Az arcbőröd egészsége is az ágyban dől el

A rossz alvási szokások – és ezalatt elsősorban a kevés alvás értendő – nemcsak a közérzetünkre, de a bőrünkre is rossz hatással vannak. Megereszkedés, kiszáradás, petyhüdtség, azaz az öregedés jelei fogják felütni a fejüket hamarosan, ha nem alszol eleget.

Bőröd egészségét rengeteg dolog károsíthatja, többek között a nem megfelelő étrend vagy a túl sok napsugárzás. A Business Insider írásában megszólaltatott szakértők szerint ugyanilyen káros lehet a bőr számára, ha nem alusszuk ki magunkat rendesen. Jó, ha tudjuk, hogy ez konkrétan napi 7-9 órát jelent.

Kiszárad és petyhüdtté válik az arcbőr

Alvás közben testünk sejtjei regenerálják magukat, ez alól a bőrsejtek sem kivételek. A kellő mennyiségű alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőr rendbe jöjjön bármilyen gyulladás vagy sérülés után – állítja dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház bőrgyógyász kutatója.

Így árt bőrödnek a kialvatlanság
Így árt bőrödnek a kialvatlanságjhorrocks / Getty Images Hungary

Az alváshiány ezenkívül bőrszárazsághoz is vezet – teszi hozzá dr. Debra Jaliman, a kórház bőrgyógyászati adjunktusa. A bőr külső rétege ugyanis megköti a szervezetben található vizet, ez a képesség azonban az alváshiány következtében csökkenhet, és ez a bőr kiszáradását eredményezi.

A növekedési hormon, amelynek köszönhető többek között a bőr megfelelő vastagsága, az alvás első pár órája során termelődik, és ha nincs belőle elég, az azt eredményezi, hogy a bőr elvékonyodik, így a kollagén és a bőr rugalmas szövete is roncsolódik. Magyarul megereszkedik, petyhüdt lesz és hamarabb ráncosodik.

Sötét karikák és az öregedés korai jelei

Egy kialvatlan éjszaka után jól látszik az alváshiány és a fáradtság biztos jele: a duzzadt, sötét karikás, kivörösödött szem. A sötét karikák valójában a szem alatti vérerek, amelyek a bőrön keresztül láthatók. Vannak, akinél genetikai háttere van a jelenségnek: előfordul, hogy valakinek a bőre születésétől fogva érzékenyebb és vékonyabb, de sok esetben a vér összetolulása okozza a jelenséget, ami viszont az alváshiány következménye.

Egy 2015-ös kutatás, amelyben a szakemberek 60 női résztvevő esetében vizsgálták meg az alvási szokások és a bőr egészségének összefüggéseit, egyértelműen kimutatta, hogy azok, akik napi hét óránál többet alszanak, sokkal jobban képesek megőrizni bőrük fiatalságát, mint azok, akik ennél kevesebbet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek