Barátaik menthetik meg a nőket a szívbetegségektől

A támogató szociális közegben élő nők esetében alacsonyabb a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Egy tanulmány ezúttal a menopauzán átesett nők pszichológiai tényezői és egészsége közötti kapcsolatot kutatja.

A Női Egészségügyi Kezdeményezés (WHI) adatai alapján készült tanulmány azt mutatja, hogy az erős társadalmi támogatás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek következtében történő halálesetek számát a menopauzán átesett nők körében. A kutatás eredményeiről az EurekAlert számolt be.

Nagyon sok embert érint

Annak ellenére, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt történő halálesetek száma az utóbbi időben csökkenni látszik, a legtöbben még mindig ezekben a betegségekben halnak meg. És bár az elmúlt évtizedek alatt beleégett az agyunkba, hogy jellemzően a férfiakat érintő problémáról beszélünk, a statisztikák szerint a nők is kezdenek felzárkózni.

Mivel rengeteg embert érint, nagyon sok kutatás vizsgálta a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit. Az első helyen még mindig a dohányzás és a magas vérnyomás áll, azonban néhány tanulmány inkább a szociális támogatás hatására összpontosított.

Életet menthet a jó társaság
Életet menthet a jó társaságShutterstock

Újfajta támogatásra lehet szükség

A WHI közel 11 éven keresztül követte nyomon a kutatás résztvevőit. Az eredmények szerint azokban az esetekben, amikor a vizsgálat kezdetekor a nő egészséges volt, az erős szociális támogatás, azaz a család, a barátok, a társas kapcsolatok megléte csökkentette a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. És bár azoknál a nőknél, akik korábban szenvedtek valamilyen kardiovaszkuláris betegségben, nem tapasztaltak különösebb változást, a kutatók szerint fontos kihasználni a szociális támogatás előnyeit, hiszen egy olyan csoport, ahol megértő fülekre találunk, segít a stresszoldásban és a nehéz helyzetek kezelésében is.

„A tanulmány jelentős összefüggést mutatott a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő nők halálozási aránya és a szociális támogatás között – mondja dr. JoAnn Pinkerton, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság ügyvezető igazgatója. – Ha viszont ez így van, akkor érdemes további kutatásokat végeznünk azért, hogy megtudjuk, pontosan milyen támogatásokra lenne szükség.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek