Ideje úgy kezelni a cukorfogyasztást, mint a dohányzást?

A cigisdobozokról visszaköszönő, sokszor gyomorforgató képek, amelyek a cigarettázás egészségügyi kockázatait mutatják be, már talán nem lepnek meg senkit. De vajon milyen hatással lenne az emberek vásárlási szokásaira, ha a cukorfogyasztás hatásaira is hasonló módon hívnák föl a figyelmet?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott cukorfogyasztás mennyisége évente 10 kg. Ehhez képest a KSH adatai szerint hazánkban az egy főre jutó fogyasztás átlagosan 14,4 kg. A briteknél sem sokkal jobb a helyzet, ott a Közpolitikát Kutató Intézet (IPPR) legfrissebb jelentése – amely támogatja a cukros termékek csomagolásának megváltoztatását – nagyban keresi a megoldást a problémára. A javaslatokról a BBC News számolt be.

Valódi változást hozhat a módszer

„A módszer rendkívül egyszerű: a csomagolás segíthetne mindannyiunknak, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk vásárláskor” – mondja Tom Kibasi, az IPPR igazgatója. Kibasi törekvései között szerepel az is, hogy az egészségtelen élelmiszerek reklámozását tiltsák be. 

De egyelőre  úgy tűnik, az elrettentő csomagolás túl nagy lépés lenne: az ipar egy pillanat alatt tiltakozásba kezdett. A brit Élelmiszer- és Italszövetség (FDF) azzal érvel, hogy a márkaépítés alapvető kereskedelmi jog, ez pedig a versenyhelyzet szempontjából kritikus. Nagyjából ugyanazokat az érveket hozzák fel, mint annak idején a dohányipar illetékesei, de ez akkor nem hatotta meg a döntéshozókat. A brit Egészségügyi Minisztérium, úgy tűnik, a cukorfogyasztás kérdésében nem annyira határozott, mint a dohányt illetően.

Olyan édes, egyen csak a drága!
Olyan édes, egyen csak a drága!monkeybusinessimages / Getty Images Hungary

Azt ugyan elismerik, hogy bizonyos lépésekre szükség van annak érdekében, hogy a gyermekkori elhízás mértékét 2030-ra a jelenlegi felére tudják csökkenteni, a megfelelő intézkedések kialakításához azonban szakemberek segítségét kérte a brit kormány. Egyelőre úgy tűnik, járható útnak bizonyul a cukros üdítőitalok és az egészségtelen élelmiszerek adójának emelése, a termékek csomagolásának megváltoztatása azonban még nyitott kérdés.

A dohányzás bizonyos helyeken történő betiltása és a cigarettás dobozokon látható képek egységesítése is csak többszöri nekifutásra sikerült, de tíz év alatt harmadával csökkent a dohányosok száma. Ebből kiindulva elképzelhető, hogy a közeljövőben a cukorfogyasztást is hasonló módon fogják korlátozni, hiszen az elhízás megkerülhetetlen egészségügyi problémává nőtte ki magát az elmúlt években.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek