Így szedi szét a szívedet mindaz, amit nem tettél a helyére a múltadban

Egy-egy trauma által kiváltott stressz nemcsak a mentális, de a testi egészségünket is kockáztatja, hiszen hatással van többek között az agyra, az idegrendszerre és a szívre is. A trauma mentális állapotra tett káros hatásaival régóta foglalkozik a szakirodalom, de a fizikai épségünket befolyásoló tényezői mostanáig kevésbé voltak ismertek.

Az orvosoknak és terapeutáknak fontos szem előtt tartaniuk, hogy egy trauma nagymértékben befolyásolhatja az ember testi egészségét is, és komoly szerepet tölt be egyes krónikus megbetegedések, például a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A GoodTherapy összegyűjtötte azokat az eredményeket, amelyek azt bizonyítják, hogy a depressziótól, poszttraumás stressz szindrómától (PTSD) és szorongástól szenvedő emberek a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatának is ki vannak téve.

Mi történik a szívvel a trauma hatására?

A trauma egyrészt olyan viselkedési szokásokat idéz elő, amelyek befolyásolják a szív egészséges működését, és ezzel a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatához vezetnek: a traumát átélt emberek nagyobb eséllyel kezdenek el dohányozni, alkoholt és/vagy drogokat fogyasztani, jellemző rájuk az alacsony fizikai aktivitás, és nagyobb eséllyel utasítják vissza az orvosi segítséget – ez az egyik tényező.

Másrészt ezektől a rossz szokásoktól függetlenül az is bizonyított, hogy a poszttraumás stressznek vannak konkrét biológiai hatásai is. A komoly megrázkódtatáson keresztülment emberek szervezetében nagyobb mértékűek a gyulladásos folyamatok, ez pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ez a megállapítás kulcsfontosságú a trauma és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggésben.

Amikor minden összeomlik körülöttünk
Amikor minden összeomlik körülöttünkShutterstock

Van, ami még a traumánál is rosszabb

A komplex poszttraumás stressz szindróma (C-PTSD) és az ezzel összefüggő állapot eltér az egyszerű PTSD-től. Az utóbbit kiváltó trauma általában rövidebb, meghatározott ideig tart: ilyen egy autóbaleset, természeti katasztrófa, esetleg háborús konfliktus átélése. Ezzel szemben a C-PTSD hosszan elhúzódó trauma eredménye: ilyen például, amikor valakit gyerekkorában elhanyagolnak vagy folyamatos abúzus áldozata.

A fel nem dolgozott traumákat nehezebb felismerni és kezelni, és az eredmények szerint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására is nagyobb az esély, hiszen ezzel a trauma miatt megnövekedett gyulladásszint is állandósul. Ráadásul a vizsgálatok azt mutatják, hogy a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknél nemcsak a gyulladás mértéke, hanem a szervezetben lévő stresszhormonok mennyisége is magasabb, ami szintén egészségügyi kockázatot jelent. 

PTSD és az ehhez kapcsolódó tünetek kezelésére terápiás szakemberhez kell fordulni, aki segít kezelni az olyan negatív érzelmeinket, mint a félelem, a szorongás vagy a szomorúság, de fontos az is, hogy ne feledkezzünk el a testi egészségünkről sem, azaz próbáljuk meg holisztikusan megközelíteni a trauma feldolgozását.

Oszd meg másokkal is!
Mustra