Feleannyi spermiummal kéne elboldogulni, mint 50 éve

Annak ellenére, hogy a férfiak spermiumszáma és annak minősége folyamatosan csökken, ritkán merül fel bennünk, hogy bizony ők is küzdhetnek meddőséggel. Hogyan tudunk ezen változtatni? Miben segíthetnek a tesztek?

Az elmúlt években Magyarországon megháromszorozódott a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló párok száma. Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy párnál ugyanolyan arányban (30-40 százalékban) van a gyermektelenség oka a férfiaknál vagy a nőknél, az esetek 10-15 százalékában pedig mindkettejüknél. A Medium felhívja a figyelmet arra, hogy sokkal többet kellene foglalkoznunk a férfiakat érintő problémákkal.

A szexizmus újabb hátránya

Dr. Daniel B. Shapiro reprodukciós szakorvos szerint a probléma ott kezdődik, hogy nagyon ritkán merül fel az emberekben, hogy a férfiaknak is közük lenne a termékenységhez, ennek a legfőbb oka pedig a szexizmus.

Ez a hímsoviniszta hozzáállás sok férfit eltántorít attól, hogy kivizsgáltassa magát és segítséget kérjen. Bár sok pár közösen megy el orvoshoz, vannak férfiak, akik teljesen elzárkóznak a terméketlenség lehetőségének még a gondolatától is. Egy 2017-es brit tanulmány eredményei szerint még azok a férfiak is nehezen veszik rá magukat, hogy orvosi segítséget kérjenek, akik egyébként nagyon szeretnének apává válni. A halogatás mögött legtöbbször az eredménytől való félelem áll, hiszen úgy érzik, ha kiderül, hogy terméketlenek, az a férfiasságukat kérdőjelezi meg.

Ennek a gondolkodásmódnak pedig drámai következményei vannak. Dr. Sarah Vij, a Clevelandi Klinika urológusának tapasztalatai szerint sok férfi hónapokat, sőt akár éveket is vár, mielőtt szakemberhez fordulna, de ez a várakozással töltött idő fokozott stresszel jár, és ez rontja az életminőséget. És bár a férfiak nem szívesen kérdőjelezik meg a saját termékenységüket, egy 2017-es kutatás eredményei szerint a férfiak átlagos spermiumszáma az 1970-es évek óta a felére csökkent! Ennek okai egyelőre nem teljesen egyértelműek, de nagy valószínűséggel a környezeti tényezők és az életmódbeli változások a felelősek. Az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a rengeteg stressz és kimerültség, a nem megfelelő táplálkozás, valamint a mozgásszegény életmód mind-mind megteszik a hatásukat.

Sok férfi halogatja, hogy orvoshoz forduljon
Sok férfi halogatja, hogy orvoshoz forduljonugurhan / Getty Images Hungary

Még azoknak a férfiaknak is érdemes lenne odafigyelni a termékenységükre, akik egyelőre nem terveznek gyereket, hiszen a spermiumszám csökkenésével kapcsolatos adatok egyre riasztóbbak. „A termékenység nemcsak az embernek az a képessége, hogy gyereket tud nemzeni, hanem kapcsolódik az egészségi állapothoz és az élettartamhoz is” – magyarázza Vij. Ha rossz az egészségi állapotunk, az kihat a reproduktív képességeinkre, és fordítva. Azok a férfiak, akik odafigyelnek a termékenységükre, általában jobb egészségi állapotról számolnak be.

Kis lépésekkel a megoldás felé

Greg Sommer, a Sandstone Diagnostics társalapítója reméli, hogy a cég által gyártott Trak Fertility elnevezésű, otthon is könnyen használható termékenységi teszt arra ösztönzi majd a férfiakat, hogy foglalkozzanak a termékenységi állapotukkal. Az eszköz lényegében egy apró centrifuga, amelynek segítségével otthoni körülmények között is elvégezhetünk egy spermiumszámláló tesztet. Az eredmény tíz perc alatt megvan, és a gyártó szerint ugyanolyan pontos, mint a laboratóriumi vizsgálat.

A szakértők szerint azonban a spermiumok minőségének otthoni tesztelése nem elég a meddőség megállapításához, hiszen a hímivarsejtek száma naponta ingadozhat: a gyakori ejakuláció, a stressz, a nem megfelelő pihenés, valamint a rossz étrend is hozzájárulhat a spermiumszám átmeneti csökkenéséhez. Ezzel együtt fontos, hogy a férfiak foglalkozzanak a kérdéssel, és bár a diagnosztizáláshoz és a kezeléshez szükséges megoldást nem az otthoni teszt jelenti, ez mindenképp jó lépés a tudatosság és az odafigyelés irányába.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek