Gyulladáscsökkentő étrend: ételek, amik segítenek, és amiket kerülj

A gyulladás a szervezetünk védekező mechanizmusának fontos eleme: az immunrendszer válaszreakciója külső vagy belső fertőzésre, irritációra, valamilyen ártalmas dologra. Ezért általában a gyulladás kiváltó okát kell kezelni, de előfordul, hogy kifejezetten gyulladáscsökkentésre is szükség van.

Ha szervezetünk gyulladásszintjét szeretnénk csökkenteni, nem biztos, hogy a patika felé kell venni az utunkat: sokszor elég, ha kinyitjuk a hűtőszekrényt és ott válogatunk, ugyanis sok élelmiszer van, ami  segít a gyulladásos tünetek legyőzésében. Ezeket gyűjtötte össze a Harvard szakértője, dr. Frank Hu dietetikus professzor.

Ha a gyulladásos tünetek huzamosabb időn át megmaradnak, akkor is, ha már nincs jelen külső kórokozó, akkor krónikus gyulladásról beszélhetünk, amit számos betegséggel, például az Alzheimer-kórral, a cukorbetegséggel, a rákkal és a szívbetegséggel is összefüggésbe hoztak már a szakemberek.

Számos természetes gyulladáscsökkentő élelmiszert ismerünk, amelynek a fogyasztása segíthet a gyulladásos tünetek megelőzésében vagy mérséklésében. Különösen jó szolgálatot tehetnek az antioxidánsokban és hasznos növényi vegyületekben (polifenolokban) gazdag zöldségek és gyümölcsök, amelyeknek a fogyasztása a cukorbetegség és a szívproblémák kockázatát is csökkenti. Ilyen például az áfonya, az alma vagy a leveles zöldségek, de ide tartoznak a mogyorófélék és a kávé is.

Az egészséges élelmiszerek a gyulladáscsökkentésben is segítenek
Az egészséges élelmiszerek a gyulladáscsökkentésben is segítenekfortyforks / Getty Images Hungary

Más ételek ellenben, mint például a vörös húsok és a feldolgozott hústermékek, illetve a finomított szénhidrátok növelik a gyulladásos tünetek kialakulásának esélyét. Nem véletlen, hogy gyakran ugyanezeknek az ételeknek a túlzott fogyasztása áll az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának hátterében is. Az ideális gyulladáscsökkentő diéta kulcsa, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk, és igyekezzünk minél változatosabban, egészségesebben étkezni. A legideálisabb választás a mediterrán étrend, amelynek a fő alkotóelemei közé tartoznak a gyümölcsök, zöldségek, halételek, mogyorófélék, teljes kiőrlésű gabonák és egészséges olajok. Az egyszerűség kedvéért lássuk pontokba szedve, hogy mit egyél és mit ne egyél, ha el akarod kerülni a gyulladásokat.

Gyulladást okozó ételek

Ezeket kerüld:

– Finomított szénhidrátok (fehér kenyér, tésztafélék stb.)

 Hasábburgonya és a rántott, olajban sült ételek

 Cukros üdítőitalok

 Vörös húsok (marhahús, steak stb.) és feldolgozott hústermékek (virsli, kolbász)

 Margarin, vaj, disznózsír

Gyulladáscsökkentő ételek

Ezeket válaszd:

 Paradicsom

 Olívaolaj

 Leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta, salátafélék)

 Dió- és mogyorófélék (mandula, dió stb.)

 Zsírosabb tengeri halak (lazac, makréla, tonhal, szardínia)

 Gyümölcsök (áfonya, eper, cseresznye, narancs stb.)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek