A hámló bőr semmi a durva napégés tüneteihez képest

Milyen kellemes is, amikor finoman simogatja az ember bőrét a nap... mondjuk nyár elején. Júliusra viszont már olykor túl erős a napsütés, bár strandon, vízparton ezt is szeretjük, miközben ma már mindenki tudja, hogy az UV-sugarak miatt súlyos napégés is lehet egy strandolás eredménye, amit kezelni kell.

A tartós UV-sugárzásnak kitett bőr súlyosan leéghet, ami egyszerre jár fájdalmas és kellemetlen következményekkel. Dr. Kathleen Suozzi, a Yale orvosi karának bőrgyógyász adjunktusa a Business Insider hasábjain ismertette a napégés jellemző tüneteit és a kezelés módjait.

Súlyosabb következményekkel is járhat a leégés

Napégés esetén a napozást követő fél-egy napon belül a gyulladt bőr erősen kivörösödik, és heveny, égető fájdalom jelentkezik, néhány nappal később pedig hámlani kezd. Súlyosabb, másodfokú leégés esetén a bőr hólyagossá is válik, és ha a hámlás nagyobb bőrfelületet érint, károsodhatnak a szervezet hőszabályzó mechanizmusai is. Ennek hatására hirtelen emelkedhet vagy csökkenhet a testhőmérséklet, ami influenzaszerű tünetek, hidegrázás és verejtékezés formájában mutatkozik meg.

Így ismerd fel a napégést
Így ismerd fel a napégéstJoel Carillet / Getty Images Hungary

A napégés más kellemetlen tüneteket is okozhat, például rosszullétet, hányingert, émelygést, fejfájást és lázat, ami a leégés által okozott elektrolit-egyensúlyzavar következménye. A gyulladt, kihámlott bőrön keresztül fertőzésveszélynek is ki van téve a szervezet. A fertőzés jelei a súlyosabb hólyagosodás, duzzadás és égő fájdalom, ami folyamatosan erősödik. Erős fejfájás, rosszullét, hányinger, hányás, zavartság, illetve a fenti tünetek megléte esetén mindenképp szükséges orvosi segítséget kérni.

Jobban járunk tehát, ha inkább a megelőzésre figyelünk. Erre a legjobb módszer, ha strandolás előtt alaposan bekenjük magunkat lehetőleg 30 faktorosnál erősebb naptejjel. Világos, szellős ruhadarabokkal, UV-szűrős napszemüveggel, kalappal szintén megvédhetjük magunkat a nap káros hatásaitól. Akárcsak a naptej esetében a faktorszám, a ruháknál az UPF-szám jelöli, mennyire védenek a káros sugárzástól. Fontos, hogy úszást, komolyabb leizzadást, illetve két óra napozást követően mindig újra kenjük magunkat naptejjel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra