A sikertelen emberek 10 jellemző vonása

Gyakran olvashatsz hasznos tanácsokat arról, hogyan legyél sikeres az életben. Most nézzük meg a másik oldalról: azt mondjuk el, melyek azok a tulajdonságok, amelyeket el kéne hagynod, ha el akarod érni a céljaidat.

A Medium szerzője, Darius Foroux blogger, életvezetési szakember szerint a legjobb dolog, amit a siker érdekében tehetsz, ha elkerülöd a sikertelenséget. Fel kell ismerned, mi az, ami akadályoz a sikerben, ami boldogtalanná és motiválatlanná tesz, majd száműzöd őket az életedből. Ehhez ad tanácsot a szerző.

Bob Dylan szerint

a sikeres ember az, aki reggel felkel, este lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van.

A sikerre nincs recept. Nem elég, ha utánozni kezded a sikeresnek gondolt emberek viselkedését, magadnak kell kidolgoznod a saját stratégiádat. Ennek része, hogy tudd, mely viselkedéseket érdemes elkerülnöd. Ha megfigyeled, ezek a sikertelen emberek legfontosabb jellemzői:

#1 Folyton megzavarja őket valami

Ne hagyd, hogy a múlton való rágódás vagy a jövőről való ábrándozás kiszakítson a jelenből. Mindig koncentrálj az előtted lévő feladatra, ne kalandozz el. Egy állásinterjún nincs rosszabb, mint ha várakozás közben elkezded a telefonodat nyomkodni.

#2 Beszélnek ahelyett, hogy cselekednének

Manapság sokan fontosabbnak tartják, hogy a közösségi médián keresztül ország-világnak szétkürtöljék valamely tervüket – „meg fogom mászni azt a hegyet”, „lefutom a maratont” –, ahelyett hogy a terv megvalósításának szentelnék a figyelmüket és az erejüket. Cselekedj ahelyett, hogy csak beszélsz róla.

A sikertelen emberek tíz jellemzője
A sikertelen emberek tíz jellemzőjeilkercelik / Getty Images Hungary

#3 Nem a megfelelő emberekkel töltik az idejüket

Ne pazarold az időd és energiád olyanokra, akik csak lefárasztanak a társaságukkal, és semmi hasznosat nem nyújtanak a számodra. Ha ilyenekkel barátkozol, magad is ilyenné válsz. Inkább vedd körbe magad olyan emberekkel, akik segítenek a céljaid elérésében.

#4 Mindent utálnak

A sikertelen emberek jellemzője, hogy állandóan panaszkodnak, mindent és mindenkit ócsárolnak, különösen a náluk sikeresebbeket. Persze előfordul, hogy az embernek rossz napja van és emiatt haragszik a világra. De ha mindent negatívan látsz, az egész életed borús színezetet ölt. Fel a fejjel!

#5 Állandóan halogatnak

Semmi értelme az utolsó utáni pillanatra hagyni a dolgokat, különösen, ha az idő semmi pluszt nem ad hozzá az eredményhez. Ahelyett, hogy halasztod a munkát, inkább vedd rá magad, hogy egy kis további erőbedobással időre elvégezd.

#6 Nem törődnek másokkal

Természetes, ha a saját érdekeidet helyezed előtérbe, de azért jól teszed, ha másokra is odafigyelsz, kimutatnod, hogy érdekel, mi van velük, hogy érzik magukat. Ne légy önző, az nem visz előre.

#7 Lusták

A lustaság megöli a kíváncsiságot, megakadályoz benne, hogy kimozdulj a komfortzónádból, és új élményekkel gazdagodj. Ne ülj egész nap a kanapén: lépj ki a világba, mozogj, ismerj meg új embereket, légy aktív.

#8 Nem tanulnak

Az élet folyamatos tanulás, manapság pedig, amikor az internetnek hála bármilyen ismeret azonnal a birtokodba kerülhet, különösen érdemes új és új képességeket elsajátítani, új dolgokat megtanulni. Az is fontos, hogy mindig tanulj a saját hibáidból.

#9 Gorombák

Nem kell angyalnak lenned, de ha mindenkivel bunkó vagy, ne csodálkozz, hogy nincsenek barátaid. Elég egy mosoly, néha egy kis kedvesség, és máris sokkal többen fognak segíteni a céljaid elérésében.

#10 Túl hamar feladják

Mint Thomas Edison mondta: „A legnagyobb gyengeségünk az, hogy feladjuk a próbálkozást. A siker legbiztosabb módja az, ha még egyszer újra próbálunk valamit.” Röviden: soha ne add fel!

Oszd meg másokkal is!
Mustra