Nagyobb eséllyel hízol el, ha fény mellett alszol

Hogy kinek mekkora sötétségre van szüksége az elalváshoz, az változó: van, aki koppig lehúzza redőnyt, behúzza függönyt, és a legkisebb beszűrődő fény is zavarja, más simán húzza a lóbőrt fényes nappal is. De hogy ennek bármi köze lehet a testsúlyunkhoz vagy az elhízási hajlamunkhoz, azt nemigen gondolta eddig senki.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatói által végzett vizsgálat – mely a JAMA Internal Medicine hasábjain jelent meg – úgy találta, hogy nagyobb eséllyel szednek fel pluszkilókat, illetve híznak el azok a nők, akik éjszaka bekapcsolt tévéképernyő vagy felkapcsolt villany mellett hajtják álomra a fejüket. A kutatásról a Neuroscience News számol be.

A túl sok fény felborítja a bioritmust 

A kutatócsoport egy országos, kérdőíves felmérésben gyűjtött információkból indult ki, amely többek között az emlőrák kialakulásának esélyét vizsgálta az amerikai nők körében. A szakemberek több mint 43 ezer, 35 és 74 év közötti nőnek arra a kérdésre vonatkozó válaszát fésülték át, hogy teljes sötétségben alszanak-e éjjel, a szomszéd szobából beszűrődik-e egy kis fény, esetleg égve marad-e egy éjjeli lámpa, vagy bekapcsolva hagyják-e a tévét a hálószobában.

A válaszokat a kutatók összehasonlították a nők testsúlyára, magasságára, testtömegindexére és csípőméretére vonatkozó, a projektben mért információkkal, illetve a résztvevők saját testsúlyukra vonatkozó, a felmérés idején, majd öt évvel később adott válaszaival. Ennek révén érdekes összefüggést fedeztek fel: megállapították, hogy azok a nők, akik mesterséges fénynél (pl. bekapcsolt tévé, égve hagyott asztali lámpa) alszanak, 17 százalékkal nagyobb eséllyel szedtek fel 5 kiló túlsúlyt a szóban forgó ötéves időszakban. Azoknál, akik gyenge, másik helyiségből beszűrődő fénynél feküdtek le aludni, nem találtak hasonló összefüggést.

Ha fény mellett alszol, könnyebben elhízhatsz
Ha fény mellett alszol, könnyebben elhízhatszFotoSpeedy / Getty Images Hungary

A tudósok egyelőre értetlenül állnak az eredmények előtt, bár úgy sejtik, mindennek a rossz alvási szokásokhoz lehet köze, amelyeknek a kialakulását elősegíthetik a nem kívánt zajok és fények. Az alvászavarok és az elhízás között többször találtak már összefüggést különböző kutatások, pontos válasz azonban még nem született a jelenségre. Mint dr. Chandra Jackson, a tanulmány társszerzője magyarázza, a túlságosan világos környezet akadályozza az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin működését, és ennek következtében felborulhat a természetes bioritmusunk. Az esetleges hormonális és más testi változások nem várt testsúlynövekedést és akár komolyabb elhízást is eredményezhetnek.

Bár a kutatók beismerik, hogy rengeteg egyéb tényező is közrejátszhat a kérdésben, hangsúlyozzák, hogy az eredmények akkor sem változtak, amikor számításba vették az egyes résztvevők közötti társadalmi és életmódbeli különbségeket, például az életkort, az étkezési és sportolási szokásokat, a vagyoni helyzetet, a kapcsolati státuszt vagy épp a gyerekek számát. Az elhízás világszerte egyre nagyobb problémának számít napjainkban, ezért is fontos, hogy a különböző kutatások folyamatosan újabb és újabb szempontokból vizsgálják a jelenséget.

Oszd meg másokkal is!
Mustra