Stressz az élet? Ezzel a 4 módszerrel tudsz rajta segíteni

Nem válnak be a régi stresszkezelő stratégiák? Mutatunk néhány szokatlan módszert, ami neked is segíthet.

A stresszhelyzetek, az aggodalmaskodás beszűkíti a tudatunkat, a gondolkodásunkat. Ilyenkor sanszos, hogy nem vesszük számba valamennyi opciót, amivel enyhíthetjük a feszültséget. Pedig van, hogy a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Alice Boyes, a The Healthy Mind Toolkit szerzője a Psychology Today oldalán osztott meg néhány alternatív módszert, ami mindenkinek a hasznára válhat.   

• Beszélj róla valakinek, akit alig ismersz

Talán neked sem szokásod idegenekkel megosztani az aktuális problémáidat, pedig attól függően, hogy milyen nyűgről van szó, egy ritkábban látott kolléga, a szomszéd, egy volt évfolyamtárs, a testvéred egyik barátja vagy egy távoli rokon is megfelelő beszélgetőpartner lehet. Elképzelhető ugyanis, hogy egy kívülállótól olyan hasznos tanácsot kapsz, ami egyébként eszedbe sem jutna, és az is esélyes, hogy mélyül a kapcsolatod az illetővel, ráadásul – mivel a legtöbb probléma magja univerzális – kevésbé érzed magad egyedül, ha megosztod másokkal a terheidet.

Fontos megjegyezni, hogy egy távolabbi ismerőstől, aki keresztülment már hasonló dolgokon, elsősorban nem érzelmi támogatásra, hanem praktikus tanácsokra érdemes számítani. Paradox módon azok, akik már kilábaltak egy nehéz helyzetből, kevésbé empatikusak azokkal szemben, akik még a gödörben kapálóznak. Ha tehát érzelmi támogatásra van szükséged, akkor a szerinted ebben kompetens ismerősökhöz fordulj segítségért.

• Hozz kevésbé megfontolt döntést

A stresszkezeléshez gyakran hozzátartozik a döntéshozás. Dönteni pedig többféleképpen lehet: elhamarkodottan, higgadtan, tudatosan és az ösztönökre hallgatva. „A tudatosságra törekvő emberek hajlamosak azt gondolni, hogy minél több opciót és tényezőt vesznek számításba, illetve minél tovább töprengenek valamin, annál jobb döntést fognak hozni, ám ez nem feltétlenül van így. Egy rakás tanulmány szól arról, hogy milyen esetekben eredményez jobb döntést az, ha kevesebb variációt veszünk figyelembe, vagyis ha nem gondoljuk túl a dolgokat” – írja Boyes. Néha bizony tényleg jobban járunk, ha egyszerűbb, megérzésekre hagyatkozó döntéseket hozunk. 

• Valamit nagyon meg kellene tenned? Ne tedd – vagy mégis?

Belső feszültség gyakran akkor keletkezik, amikor azt gondoljuk, ezt vagy azt muszáj megtennünk, de nem akarjuk vagy nem tudjuk mégsem. Ilyenkor megpróbálkozhatunk azzal a mentális trükkel, hogy végiggondoljuk, mi lenne, ha egyszerűen nem tennénk meg azt a valamit, aminek már a gondolata is nyomaszt.

Alternatív stresszkezelési technikák
Alternatív stresszkezelési technikákSIphotography / Getty Images Hungary

Nem tudnám időben összerakni a prezentációt, amit jövő héten le kell adnom. A legjobb talán az lenne, ha ezt most kihagynám. – Amikor fellép a visszatáncolás gondolata, az agyad elkezd ellenérveket keresni, így fény derülhet arra, hogy valójában nagyon is szeretnéd megcsinálni azt a prezit annak ellenére, hogy nem vagy biztos a dolgodban, hogy túlterhelt vagy, vagy hogy a túlságosan is a tökéletességre akarsz törekedni: Keményen dolgoztam ezen a kutatáson, és minél több emberrel szeretném megosztani az eredményeket. 

Vagy például ha mondjuk, éppen egy családi esemény megszervezése miatt fáj a fejed, és már ott tartasz, hogy lemondod az egészet: Igaz, hogy nem egyszerű összehangolni mindent ennyi emberrel, de mégiscsak a számomra legfontosabb emberekről van szó.

Ha viszont ilyen helyzetekben azt tapasztalod, hogy az agyad nem ellenkezik a felvetéssel, akkor valószínűleg tényleg nem akarod megcsinálni azt a kérdéses dolgot. 

• Fogadj meg egy olyan tanácsot, ami túlságosan egyszerűnek tűnik ahhoz, hogy működjön

Az egyszerű tanácsok szinte kivétel nélkül elcsépeltnek tűnnek, nem vesszük őket komolyan, ezért leperegnek rólunk. És amikor nyomás alatt vagyunk, különben is pesszimistán látjuk a dolgokat: Egy séta vagy valamilyen mókás elfoglaltság nem fogja megoldani a problémámat. Nem, nem fogok egyről a kettőre jutni akkor sem, ha alszom rá egyet. Pedig egyre több tudományos bizonyíték van arra, hogy igenis segít a problémamegoldásban, ha egy kicsit kikapcsolódunk – az agytekervényeink ugyanis a háttérben ilyenkor is dolgoznak a kérdéses ügyön. Szóval még ha nem is tűnik vonzó ötletnek, és még ha nem is oldja meg teljes mértékben a problémád, azért csak jobban megéri lazítani egy kicsit, mint vég nélkül őrlődni, nem? 

Egy próbát mindenképpen megér megpróbálkozni a fenti alternatívákkal, ha a hagyományos stresszlevezető módszerek nem válnának be. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek