Igen, tényleg létezik az a típus, akire buksz. Valószínűleg az exed az

„Nem vagy az esetem...” – vajon hányszor hallottad már ezt az elutasítást a másiktól, és te vajon hányszor koppintottál le valakit ezzel a szöveggel? Kutatók utánajártak, vajon tényleg egy adott típushoz vonzódsz-e, vagy ez csupán legenda.

Bőségesen bizonyítást nyert már korábban, hogy a párválasztás során számtalan személyiségbeli, illetve fiziológiai vonás – az intelligencia, a magasság, a hajszín, a korkülönbség, stb. – befolyásol, melyek révén eldöntöd, hogy egy adott személy vonzónak számít-e vagy sem. Most azonban kanadai tudósok egyetlen kérdésre keresték a választ: tényleg létezik-e olyan egzakt „típus”, melyet minden potenciális partneredben keresel? A néhány hete publikált tanulmányt a Conversation szemlézte.

A partnerek változnak, a zsáner állandó

A Torontói Egyetem pszichológiai fakultásának munkatársai vizsgálataikhoz a 2008 óta folyó, German Family Panel elnevezésű kutatást hívták segítségül, melyben szakemberek több mint tizenkétezer Németországban élő férfi és nő párkapcsolati és családi viszonyait követik nyomon folyamatosan különböző kérdőíves vizsgálatok révén. A vizsgálatban a személyiség feltérképezésére a Big Five személyiségmodellt alkalmazták, melyben a személyiségvonásokat öt nagy kategóriába (extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, intellektus) osztják. A vizsgálat 9 éve során a résztvevőket arra kérték, hogy aktuális partnereiket is vonják be a vizsgálatba, így ők is kitöltötték ugyanazt a kérdőívet. Ennek alapján - átfogó szűréseket követően - a kutatók 332 személyt választottak ki, akik mindegyike minimum két romantikus partnerrel folytatott viszonyt az elmúlt kilenc év során.

Tényleg egy adott típust keresel egész életedben?
Tényleg egy adott típust keresel egész életedben?Todor Tsvetkov / Getty Images Hungary

Mint kiderült, a vizsgált alanyok jelenlegi partnerei, és korábbi társaik igencsak hasonló módokon jellemezték saját személyiségüket a kérdőíves tesztek során. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy habár ízlésed változhat az idők során, létezik egy állandó „zsáner”, melyet minden párod esetében keresel. A legtöbb érintettnél csupán két párkapcsolatot tudtak összehasonlítani a szakemberek, 29 esetben azonban ennél több partnertől nyertek válaszokat – az eredmények ezen esetekben is ugyanezt mutatták.

"Saját magadba" leszel szerelmes

A vizsgált válaszok mindemellett azt mutatták, hogy nem csupán az egyes romantikus partnerek személyisége hasonlít egymáséhoz, de az adott személy és partnereinek személyisége is igencsak hasonló jegyeket mutat. Ez igazolja azt a feltevést, miszerint tulajdonképpen saját magadat keresed minden kapcsolatban,vagyis

olyan társat keresel, aki megerősíti benned a saját személyiségedről alkotott képet.

Kivéve akkor, ha extrovertált vagy, aki nyitott az új élményekre. Ők úgy tűnik, hogy izgalmas kihívásként élik meg, ha a sajátjuktól igencsak eltérő embertípusokat ismerhetnek meg. Legalábbis a kutatási eredmények ezt bizonyítják.

A kutatók szerint az általuk feltárt összefüggések hasznosíthatóak lehetnek például az online társkeresés során. Azon alkalmazások mintájára, melyek eltárolt zenei ízlésük alapján keresnek új előadókat és számokat a felhasználóknak, létrejöhetnek olyan társkereső applikációk, melyek kizárólag egy adott személyiségtípusba illő potenciális randipartnereket kínálnak fel számukra.

A vizsgált kapcsolatokat nem osztályozták a kutatók aszerint, hogy melyik mennyi ideig tartott, ezért nem tudható, vajon ez a stratégia hosszú távon is beválik-e a gyakorlatban. Korábbi vizsgálatokból ugyanis tudjuk, hogy ha a felek között túl nagy a hasonlóság az együtt járhat annak érzésésével, hogy kevésbé tudnak fejlődni a kapcsolatban. Ahogy tudjuk azt is, hogy az, aki túl van már egy hosszú kapcsolaton gyakran kevésbé tolerálja azokat a viselkedéseket új partnerénél, amelyek a korábbinál idegesítették, és ezeknek a viselkedéseknek a felbukkanása szorongást és reménytelenséget válthat ki. Másik oldalról nézve viszont a korábbi partnerrel való hasonlóság segíthet az új partnerhez való kötődés kialakításában. Hiszen tudjuk: a hasonlóság, az ismerősség érzése mindig kellemes biztonságos érzést nyújt, amiben könnyedén fel tudunk oldódni. 

Annál tehát, hogy magunkhoz hasonló partnerekre bukunk valószínűleg a gyakorlatban bonyolultabb a helyzet, és a párválasztásban ezen túl is számtalan tényező játszik közre. Ennek ellenére a kutatás eredményei izgalmasak, különösen, ha képesek vagyunk ezeket önmagunk és kapcsolataink megfigyelésére, választásaink megértésére használni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek