Így lehetsz kreatívabb

A kreativitás az alkotó ember legfőbb ismérve és legjobb segítsége; van, akinek több van belőle, van, akinek kevesebb. De szerencsére vannak módszerek, amikkel lehet fejleszteni, ezeket mutatjuk meg.

A művészek, feltalálók és általában az alkotó emberek legfontosabb tulajdonsága a kreativitás, vagyis annak a képessége, hogy folyamatosan új ötletekkel rukkolnak elő. Az ihlet azonban nem állandó, gyakran nyoma sincs – ilyenkor úgy érzi az ember, hogy elvesztette a kreativitását, képtelen alkotni. Vannak azonban módszerek, amelyekkel elűzhetjük az alkotói válságot és felturbózhatjuk a kreativitásunkat. Ezeket tekintjük át az Elemental cikkének segítségével.

Többféle gondolkodásmódot igényel a kreativitás

A kreativitás valójában nem egyetlen képesség, hanem egyrészt több dolog összessége, másrészt ahány ember, annyiféleképpen interpretálja a fogalmat – magyarázza dr. Bernhard Hommel a Leideni Egyetem pszichológiaprofesszora. Leggyakrabban kétféle gondolkodásmódot társítanak a kreativitással. A divergens (széttartó) gondolkodás lényege, hogy több különféle megoldással vagy képes előrukkolni egy adott problémával kapcsolatban, míg a konvergens (összetartó) gondolkodás segítségével egyetlen megoldásra koncentrálsz teljes erőddel.

Felturbózható a kreativitás
Felturbózható a kreativitásVANDAL Photography / Getty Images Hungary

Közismert azoknak a híres művészeknek, zenészeknek az esete, akik tudatmódosító szerekkel igyekeznek kitágítani kreativitásuk határait. A kutatások általánosságban úgy találták, hogy a pszichoaktív drogok segítik a divergens gondolkodást, a konvergens gondolkodási képességeket azonban csökkentik. Hommel és munkatársainak tavalyi kutatása azonban ellentmond mindennek. A pszichológusok (Hollandiában legálisan fogyasztható) pszilocibint tartalmazó süteményt etettek 36 résztvevővel, akiknek mind a kétféle gondolkodási képessége javult az anyag hatására.

Meditációval és legális szerekkel is növelhető

A drogok mellett léteznek más módszerek is, amelyek segítségével növelhető a kreativitás. Az Arkansasi Egyetem kutatása feltárta, hogy a kreatívabb emberek agyában megnövekedett alfahullám-aktivitás figyelhető meg. Alfa állapotban ellazulunk és nyitottabb tudatállapotba kerülünk – ezt meditáció segítségével könnyebben el lehet érni. Hommel és kollégái 2014-ben bizonyították, hogy akár 25 perc meditáció is serkentheti a kreativitást.

A koffein is segíthet, különösen amikor nagyobb erővel kell koncentrálni egy adott feladatra. A különböző legális teljesítményfokozók, más néven nootropikumok pedig kifejezetten az agyi képességek felturbózására lettek kifejlesztve. Ezek a készítmények vitaminokat, omega-3 zsírsavakat és más összetevőket tartalmaznak, amelyek segítségével növelik többek közt a koncentrálási képességeket, az emlékezőtehetséget és a kreativitást is. A tudósok álláspontja igencsak változó a teljesítményfokozókkal kapcsolatban. Egy 2015-ös kutatás bizonyította, hogy ezek a szerek képesek javítani egyes kognitív funkciókat, míg egy másik, ugyanebben az évben publikált tanulmány semmilyen bizonyítható hatást nem talált.

A kreativitás egyik legfőbb terepét az álmok jelentik. A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói egy olyan eljárással kísérleteznek, amelynek segítségével rögzíteni lehet az álomban tapasztalt hangokat, illatokat és látványokat. Reményeik szerint ebből rengeteg inspirációt nyerhetnek majd az emberek, amit ébren is kamatoztatni tudnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek