Újabb két kutatás bizonyította a feldolgozott ételek veszélyeit

Egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a szakemberek a feldolgozott ételek fogyasztásának veszélyeire. Az utóbbi időben több tanulmány is bizonyította ennek a figyelmeztetések az igazságát.

Az iparilag előállított, szén-dioxidban, cukorban, zsírban és különböző adalékanyagokban dúskáló ételek rengeteg módon károsíthatják az egészségünket – vélik a tudósok. Többek között a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és az elhízás kockázatát is növelik az iparilag feldolgozott ételek és a junk food, ezt nemrégiben két újabb tanulmány is alátámasztotta – számol be a Science Alert.

Többet esznek azok, akik gyorskaján élnek

Az Amerikai Országos Egészségügyi Intézet kutatásáról korábban már mi is beszámoltunk. Ebben Kevin Hall táplálkozástudományi szakember és munkatársai úgy találták, több kalóriát fogyasztanak azok, akik túlnyomó többségben feldolgozott ételeket esznek. A kísérletben vizsgált húsz felnőtt résztvevő (tíz férfi és tíz nő) egyik fele két héten keresztül kizárólag feldolgozott ételeket evett, míg a maradék tíz alany egészséges, természetes étrenden élt. Félidőben a két csoport étrendet cserélt.

Azok, akik kizárólag feldolgozott ételeket fogyasztottak, napi szinten 508 kcal-val többet vittek be a szervezetükbe, mint egészségesen táplálkozó társaik, és a két hét alatt híztak is két kilót. Az egyik magyarázat szerint a gyorskaják könnyebben fogyaszthatók és gyorsabban faljuk be őket, mint a hagyományos módon elkészített ételeket, ezért ugyanannyi idő alatt többet eszünk belőlük.

A feldolgozott ételek veszélyeire figyelmeztetnek
A feldolgozott ételek veszélyeire figyelmeztetnekFertnig / Getty Images Hungary

Az összes szívbetegségtípus kockázatát növeli

A másik komoly, nagy mintával dolgozó tanulmány, amelyet két párizsi egyetemi kutató, Bernard Srour és Mathilde Touvier jegyeznek első szerzőként, 105 ezer, tizennyolc évnél idősebb férfi és női résztvevőt vizsgált öt éven keresztül, mialatt évente kétszer vizsgálták meg az alanyok étrendjét. A kutatás öt éve alatt több mint 1400 résztvevő esetében alakult ki érszűkület vagy jelentkezett  szívroham, illetve stroke.

Azoknál, akik túlnyomórészt feldolgozott élelmiszereket fogyasztottak, különösen gyakoriak voltak ezek a tünetek. Az adatok szerint a gyorskaján élők esetében 12 százalékkal nőtt a szív- és érrendszeri megbetegedések, 13 százalékkal a koszorúér-betegség kialakulásának esélye. Ez is megerősítette számos korábbi kutatás eredményét, melyek összekapcsolták a feldolgozott ételek gyakori és nagy mennyiségű fogyasztását ezekkel az egészségügyi kockázatokkal.

Fontos a változatos és természetes étrend

A szakemberek azt tanácsolják, figyeljünk oda a változatos és minél több természetes táplálékot tartalmazó étrendre: gyümölcslé helyett együnk inkább friss gyümölcsöt, cukros müzliszelet helyett teljes kiőrlésű gabonát, mirelit sonka helyett friss pulykamellet stb. Ezzel jócskán csökkentjük a különböző egészségügyi problémák kockázatát, és gondoskodunk róla, hogy üres kalóriák helyett valóban tápláló falatokkal legyünk gazdagabbak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra