Így ismerd fel a minisztrókot, az igazi előhírnökét

Ha a stroke tüneteihez hasonlókat tapasztalunk, de hamar elmúlik, ne nyugodjunk meg. Forduljunk azonnal orvoshoz, mert rossz vége lehet.

Hirtelen elnehezülnek a végtagjaid, fél szemedre sötétség borul, netán összevissza habogsz, és minden lépésnél megbotlasz – majd mindez néhány perc után elmúlik, mintha mi sem történt volna. Ha ez már megtörtént veled, akkor nagy rá az esély, hogy átmeneti iszkémiás roham (TIA) tört rád, amely a stroke (szélütés) előszobájának számít. Ezért nagyon fontos, hogy ismerd fel, majd fordulj szakorvoshoz. Ehhez nyújt segítséget a Harvard Health Publishing írása.

Rövid ideig tartó agyi érelzáródás

Az átmeneti iszkémiás roham, vagyis átmeneti agyi keringészavar okozója az agyat tápláló vastag ütőerek (például a fő nyaki ütőér) elzáródása, minek következtében agyunk egy adott területe egy bizonyos ideig sem oxigénhez, sem egyéb, a vér által szállított tápanyaghoz nem jut.

A roham elmúlik, de ne nyugodjunk meg
A roham elmúlik, de ne nyugodjunk megSIphotography / Getty Images Hungary

A roham percekig, de akár órákig is eltarthat, majd az agy vérellátása az elzáródás megszűnésével helyreáll. Ilyenkor a szervezetünk sikeresen feloldja a vérrögöt. A stroke és a TIA között az a különbség, hogy előbbi huszonnégy óránál tovább tartó tüneteket produkál. Ezzel szemben a TIA legfőbb jellemzője, hogy a tünetek rövid ideig tartanak és a stroke-kal ellentétben nem okoznak maradandó károsodást. Fontos tudni viszont, hogy ezek a rohamok a stroke előjeleinek tekinthetők, ezért érdemes komolyan venni őket, és minden esetben orvosi segítséget kérni.

Mik a TIA jellegzetes tünetei?

Akárcsak a stroke esetében, a beteg gyakran bénultságot, zsibbadást érez a teste egyik oldalán, nehéznek érzi a végtagjait, illetve az arca egyik felét. A mozgása lelassul, minden egyes mozdulat nagy erőfeszítésébe kerül. Esetenként egyéb abnormális érzetek is felléphetnek, például úgy érzi, melege van vagy éppen fázik, esetleg szúró vagy bizsergő fájdalmat érez.

A roham olykor átmeneti látásvesztéssel is járhat, ami leginkább ahhoz hasonlít, mintha egy vastag, sötét függönyt húztak volna le az egyik szem elé. Ez olyankor van, amikor az elzáródás a retinát érintő vércsatornában keletkezik. Egyéb tünet lehet a homályos vagy kettős látás. Előfordulhat, hogy a beteg beszéde is zavarossá, összefüggéstelenné válik, vagy éppen mások beszédét nem képes rendesen megérteni. Zavartnak érzi magát, nehezére esik a járás, és nem tudja tartani az egyensúlyát – külső szemlélő számára ezek akár a részegség tüneteire is hasonlíthatnak. Olykor hirtelen jött, kínzó fejfájás is megjelenhet, látszólag minden ok nélkül.

A TIA és a stroke gyakori tünetei
A TIA és a stroke gyakori tüneteielenabs / Getty Images Hungary

Minden esetben fordulj orvoshoz

A TIA életveszélyes állapotot is jelezhet, hiszen – ahogy írtuk – nagyon gyakran a stroke előszobája. Ha hasonló tüneteket tapasztalsz magadon vagy máson, azonnal fordulj orvoshoz. Egy koponya-CT-vizsgálat, egy EKG, illetve a nyaki artériák és a szív ultrahangos vizsgálata könnyen fényt deríthet a problémák okaira.

Ha a szakemberek szívritmuszavart állapítanak meg, esetleg elzáródást találnak a nyaki ütőerek valamelyikében, legtöbbször megakadályozható a további rohamok megjelenése, illetve a stroke kialakulása. A statisztikák szerint viszont azoknak a 40 százaléka, akik a TIA tüneteit észlelték magukon, de nem fordultak orvoshoz, egy éven belül maradandó károsodást okozó szélütést szenvedtek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek