10 illóolaj, ami megvéd a szúnyogoktól

Rég nem látott szúnyoginvázióval nézünk szembe mostanában, de ha csak a szokásos nyári mennyiséget kell elviselnünk, azt sem nézhetjük tétlenül. Aki a boltban kapható vegyszeres szúnyog- és rovarriasztóknál természetesebb megoldásokra vágyik, annak adunk néhány illóolajos tippet.

A boltokban kapható szúnyogriasztó szerek alapvetően hatékony védelmet biztosítanak a szúnyogok ellen, de ha épp kifogytak belőle, környezetkárosító hatásuk miatt ódzkodsz tőlük, esetleg a szagukat nem bírod, próbáld ki az illóolajokat. A legtöbbet párologtatóba téve használhatod, de készíthetsz belőlük bőrre kenhető vagy beltéri szúnyogriasztót, spray-t is. A Healthline írásában összeszedte, hogy melyik az a tíz, amelynek az illatától irtóznak a szúnyogok.

1. Citromos eukaliptuszolaj

A mirtuszfélék családjába tartozó citromos eukaliptusz leveleiből és hajtásvégeiből előállított illóolaj az egyik legkiválóbb természetes rovarriasztó szernek számít. Egy nemrég publikált kutatás szerint az a szer, amelyik 32 százalékban tartalmazza a citromos eukaliptuszolajat, több mint 95 százalékos védelmet biztosít a szúnyogok ellen mintegy három órán keresztül.

Ha házilag akarsz ilyet előállítani, 10:1 arányban keverj össze napraforgóolajat citromos eukaliptuszolajjal (vietnámi eukaliptusz néven is megtalálod), és kend a bőrödre. Három év alatti gyerekeknél ne használd.

2. Levendulaolaj

A levendula illóolaját az ókor óta használják kozmetikumok készítésére. Amellett, hogy kiváló görcsoldó, gyulladáscsökkentő, gombaölő és immunrendszer-erősítő hatással rendelkezik, a levendulaolaj – erős illatának köszönhetően – a rovarok ellen is bevethető. Saját kertedben vagy házon belül is termeszthetsz levendulát, de meg is vásárolhatod. A leveleket szétmorzsolva kend szét az olaját a bőrödön. Úgy is működik, ha az olajat száraz, tiszta rongydarabra csepegteted, és azzal dörzsölöd be magad.

Kellemetlen nyári vendégek
Kellemetlen nyári vendégekfrank600 / Getty Images Hungary

3. Fahéjolaj

A szakemberek szerint a fahéj illóolaja képes elpusztítani a szúnyog petéit, a kifejlett példányokat pedig elriasztja. A fahéjolajat vízben kell elkeverned, mégpedig a víz 1-1 deciliterébe 1-1 milliliternyit. A keveréket spray formájában ráfújhatod a ruháidra, a bőrödre, illetve a kárpitra és az otthoni növényekre is. Arra vigyázz, hogy a fahéjolaj nagy mennyiségben irritálhatja a bőrt.

4. Kakukkfűolaj

A kerti kakukkfű többek között fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és a bőr vérkeringését serkentő hatásairól ismert, de emellett a szúnyogokat is sikeresen távol tartja. Illóolajából védőolajat és spray-t is könnyen készíthetsz.

Előbbihez olíva- vagy jojobaolajat használj alapnak, amelynek fél-fél deciliterébe csepegtess 2-2 milliliternyi kakukkfűolajat, a spray-hez vízben oldd fel a kakukkfűolajat: deciliterenként fél millilitert. Tábortűznél szórjatok kakukkfűleveleket a tűzbe. Lehet, hogy nem tudtad, de kutatások szerint az égő kakukkfű 85 százalékos védelmet nyújt a rovarok ellen egy-másfél órán keresztül.

5. Macskamentaolaj

A mentafélék családjába tartozó macskamenta, amely akár félméteresre is megnőhet, fehér és rózsaszín virágairól ismert. Legértékesebb olaját a leveleiből préselik. Egy kutatás szerint ez az olaj két-három órán keresztül is véd a szúnyogok támadásától, sőt tízszer olyan hatásos, mint a boltban kapható, mesterséges rovarriasztó szerek.

6. Szójaolaj

A szójababból préselt, telítetlen zsírsavakban gazdag szójaolaj szintén tartós védelmet nyújthat a kellemetlen vérszívók ellen. A boltban kapható szójaolajat keverd össze citromfű illóolajjal – az így létrejött keverék bizonyítottan elrettenti a szúnyogokat.

7. Citromfű

A citromfű leveleiből készített illóolaj görcsoldó és idegnyugtató hatásáról ismert, de szintén véd a szúnyogoktól is, nem véletlen, hogy rovarriasztó szerek alapanyagaként használják. A citromfű-illatgyertyák szintén segítenek távol tartani a hívatlan vendégeket.

8. Teafaolaj

Az egyik legismertebb illóolajnak számító, Ausztráliából származó teafaolaj elsősorban fertőtlenítő, gombaellenes és gyulladáscsökkentő hatásai miatt népszerű, de friss kutatások úgy találták, hogy a szúnyogok, a legyek és a muslincák ellen is kiváló védelmet biztosít.

9. Geraniol

A geraniol alkohol, melyet a geránium-, más néven muskátliolaj fő alkotóelemeként a parfümiparban használnak előszeretettel. Szúnyogriasztó keverék összevetőjeként kettő vagy akár négy órán keresztül is távol tarthatja a vérszívókat. Mivel irritálhatja a szemet és a bőrt, bánjunk vele óvatosan.

Rovarriasztó házilag
Rovarriasztó házilaggalitskaya / Getty Images Hungary

10. Neemolaj

A trópusi területeken honos neem, azaz indiai orgona termésének magjából préselt olaj ugyanúgy használatos gyulladáscsökkentőként és körömápolóként, mint gombairtó és rovarölő szerként. Gyakran ajánlják természetes szúnyogriasztóként is, de az az igazság, hogy a hatásáról eltérnek a szakértői vélemények. Egy közelmúltban publikált kutatás például azt mutatta, hogy több mint 70 százalékos védelmet nyújt a szúnyogok ellen három órán keresztül. Érdemes azonban vigyázni vele, mert irritálhatja a bőrt. Ha 50-100 milliliternyi neemolajat vízben, más illóolajban vagy testápolóban felhígítunk, készíthetünk belőle rovarriasztót, de ekkor is fontos, hogy hidegen préselt, extra szűz neemolajat használjunk.

Ezekre mindig figyelj

Fontos, hogy az illóolajok sohase érintkezzenek tiszta formában a bőrrel, mindig oldd fel őket más olajokban vagy vízben. Alapesetben az arány: 1 dl olajba 1 ml illóolaj. Az allergiás reakciók megelőzése céljából először próbáljuk ki a szert a bőrünk egy kisebb felületén, majd várjunk 1-2 órát. Ha nem reagál rosszul a bőrünk, akkor használhatjuk az egész testünkön.

Ha már megcsípett

Akárhogy is, egy pár csípést így is, úgy is összeszedünk – ilyenkor dörzsöljük be almaborecettel, vagy tegyünk rá nyers hagymát vagy fokhagymát. Ezek enyhítik a viszketést, ahogy védenek az elfertőződéstől is. Ha a csípések vérezni kezdenek, esetleg gennyes váladék keletkezik bennük, sőt hőemelkedésed lesz, menj orvoshoz, mert lehet, hogy allergiás vagy a szúnyogcsípésre, vagy talán fertőzést kaptál el.

Ebben a cikkünkben adunk még tippeket arra, hogy mit kezdj a csípésekkel:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek