Mit mondanának az emberek a fiatalabb önmaguknak? És te?

A kérdés régi kedvenc, de népszerűsége ellenére egészen idáig senki nem tanulmányozta komolyan, hogy mit válaszolnak rá az emberek.

Egy online felmérés során több száz résztvevő osztotta meg a kutatókkal, hogy mit tanácsolna fiatalabb önmagának, ha lehetősége lenne visszamenni az időben. Az eredményekről a British Psychological Society számolt be.

A kutatásból kiderült, hogy a visszamenőleges tanácsok leggyakrabban a párkapcsolatainkra, a tanulási lehetőségeinkre és az önértékelésünkre vonatkoznának. Ezek a témák nagyjából fedik azokat a témaköröket, amelyekkel kapcsolatban az idős embereknek leggyakrabban mondják, hogy megbánták.

A párkapcsolatra vonatkozó konkrét tanácsok között sok résztvevő arra bátorítaná fiatalabb önmagát, hogy ne kössön házasságot akkori szerelmével, az oktatásra vonatkozó javaslatok között gyakran szerepel, hogy járjon egyetemre, és sokan tanácsolják fiatalabb énjüknek, hogy merjen önmaga lenni, mozogjon rendszeresen, éljen a lehetőségeivel, és próbáljon meg minél több pénzt megtakarítani és kevesebbet költeni.

És most megfogadnád az idősebb önmagad tanácsát?
És most megfogadnád az idősebb önmagad tanácsát?Ocskaymark / Getty Images Hungary

A legtöbb tanács egy kulcsfontosságú eseményhez köthető, amely jellemzően az egyén 10 és 30 éves kora között történt. Ez lehetett iskolai zaklatás, komoly szakítás, alkohol vagy drogok miatt bekövetkezett baleset, és jellemzően megbánás követte. A résztvevőknek több mint a fele szerint ha már akkor ezek szerint a tanácsok szerint élt volna, akkor közelebb került volna ahhoz, hogy olyanná váljon, amilyen valójában lenni akart, és nem a társadalmi elvárások szerint viselkedett volna. 

A vizsgálat előzetes felmérés egy korábban sosem kutatott területen, és az eredmények kultúránként eltérőek lehetnek. További vizsgálatokkal olyan kérdésekre keresik majd a kutatók a választ, hogy miként változnak a fiatalabb önmagunknak címzett tanácsaink, ahogy öregszünk, illetve a tanácsok követése hogyan hat az érzelmeinkre és a jövőképünkre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra