Szívószállal is kimutatható, ha drogot csempésztek a piádba

Victoria Roca, Susana Cappello és Carolina Baigorri floridai középiskolás lányok, akik egy iskolai óra keretein belül próbáltak megoldást találni az egyre gyakoribb problémára.

Mindenki hallott már legalább egy sztorit arról, hogy valakit egy szórakozóhelyen észrevétlenül bedrogoztak. Ennek veszélyei elég egyértelműek, hiszen bódult állapotban azt csinálnak a fiatallal, amit akarnak: nem ritka, hogy valaki szexuális erőszak vagy emberkereskedelem áldozatává válik. A floridai lányok épp az ilyen eseteket szeretnék megelőzni – találmányukról az Inside Edition oldalán számoltak be.

Egyszerű megoldás

„Ez egy egyszerű szívószál, amely két tesztcsíkkal van ellátva. Ha az italba helyezve a csíkok sötétre váltanak, akkor partidrog van benne” – magyarázza Victoria. A lányok elmondása szerint azután fogalmazódott meg bennük a szívószál ötlete, hogy megtudták, mekkora társadalmi probléma a nemi erőszak. „Amikor jobban utánanéztünk a kérdésnek, kiderült, hogy sok esetben az így elkábított lányok nemcsak nemi erőszak áldozatává válnak, de kereskednek is velük” – mondja Victoria.

„Fiatal nőként úgy érzem, hogy ez a probléma egyre gyakoribb, főleg a fiatalok körében. Statisztikák szerint minden ötödik nő érintett, ez pedig rengeteg” – mondja Carolina, majd hozzáteszi: feladatuknak érzik csökkenteni ezt a számot.

A lányok által tervezett prototípus a legnépszerűbb partidrogok kimutatására alkalmas. Ahogy a videón is látszik, amennyiben az ital Rohypnolt, ketamint, vagy GHB-t tartalmaz, a szívószál vége sötétkékre színeződik. 

A feltalálók közösségi finanszírozással kezdenének bele a szívószálak gyártásába, és idővel elérhetővé tennék az eszközt a különböző szórakozóhelyeken is. Úgy tűnik, a kiváló ötlet ellenére ez sajnos még nem történt meg, sőt mind a média, mind a találmány Facebook-oldala hallgat a fejleményekről vagy azok hiányáról. Ami pedig a szívószálat illeti, most különben is mindenki, akinek egy kicsit is fontos a bolygónk sorsa, a környezetvédelem, éppen kiiktatja az életéből a szívószálat. Mivel ez a funkció új értelmet tudna adni a sok fiatal számára nélkülözhetetlen kis eszköznek, az előállításkor fontos lenne figyelembe venni, hogy ne műanyagból készítsék, hanem annak lehetséges környezetbarát alternatíváját részesítsék előnyben.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem jelent megoldást az erőszakos esetekre, de reméljük, hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevesebb veszélyes helyzet alakuljon ki” – magyarázza Carolina.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek