Bőrrák: melyik anyajegyeket kell mindenképpen leszedetni?

Valószínűleg mindenki hallott már a melanómáról, hiszen ez a bőrrák egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb fajtája. Van azonban két másik bőrráktípus, amely a melanómánál is gyakoribb.

A melanóma a bőrben lévő pigmenttermelő sejtekből alakul ki. Ezenkívül a bőrráknak más fajtáit is ismerjük, amelyek között vannak ártalmatlanabbak és igen súlyosak is. A Harvard Medical School ezúttal annak járt utána, hogy melyek azok az elváltozások, amelyeket mindenképpen el kell távolíttatni.

Több típusa is van, mindre érdemes figyelni 

A melanóma nagyon gyorsan képezhet áttéteket, akár a test egész felületén, ezért ennek eltávolítását ne halogassuk. A bőrrák egy másik típusa a basalioma: ez a leggyakoribb bőrdaganatfajta, ám szerencsére a legjobban gyógyítható is. Jellemzően a napfénynek kitett testrészeken alakul ki, viszonylag lassan növekszik, a mélyebb szövetekre kiterjedve akár a csontokat, porcokat is irritálhatja, viszont nagyon ritkán képez áttétet más szervekbe.

A legjobb, ha anyajegyeinket is rendszeresen megmutatjuk bőrgyógyásznak
A legjobb, ha anyajegyeinket is rendszeresen megmutatjuk bőrgyógyásznakShutterstock

A második leggyakoribb bőrrákfajta a laphámrák. Ez a bőr felszíni rétegeiből indul ki, és könnyen képez áttétet más szervekben, például a nyirokcsomókban, a csontokban vagy a tüdőben is. Bár az UV-sugárzás az ő esetében is jelentős kockázati tényező, nem kizárólag a napfénynek kitett területeken alakul ki: előfordulhat például a száj nyálkahártyáján vagy a nemi szerveken is.

Ezeket a foltokat, daganatokat és egyéb bőrelváltozásokat mindenképpen el kell távolíttatni, és minél később fordulunk orvoshoz, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy ez nyom nélkül meg tud történni, hiszen minél nagyobb az elváltozás, annál nagyobb lesz a műtét utáni heg is. És bár a legtöbb esetben a bőr elváltozásai jóindulatúak, soha ne hagyjuk figyelmen kívül egyiket sem.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek