Bionikus szem: megoldás az időskori látásromlásra?

Egy kutatás eredményei alátámasztják, hogy a jövőben megoldást jelenthet a szemfenéki meszesedés által okozott látásproblémákra, ha csipet ültetnek a retina mögé.

A New Scientist beszámolója szerint a készülék egy kamerával ellátott szemüvegből és a retina mögé beültetett mikrocsipből áll. A kamera által sugárzott képeket a csip elektromos jelekké alakítja át, amelyeket ezután az agyba küld, és ezáltal a megvakult emberek látása helyrejöhet.

Biztató eredmények 

A vizsgálatban öt olyan ember vett részt, aki szemfenéki meszesedés, azaz makuladegeneráció miatt teljesen elvesztette a látását. Egy évvel a csip beültetése után jelentős javulást tapasztaltak, felismerték a betűket, sőt volt olyan is, aki néhány sort is el tudott olvasni. És bár mindez hatalmas javulásnak tekinthető, messze van még attól, hogy a technológia segítségével visszafordítható legyen az állapot.

A makuladegeneráció jellemzően időskorban jelentkezik. A betegség következtében a látás és az olvasóképesség folyamatosan romlik, súlyos esetekben lehetetlenné teszi az olvasást, az arcok felismerését. A bionikus szem helyettesítheti a hiányzó központi részt, de az eredmény nem lesz tökéletes. A retinában több millió fotoreceptor van, amelyek mindegyike olyan, mint egy-egy pixel a látómezőnkben, az eszköz által alkotott kép azonban egyelőre csak 378 pixelből áll össze.

Akkor is szuper megoldás, ha ennyire nem lesz futurisztikus a tekintetünk tőle
Akkor is szuper megoldás, ha ennyire nem lesz futurisztikus a tekintetünk tőleblackdovfx / Getty Images Hungary

A kísérlet résztvevői száraz makuladegenerációban szenvedtek, amelynek a hátterében a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll, így a legtöbb esetben az állapot nem visszafordítható, de az implantátummal mindenképpen javul az életminőség.

Az eszköz nem alkalmazható vakon született emberek esetében: a technika csak abban az esetben működőképes, ha az alany egészséges, kifejlett látóidegekkel rendelkezik. Fejlesztenek azonban olyan eszközöket, amelyek teljes mértékben megkerülik a szemet, és közvetlenül az agy vizuális ingereket feldolgozó területeibe szállítják az információt. Vannak olyan kutatók is, akik őssejtek segítségével állítanának elő új fotoreceptorokat. Ezek további megoldást jelenthetnek a látássérült emberek számára.

Oszd meg másokkal is!
Mustra