A házasság csak egy darab papír? Most kiderül!

Nem kérdés, hogy mennyire átalakult a házasság intézménye az elmúlt évek, évtizedek alatt. Sokak szerint az esküvő felesleges pénzkidobás, a házasság csak egy darab papír, és egyre több pár gondolja úgy, hogy inkább megkímélik magukat az egésztől.

A házasság korábbi értékét jól tükrözik az olyan megbélyegző kifejezések, mint a zabigyerek vagy a vadházasság, de ezekkel a billogokkal szerencsére egyre ritkábban találkozunk. Ezzel együtt még mindig vannak, akik szerint csak a házasság jelent igazi elköteleződést. Kinek van igaza? Egy korábbi cikkünk körüljárta a témát, olvasóink pedig a Facebookon osztották meg velünk a véleményüket.

Mindenkinek más miatt fontos

A kérdésre több mint 500 szavazat érkezett, és olvasóink 67 százaléka szerint még mindig számít, hogy össze vannak-e házasodva a pár tagjai. A magyar jog szerint a házasság felnőtt férfi és felnőtt nő között önkéntesen létrejövő, jogilag elismert és szabályozott életközösség, a világ számos pontján azonban ettől eltérő együttélési formákat is takar. De – ahogy egyik olvasónk is írta – ettől még nem kötelező.

„Felnőtt emberek vagyunk, nem muszáj elköteleződni, de a házasság a legelegánsabb formája annak, hogy kifejezzük a másik felé, hogy igenis szeretjük, komolyan vesszük és vele akarjuk leélni az életünket.”

Tényleg ezen múlik a boldogság?
Tényleg ezen múlik a boldogság?ozgurcankaya / Getty Images Hungary

És bár a legtöbb olvasónk egyetértett abban, hogy a házasság szép gesztus, amivel a pár tagjai egymás iránti elköteleződésüket fejezik ki, mégis különböző irányokból közelítették meg a témát. Volt, aki szerint a lagzi teljesen felesleges, más pedig a jegygyűrű jelentőségét hangsúlyozta:

„Az esküvő megerősítés, szép gesztus egymás felé, csak a lakodalom nem pálya, amikor egy nagy halom pénzt költenek szerencsétlen párok arra, hogy utána a kedves rokonság degeszre zabálja magát, meg ropjon a mulatósra, ami magának a párnak esélyes, hogy nem is a kedvence, csak Imre bácsinak meg Kató néninek kell szolgáltatni.”

„Nem igazán a papír, a jegygyűrű a lényeg. Ami olyan, mint az index a kocsiban: az elköteleződést közvetíti kifelé.”

De nem csak a gesztus romantikáját hangsúlyozták olvasóink, sokan a házassággal járó előnyöket is megemlítették:

„Nem rossz azért, hogy ha bármi történik, eljárhatok helyette, a kórházba beengednek, stb.”

Megint kiderült: ahányan vagyunk, annyiféleképpen gondolkodunk a témáról. A következő alkalommal megnézzük, esküvő ide, házasság oda, vajon olvasóink szerint oké-e a szájrapuszi a szülő és a gyerek között.

Oszd meg másokkal is!
Mustra