Poliamoria: milyen ember az, aki egyszerre él több kapcsolatban?

A poliamoria, vagyis a többszerelműség fogalmát sokféleképpen definiálják, az értelmezésekben azonban közös, hogy a párkapcsolatot kettőnél több ember alkotja. Nem, nem csak szexről, főleg nem megcsalásról van szó: a személyek közötti érzelmekről, az intim kapcsolat egyidejű gyakorlásáról a kapcsolat minden szereplőjének tudomása van, és el is fogadja.

A többszerelműség egyre népszerűbb, és emiatt a kutatók is egyre nagyobb figyelmet szentelnek az ilyen jellegű kapcsolatoknak. Dr. Justin Lehmiller és kollégái 3500 amerikai poliamor ember adatait vizsgálták.

Fiatal, gazdag, fehér? 

A társadalmi sztereotípiák szerint a poliamor emberek fiatalok, fehérek és liberálisok, vagyis általában elég homogén csoportnak tekintik őket. De valóban ez lenne a helyzet? Tényleg ennyire eltérő demográfiai háttérrel rendelkeznek a hagyományos, monogám kapcsolatban élőkhöz képest? 

Hogy választ kapjon a kérdésre, dr. Lehmiller és csapata a poliamor emberek mellett 1300 monogám kapcsolatban élő ember adatait is megvizsgálta. A kutatásban összehasonlították a monogám, illetve a poliamor kapcsolatban élők jellemzőit, és azt állapították meg, hogy összességében a poliamor emberek csoportja sokkal változatosabb, mint azok, akik monogám kapcsolatban élnek. Az eredmények szerint a monogám alanyok 1 százaléka, míg a poliamorok 7 százaléka a nemi identitását nem binárisként (férfi vagy nő) jellemezte. Hasonlóképpen, a poliamor alanyok között több mint kétszer annyian jellemezték magukat biszexuálisként, és több mint ötször annyian pánszexuálisként, mint a monogám emberek. Érdekes azonban, hogy a homoszexualitás aránya ugyanannyi a két csoportban.

A vallási hátteret vizsgálva kiderült, hogy a poliamorok között kevesebb a keresztény, több az ateista és a kisebb, kevésbé elterjedt vallások gyakorlója. Politikai preferenciák tekintetében a többszerelmű emberek kisebb valószínűséggel voltak republikánusok vagy demokraták, sokkal inkább szimpatizáltak valamelyik kisebb, liberális vagy zöld politikai csoporttal, ami pedig az anyagi helyzetüket illeti, az eredmények szerint a poliamor kapcsolatban élő emberek éves keresete alacsonyabb volt, mint azoké, akik monogám kapcsolatban élnek. Mindkét csoportban túlnyomó többségben voltak a fehérek, és etnikai szempontból nem különböztek egymástól.

Van, akinek így teljes a boldogsága
Van, akinek így teljes a boldogságaViktorcvetkovic / Getty Images Hungary

A kutatók azt tapasztalták, hogy a kérdések megválaszolásakor a poliamor emberek sokkal gyakrabban választották az egyéb opciót. Ez arra utal, hogy ők sokkal kevésbé konformisták, de azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez a párkapcsolat típusától változik, vagy épp ellenkezőleg: a nonkonformista emberek hajlamosabbak a megszokottól eltérő párkapcsolati típusok kialakítására.

És bár az eredmények nem reprezentatív mintákból származnak, mégis azt sugallják, hogy a társadalmi sztereotípia, miszerint a poliamor ember fehér, fiatal, gazdag és liberális, nem feltétlenül tükrözi a valóságot. Sőt, a monogám emberekhez képes egy kicsit sem voltak fehérebbek, fiatalabbak vagy gazdagabbak azok, akiknek több szerelmük van.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek