Miért van egyre több pattanásos felnőtt?

Olyan jó, amikor az ember végérvényesen maga mögött hagyja a kamaszkort, annak minden nyűgével és bajával, többek között a pattanásokkal együtt. A pattanások azonban manapság egyre gyakrabban maradnak.

A nyugati világban szinte minden tizenéves bőre előbb-utóbb pattanásos lesz, de sajnos későbbi életkorban is gyakran jelentkeznek az apró (vagy nagyobb) piros pöttyök. A felmérések szerint például minden harmadik amerikai nő, illetve a férfiak húsz százaléka is küzd pattanásokkal a késő harmincas éveikben. Kutatások azt mutatják, hogy az utóbbi két-három évtizedben egyre nő az esetek gyakorisága. Hogy ennek mi lehet az oka, az Elemental járt utána.

Az étrend vagy a kozmetikumok?

Egyes szakemberek az úgynevezett nyugati étrendet teszik meg bűnbaknak – szerintük a húsban, tejtermékekben, feldolgozott gabonában és cukorban gazdag táplálkozás hormonális változásokat eredményez, amelyek elősegítik a pattanások kialakulását (egyébként serdülőkorban is a hormonok túltengése miatt gyakoribbak a tünetek). Ezt a teóriát erősíti, hogy a világ más tájain sokkal ritkábbak ezek a problémák: egy Pápua Új-Guineában készült vizsgálatból például az derült ki, hogy az ország elszigetelt régióiban élő népek bőrén egyáltalán nincsenek pattanások.

Dr. Adam Friedman, a George Washington Egyetem orvosi karának dermatológus professzora azonban más indokokra vezeti vissza az egyre gyakoribb pattanásos tüneteket. A szakember szerint éppenséggel a különböző pattanás elleni szerek – például a benzoil-peroxid hatóanyagú krémek vagy a szalicilsavas kezelés – lehetnek a felelősek, ugyanis ezek megbolygatják a bőrben található baktériumok természetes egyensúlyát. A több mint százezer különböző mikroorganizmus által alkotott baktériumflóra nagymértékben felel a bőr egészségének megőrzéséért.

Miért pattanásosak egyre többen?
Miért pattanásosak egyre többen?Extreme-Photographer / Getty Images Hungary

Ezek a készítmények az utóbbi ötven évben lettek divatosak nemcsak a kamaszok, de a felnőttek körében is. A legtöbb hasonló szer sikeresen elpusztítja a pattanások kialakulásáért felelős baktériumokat, néhány azonban – mint egyes kutatások bizonyították – a bőr hasznos baktériumainak is árthat, amelyek pedig normál esetben megakadályozzák a gyulladások kialakulását. De a pattanás elleni kencéken kívül más népszerű bőrápolási módszerek, például a különböző szépségpakolások, vaskos sminkek, illetve a napból származó UV-sugárzás is károsíthatja a bőr baktériumflórájának egészséges működését.

Friedman azt tanácsolja, bánj óvatosan a bőröddel, ne vidd túlzásba a kencéket és hasonló szereket. Számos természetes, ártalmatlan módszer létezik, például a különböző nem komedogén hidratálókrémek, amelyek megszüntethetik a pattanásokat és egyéb kellemetlen tüneteket. Ezek használata teljességgel veszélytelen, hacsak orvosod kifejezetten nem javasolja, hogy hanyagold őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra