Ezt edd a depresszív tünetek ellen

Bélrendszerünk baktériumai rengeteg különféle módon hatnak egészségünkre, és ebbe nemcsak a testi, de a lelki egészségünk is beletartozik.

A bélrendszerünkben található baktériumok és gombák közössége, vagyis a bélflóra alapvetően befolyásolja az egész szervezet egészségét. Bélbaktériumaink egyénre szabott populációja az első három életév során alakul ki, azonban a környezeti és étrendi hatások révén egész életünkben változik az összetétele. Bélflóránk állapota alapvetően befolyásolja a lelki egészségünket és a kedélyállapotunkat is – állapította meg dr. Uma Naidoo, a Harvard orvosi karának pszichiátere.

Bélbaktériumaink felelnek egészségünkért

A különböző ételekben található tápanyagok segíthetik, vagy épp ellenkezőleg, gátolhatják bélflóránk megfelelő működését. A feldolgozott élelmiszerek, amelyek gyakran dúskálnak cukorban és szénhidrátban, emellett rengeteg mesterséges adalékanyagot (ízfokozókat, ételszínezékeket stb.) tartalmaznak, gyakran számtalan, a belekből kiinduló egészségügyi probléma forrásai lehetnek. A szakemberek szerint mielőtt probiotikumokkal és hasonló gyógymódokkal próbálnánk helyrehozni bélflóránk egészségét, inkább rakjuk rendbe az étrendünket: száműzzük belőle a cukros üdítőitalokat, a sós snackeket, az instant tésztás leveseket és hasonló kajákat.

Étrended a kedélyállapotodra is hatással van
Étrended a kedélyállapotodra is hatással vanportishead1 / Getty Images Hungary

Az emberi szervezetben lévő szerotoninreceptorok kilencven százaléka a gyomor-bélrendszerben található. Ez a boldogsághormonnak is nevezett ingerületátvivő anyag csökkenti a félelemérzetünket, nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz minket. Hiánya azonban számtalan probléma, például depresszió, migrén, illetve különböző idegi, emésztési és szexuális zavarok kialakulásában játszhat szerepet. Nem véletlen, hogy a különféle modern antidepresszáns szerek, amelyek a szervezet szerotoninszintjének növelésével próbálják leküzdeni a depresszió tüneteit, gyakran az emésztőrendszert érintő mellékhatásokat, például hányást-hasmenést vagy émelygést okoznak.

Számos kutatás tárta már fel az ún. agy-bél tengely működését: a bolygóidegen keresztül folyamatos a kommunikáció elménk és a bélrendszerünk között. Rengeteg betegség a belekben kezdődik: a bélflóra egyensúlyának felborulása többek között a krónikus gyulladásos betegségek, az asztma, a kóros elhízás, a diabétesz és a lelki zavarok kialakulásában is szerepet játszhat.

Ezt edd a depresszió ellen

A megfelelő táplálkozás tehát bizonyítottan segíthet a depresszív tünetek elkerülésében vagy leküzdésében is. Szakemberek összeállítottak egy listát a tizenkét leginkább antidepresszáns hatású hasznos tápanyagról. Ezek között szerepel többek között a magnézium, a cink, az A-, a B6-, és a B12-vitamin, az omega-3 zsírsavak és a kálium, melyek megtalálhatók például a különféle gyümölcsökben, zöldségekben és halételekben.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csupán a helyes étrend segítségével elűzhetőek lennének a lelki bajok. A táplálkozás rendbetétele inkább csak segíti a terápiás eljárások és egyéb gyógymódok hatását akár egy enyhébb depresszió esetén.

Bélflórád egészségének megőrzése és kedélyállapotod javításának érdekében érdemes minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, és minél több természetes ételt fogyasztanod. Gyümölcslevek helyett válaszd inkább a friss gyümölcsöt, és figyelj rá, hogy elegendő növényi rostot fogyassz. Egyél több halételt és kevesebb szárnyas- illetve vörös húst. A probiotikumokban gazdag, cukormentes natúr joghurtok, kefirek, továbbá a savanyú káposzta és a kimcshi szintén segíthetnek fenntartani bélflórád megfelelő egyensúlyát. Ha édességre vágysz, cukor helyett más ízesítésben gondolkodj, pl. egyél inkább finom, fahéjjal szórt zabkását vagy chiapudingot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek