Így tesz tönkre egy se veled, se nélküled kapcsolat

Az elengedés mindenki számára nehéz, főleg egy hosszú párkapcsolat után. Tanulmányok eredményei szerint azonban a mentális egészségünk megőrzése érdekében is fontos a szakítás.

A Missouri Egyetem szakemberei által végzett kutatás rávilágított arra, hogy a se veled, se nélküled kapcsolatok mérgező pszichológiai következményekkel járnak. Ennek ellenére elég gyakori jelenségről van szó: a statisztikák szerint tízből hat ember volt már hasonló helyzetben – számolt be a Study Finds.

Az elszakadás, majd újbóli visszaszerzés ördögi köre már korábban is foglalkoztatta a kutatókat. Az élettársi kapcsolatban élő párok több mint egyharmada számolt be arról, hogy kapcsolatuk egy bizonyos pontján szakítottak, majd mégis együtt folytatták az életüket. A Kale Monk által vezetett missouri kutatócsoport különböző szempontok alapján hasonlított össze párkapcsolatokat. Az eredmények szerint az újrakezdett kapcsolatok során nagyobb eséllyel fordul elő bántalmazás, alakul ki rosszabb kommunikáció és alacsonyabb szintű elkötelezettség a felek között.

„Ezzel együtt a szakítás és újrakezdés nem minden esetben rossz a párnak – emeli ki Monk. – Vannak, akiknek a szakítás segít ráébredni, hogy mennyit is jelent nekik a másik, ezzel pedig egy egészségesebb, elkötelezettebb kapcsolatot tudnak kialakítani.”

Ezzel szemben vannak párok, akik szinte rutinszerűen szakítanak és jönnek össze újból.

A kutatók több mint 500, jelenleg párkapcsolatban élő ember adatait elemezték. Az eredményekből egyértelműen látszik, hogy a pszichés szorongás és a depresszió tünetei összefüggésben állnak a se veled, se nélküled kapcsolat előfordulásával. Monk szerint szakítás után csak abban az esetben érdemes újra megpróbálni a közös életet, ha mindkét fél hajlandó energiát fektetni abba, hogy egy jobb, egészségesebb kapcsolatot tudjanak kialakítani.

Bizonytalan kapcsolat, biztos szorongás
Bizonytalan kapcsolat, biztos szorongásShutterstock

„Az eredményekből azt a tanulságot lehet levonni, hogy azoknak, akik rendszeresen szakítanak, majd újrakezdik partnerükkel a kapcsolatot, érdemes lenne önvizsgálatot tartaniuk, hogy kiderüljön, mi az oka annak, hogy újra és újra ugyanazt a viselkedésmintát követik – magyarázza Monk. – Ha a párok őszinték egymással és fenntartják az egészséges kapcsolatot, viszont határozottan lezárják a nem egészségest, változtathatnak a mintán. Ezek elengedhetetlen lépések a mentális egészségünk megőrzése érdekében.”

Amellett, hogy őszinte beszélgetéseket folytatunk a partnerünkkel arról, hogy miért történt a szakítás vagy miért szeretnénk a kapcsolatot újrakezdeni, jót tehet, ha közösen szakemberhez fordulunk és belekezdünk egy párterápiába. Ha ezek után is menthetetlen a kapcsolat, akkor nem érdemes magunkat ostorozni, hiszen mi mindent megtettünk érte. Ilyenkor a legjobb, ha elengedjük egymást.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek