Mit tesz velem, ha sok rántott húst eszem?

A ropogós bundával borított rántott húsételek, sajtok vagy éppen zöldségek finomak és népszerűek. Értékükből azonban levon, hogy egy friss kutatás szerint növelik a szívbetegség kockázatát.

Az Iowai Egyetem epidemiológus kutatói által publikált tanulmány – amelyet a Harvard Health Publishing szemléz – ötven év feletti nők esetében fedezett fel összefüggést a rántott, illetve olajban sült ételek gyakori fogyasztása és a szív- és érrendszeri betegségek következtében beálló korai halál között.

Az egyetem munkatársai a Women’s Health Initiative nevű országos felmérés adataiba mélyedtek bele, amely 1991 óta vizsgálja folyamatosan a menopauzán átesett amerikai nők egészségi állapotát és leggyakoribb betegségeiket. A kutatók több mint százezer, 50 és 79 év közötti résztvevő egészségügyi adatait és táplálkozási szokásaival kapcsolatos válaszát értékelték, amelyeket az 1990-es évek közepe óta gyűjtöttek.

A rántott ételek növelik a szívbetegség kockázatát
A rántott ételek növelik a szívbetegség kockázatátAdShooter / Getty Images Hungary

Mint kiderült, a kérdéses időszak alatt 13 százalékkal volt magasabb a korai halál és 12 százalékkal pedig a szívbetegség következtében történt halál esélye azoknak a résztvevőknek a körében, akik napi egy vagy több alkalommal ettek rántott csirkehúst, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ettek rántott ételeket. Hasonló arány volt megfigyelhető a rendszeresen rántott halételeket fogyasztó, illetve nem fogyasztó válaszolók között: itt 7 és 13 százalék volt a különbség. Az összefüggés akkor is megmaradt, amikor a kutatók számításba vették az életmóddal, általános étrenddel, iskolai végzettséggel és vagyoni helyzettel kapcsolatos tényezőket.

Kevesebb olajban sültet

A kutatás persze nem kikezdhetetlen, de rávilágít arra, mennyi probléma van a rántott ételekkel – véli dr. Teresa Fung, a Harvard orvosi iskolájának táplálkozástudományi adjunktusa. Amellett, hogy a panírozott ételeknek magas a kalóriatartalma, gyakran még az alapnál is egészségtelenebbül készítik el őket, például túl sokszor használják ugyanazt olajat a sütéshez, vagy túl sok sót tesznek rájuk.

Ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy véglegesen le kellene mondanod a jó kis vasárnapi rántott husiról, de próbálj meg mértéket tartani. Dr. Fung szerint ez a mérték kb. havi két alkalom legyen – és különben is kövess változatos és egészséges étrendet, amelyben sok a zöldség és a gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabona, az egészséges zsírsavak és a sovány húsok. Érdemes odafigyelni az olyan kajákra is, mint a tortillacsipsz, a fánk vagy a salátára szórt pirított kenyérdarabkák, amik ugyan nincsenek kirántva, de ugyanúgy olajban sülnek, mint a panírozott húsok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek