18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ezért kezdd szexszel a napot!

Rendben, a kávé is elég ütős, ráadásul finom is, de más is segíthet beindítani a napodat. A szex messze többet tud, mint a forró ital: nemcsak felébreszt, energetizál és felkészít az előtted álló napra, de szépít, és a párkapcsolatodat is erősítheti. Ha eddig a kávét kérted az ágyba, ideje váltanod!

A szex persze mindig jó, de van egy-két olyan előnye is, amit a legjobban akkor tudsz kiaknázni, ha reggel hódolsz az élvezeteknek. Nincs más dolgod, mint a Healthline listájából kiválasztani a számodra legcsábítóbb előnyt, és az első adandó alkalommal letesztelni, tényleg működik-e a dolog.

A tested készen áll

Igen, reggel. Ebben a napszakban a nemi hormonok, a tesztoszteron és az ösztrogén szintje a napi csúcson van – a férfiak esetében bizonyos esetekben erről a spontán erekció is árulkodik (ami egyébként az egészségesen működő keringés egyik jele).

És hogy miért jó ez nekünk? Ahogy ez a 2013-ban kijött kutatás is igazolja, a libidód nagyon szoros és egyszerű összefüggésben van ezekkel a hormonokkal: több hormon = nagyobb libidó. Érdemes kihasználni a reggeli hormoncsúcsot és az ebből eredő kívánósságot.

Tovább tarthat

A magas tesztoszteronszint nem csak a fokozott élvezet miatt eredményez jobb szexet. Egy 2007-es vizsgálat szerint ez a hormon a libidó serkentésén túl javíthat bizonyos szexuális funkciókat is. És ez még nem minden. Egy 2000-es tanulmányban azt állítják, a sok-sok férfi nemi hormon az erekció erősségét és stabilitását is fokozhatja. Szuper! John Legend is megmondta, hogy jól teszed, ha maradsz még egy kicsit.

Közelebb hoz

A szex (na persze nem csak a reggeli) serkenti az ölelőhormonként is ismert oxitocin termelését is.  Ez a kémiai anyag az, amely az agyunkban a kötődéshez, a szeretethez, szerelemhez kapcsolódó területekre hat. Szex után jó esetben közelebb érezzük magunkhoz a partnerünket, mint előtte, és talán nem is kell magyaráznunk, milyen klassz azzal az érzéssel elindulni otthonról, hogy szeretik és kívánják az embert.

Csökkenti a stresszt

Sok a feszültség mostanában, stresszes napnak nézel elébe a munkahelyeden? A legjobb, amit tehetsz, ha szexet kezdeményezel, vagy engedsz a partnered reggeli közeledésének. Egy 2010-es tanulmány szerint a szex csökkentheti a stresszhormonok szintjét, ezzel pedig akár komolyabb betegségek kockázatát is segíthet lejjebb nyomni. Hallgass ránk, és indulj úgy munkába, hogy már jó előre lejjebb tornáztad a stressz-szintedet.

És ott az endorfin is

A reggeli szex termel még egy varázslatos hormont, a fájdalomcsillapító és örömérzetet fokozó endorfint. Ez az az anyag, aminek a hatására egy jól sikerült együttlét után pillekönnyűnek, nyugodtnak és boldognak érzed magad. Szeretnéd fütyörészve indítani a napot? A reggeli szex ebben is a segítségedre lehet.

Edzésnek sem utolsó

Jó, nem ér fel egy óra funkcionális tréninggel, de annyi kalóriát például simán eléget, mint a sétálás. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én, ha mondjuk, 100-150 kalóriát szeretnék elpusztítani, inkább egy 20-30 perces együttlétre szavaznék, mint ugyanennyi sétára. Edzésnek és szexnek ez a kissé furcsa keveréke biztos csak úgy égeti a zsírt:

Eldobod az agyad

Szeretnéd felpörgetni az agyad munka előtt? A reggeli szexet mintha erre találták volna ki. Egy sor tanulmány igazolja, hogy a szex olyan neurotranszmittereket  és hormonokat (például dopamint) szabadít fel, amelyek nagyon jót tesznek az agyműködésednek.

Felpörgeti az immunrendszered

Ne dobd el rögtön a C-vitamint, de jó, ha tudod, hogy a szex is remekül erősíti az immunrendszeredet. Egy 2015-ös vizsgálat szerint serkenti a test természetes, baktériumok, vírusok és más kórokozók elleni védekezőképességét.

Fiatalít

Ne költs tízezreket a legújabb generációs ránctalanítókra, inkább legyél együtt reggelente is a pároddal. Egyes kutatók szerint a szex a kulcsa annak, hogy igazán jól nézz ki, mert az oxitocin és endorfin mellett különböző gyulladáscsökkentő anyagokat is termel. A BBC News egy olyan tanulmányról is beszámol, ami arra a megfigyelésre jutott, hogy azok, akik rendszeresen élnek szexuális életet, lényegesen fiatalabbnak néznek ki, mint azok, akik nem, vagy csak ritkábban hódolnak az örömöknek. Az orgazmus igazi fiatalító szérum a bőrnek. És hogy miért pont reggel? Ez azért csak jobb módja az arc pirosításának és a karikák halványításának, mint a bolti kencék, nem?

Együtt szépülnek
Együtt szépülneknd3000 / Getty Images Hungary

Ez mind szép, de mégis hogy? – teszik fel sokan a kérdést. Tény, hogy nem olyan könnyű reggel kivitelezni a dolgot, mert egy sor nehezítő tényező (kevés idő, sok gyerek, aggodalmak) nehezítik. Lehet, hogy ütemezned kell, de hidd el, nem ördögtől való dolog a tervezés, és nem csak a spontán egymásnak feszülés okoz mindent elsöprő örömet.

Idő

Hát igen, bármilyen gyors menetet is terveztek, azért némi időt kell valahogy találni a reggeli együttlétre. Mi lenne, ha 20 perccel korábbra állítanád az ébresztőórádat, vagy a szundi nyomkodása helyett inkább a partnered felé fordulnál? Ha semmiképpen nem tudsz korán kelni, nyerjetek időt a zuhanyzással. Ha együtt fürödtök, nemcsak időt és vizet takarítotok meg, de könnyen lehet, hogy meg is kívánjátok egymást.

Semmi erőd nincs reggel?

Szó mi szó, sokan enerváltnak érezzük magunkat ilyentájt, és nem csoda, ha nem látod magad előtt, ahogy reggel 6 és 7 között valami fergeteges és akciódús jelenetben vagy főszereplő. Nyugi, lehet könnyített testnevelést is folytatni, nem feltétlenül most kell kipróbálni a legfárasztóbb pózokat. A kiskifli/nagykifli nemcsak alváshoz romantikus; tökéletes kímélő póz a fárasztó munkanap előtt állóknak is.

Nem vagy hangulatban?

Lehet, hogy csak nem szoktad meg, hogy reggel is lehet. Akármi is az oka, egy tuti megoldás van erre az ellenvetésre is: előjáték. Nem mindenki tettre kész azonnal, ilyenkor nem is kell feltétlenül a lényegre térni. Egy-egy simogatás vagy csók hamar felkeltheti a vágyat még reggel is.

Rossz lehelet?

Ha már csók. Na igen. Sokan aggódnak amiatt, hogy reggel kellemetlen a leheletük, és ez tényleg előfordulhat: rég volt már az esti fogmosás. Ha te is emiatt aggódsz, tarts az éjjeliszekrényeden egy nagy pohár vizet (a szárazság megszüntetése sokszor a kellemetlen szagokat is eltünteti), és egy-egy mentolos cukorkát, hogy be tudd kapni, ha úgy érzed, szükséges. De egyébként sem feltétlenül kell hogy nagyon közel legyen egymáshoz az arcotok. Mi lenne, ha inkább kutyapózban gondolkodnátok?

De én akkor is csókolózni szeretnék!

Megértelek. Ott a víz meg a tictac, és az is, hogy nemcsak csókolózni, de egymást csókolgatni (nyakon, tarkón vagy bármely erogén zónán) is ér. És ha már percek óta benne vagytok, nagyon valószínű, hogy egyikőtök sem fogja észrevenni, hogy kinek milyen a lehelete.

Sok a csókolgatni való
Sok a csókolgatni valógpointstudio / Getty Images Hungary

Fények

Megszoktad, hogy csak este, csukott szemmel, letakarva és nyakig felöltözve? Ne aggódj a fények miatt. A fotósok mindent odaadnának, ha finom reggeli fényben fotózhatnának mindenkit, hidd el, neked is jól áll ez a megvilágítás. Ha mégis aggódsz, kezdjetek a paplan alatt, vagy húzd be a függönyt. Ez nem lehet akadály.

Meg fognak zavarni

Annyiban jogos az aggodalom, hogy reggel/délelőtt nagyobb eséllyel csönget át egy kis sóért a szomszéd, mint este 11 után, de ezen nem érdemes aggodalmaskodni. A gyerekek nagyobb kihívást jelentenek, jó érzékkel jelennek meg ugyanis a legrosszabbkor, ráadásul gyakorlatilag lehetetlen náluk korábban kelni. Szülőként a legjobb, amit tehetsz, ha néha megpróbálsz egy-egy gyerektelen estét és reggelt intézni, hogy család mellett se kelljen lemondanotok arról a sok jóról, amit a reggeli szex tud nyújtani.

Oszd meg másokkal is!
Mustra