Tudjuk, mennyi időt kéne társaságban töltened, hogy ne magányosodj el

Az egyedüllét és a bezártság súlyos pszichés gondokhoz vezethet, akár börtönbüntetésről, akár egy hosszú, magányos utazásról, akár pusztán betegség miatti átmeneti otthonülésről van szó. És a home office terjedése miatt a probléma napjainkban csak súlyosbodik – vélik a szakemberek.

A szociális izoláció, vagyis az embertársaktól való elszigeteltség igen komoly károkat okozhat – állítja a a jelenség kutatásával foglalkozó dr. Terry Kupers pszichiáter, a Berkeley-ben található Wright Intézet oktatója. Manapság, amikor sokan otthonról dolgoznak, és szinte egyáltalán nem is érintkeznek másokkal a mindennapi tevékenységük során, a probléma különösen releváns – állítja a szakember az Elemental hasábjain.

Fölösleges folyton a cseten lógni

Számos oka lehet annak, ha valaki hosszabb-rövidebb időre elszigetelődik másoktól. Idősebb korban, szeretteik elvesztése után sokan minden idejüket otthon töltik, magányosan, de az izoláció a büntetésüket töltő raboknál is súlyos lelki tehernek számít – Kupers éppen ezért kétségbe vonja a börtönök rehabilitációs hatásait. A legnagyobb kihívást azonban jelenleg az információs technológia révén átalakuló társas kapcsolatok és munkavállalói szokások jelentik.

A pszichiáter szerint elengedhetetlen, hogy napi szinten érintkezz közvetlenül, személyesen más emberekkel. A közösségi média az eddiginél jóval nagyobb lehetőséget biztosít a kapcsolattartásra, de

az online interakció nem helyettesíti a személyes találkozást.

Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young Egyetem pszichológiaprofesszora a gyorskajákhoz hasonlítja az internetes kommunikációt: egy ideig úgy érezheted, hogy kielégíti az igényeidet, de hamarosan rájössz, hogy messze nem olyan tartalmas, mint gondoltad.

Napi négy órát kellene társaságban tölteni

Az elszigetelődés első mentális tünete a szorongás – magyarázza Kupers. A huzamosabb ideig elszigetelt emberek idegeskedni kezdenek, pánikrohamaik lehetnek, a kedélyállapotuk és az önbizalmuk leromlik, a paranoia és a lelki instabilitás viszont megnő. Mindennek biológiai okai is vannak, hiszen a törzsfejlődéssel az emberi agy úgy alakult ki, hogy folyamatosan igényli a másokkal való társas interakciót, annak hiányában pedig feszültségérzet és riadtság alakul ki benne.

Kikészít az egyedüllét
Kikészít az egyedüllétMorsa Images / Getty Images Hungary

Holt-Lunstad szerint őseink megtanulták, hogy a közösség más tagjaival összefogva könnyebben védhetik meg magukat a környező veszélyforrásokkal szemben. Kutatásai során ő többek között arra az eredményre jutott, hogy az izoláció növeli a korai halál esélyét is, ugyanis az elszigeteltség és a magány az immunrendszer védelmi képességét is csökkenti, és hozzájárulhat számos egészségügyi probléma, köztük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Ha szeretnéd elkerülni ezeket a veszélyeket, a legegyszerűbb és leghathatósabb megoldás természetesen, ha folyamatosan találkozol másokkal, társaságba jársz és hús-vér emberi kapcsolatokat tartasz fenn. Kupers szerint azonban az se jó, ha életed minden pillanatát mások társaságában töltöd. Fontos, hogy mindig szakíts időt saját magadra, legyenek a napnak olyan időszakai, amikor egyedül lehetsz. A pszichiáter azt tanácsolja, naponta tölts minimum négy órát a barátaid, szeretteid körében, de ez az arány természetesen egyénenként változhat. Kísérletezz, és próbáld meg belőni, hogy mennyi időre van szükséged mások társaságában, és mennyit szeretnél egymagadban tölteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra