, a tömény pedig 40 százalékos). Az elfogyasztott alkohol mennyisége azonban nem ennyire egyértelmű, ha koktélokat fogyasztunk.

Az NIH oldalán található kalkulátor használata segít, hogy pontosan meghatározzuk egy adott ital alkoholtartalmát, ez pedig nem kevés meglepetést tartogat, ugyanis például egy koktélban átlagosan másfél, de az sem ritka, hogy két italnak megfelelő alkohol van. Ahhoz pedig, hogy képben maradjunk az este végéig, fontos lenne, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi alkohol kerül a szervezetünkbe egy-egy itallal.

Mégis kinek van kedve a buli hevében azt számolni, hogy hányadik kör következik?
Mégis kinek van kedve a buli hevében azt számolni, hogy hányadik kör következik?Severin Schweiger / Getty Images Hungary

Mikor beszélünk expressz lerészegedésről?

Expressz lerészegedés az, amikor viszonylag rövid idő alatt fogyasztunk el több italt. Az alkoholproblémák kockázatának csökkentése érdekében a férfiaknak egy alkalommal maximum 4, hetente maximum 14 italt, míg a nőknek alkalmanként legfeljebb 3, hetente 7 italt lenne szabad fogyasztaniuk. És bár valószínűleg egy este alkalmával csak egy pár koktél csúszik le, ne feledjük, hogy 1 koktél nem biztos, hogy csak 1 italnak számít.

A túlzott alkoholfogyasztás negatív következményeit nem kel túl sokat magyarázni, legyen az egy-két horzsolás vagy lila folt, betört telefonkijelző vagy pár meggondolatlan döntés: autóvezetés, védekezés nélküli szex. Ilyenkor magasabb a vérnyomásunk, szabálytalan a szívverésünk, és nem ritka az alkoholmérgezés sem.

Ez még nem győzött meg?

Ha mindez nem lenne elég, gondoljunk bele, mennyivel többet adhat nekünk, ha kevesebbet iszunk. Így ugyanis sokkal könnyebb lenne formába lendülni vagy lefogyni. Az alkoholtartalmú italok rengeteg kalóriát tartalmaznak, ez pedig, mint tudjuk, nem a megfelelő irányba mozdítja a kilókat. Emellett pedig a pénztárcánk is megköszöni, ha odafigyelünk arra, hogy mikor mennyit fogyasztunk. Ha akár csak egy hónapig is figyelemmel kísérjük, mennyit költünk alkoholra, nagy eséllyel dobunk egy hátast az eredménytől.

Oszd meg másokkal is!
Mustra