Miért van ennyire sok biciklis baleset Magyarországon?

Az autósok és biciklisek között olyan ellentét van, ami a mindennapi közlekedést is megnehezíti. Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a bajt?

A legfrissebb adatok alapján Magyarország még mindig dobogós helyen áll az EU-ban az egymillió főre jutó kerékpáros halálos áldozatok száma alapján, ahogy a bicikliseket érintő balesetek száma is magas. Az odafigyelés és az együttműködés segítene, ezért indít kampányt a We Love Cycling.

Élen járunk a biciklis balesetekben

A legutóbbi európai uniós összehasonlítás alapján a közúti haláleseteken belül a kerékpáros balesetek arányában Magyarország sajnos élen jár. Míg az EU-átlag azt mutatja, hogy a balesetek 8 százaléka biciklis baleset, addig hazánkban ugyanez a szám 12 százalék, és csak három ország előz meg minket. Ráadásul Magyarország dobogós helyen szerepel az egymillió főre jutó kerékpáros halálos áldozatok számában is. Az éves halálos kimenetelű balesetek áldozatai közül tízből egy biciklis.

Szükség lenne edukációra, figyelmetlenek a felek

Sajnos a téma nagyon aktuális, hiszen az adatok azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű biciklis balesetek csaknem háromnegyede május és november között történik hazánkban.

Bár a kerékpározás a nők és a férfiak körében is kedvelt, mégis tíz áldozatból nyolc férfi.

Az előfordulás helyszínét tekintve nincs különösebb tendencia: ahogyan Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, a biciklis kapcsolódású baleseteknél körülbelül egyenlő arányban oszlanak meg a településen belüli és azon kívüli esetek. Míg városon kívül legtöbbször a hátulról elütés, az előzés közben történő elsodrás az, ami bekövetkezik, városon belül gyakoribb a figyelmetlen ajtónyitás és a kanyarodás közben bekövetkező baleset. Abban pedig, hogy az egyik vagy a másik fél lenne gyakrabban hibás, nincs általános igazság: épp ugyanannyi szabálysértés történik egy-egy autós-biciklis baleset kapcsán az autósok és a kerékpárosok részéről is.

Megelőzhető lenne

„Korábban 25 évig dolgoztam mentősként, és még mindig szörnyű emlék a halálra gázolt kerékpáros fiatalember vagy a biciklis gyerek esete, akit egy kanyarodó kamion ütött el. Szomorú, hogy az ehhez hasonló tragédiák évről évre megismétlődnek. Az OMSZ adatai alapján is látjuk, hogy a biciklizésnek – és ezzel a balesetek bekövetkezésének is – szezonja van, hiszen a januári számokhoz képest áprilisban is már megduplázódott a kerékpáros balesetek száma” – mondta el Győrfi Pál.

A kerékpáros magazin egy ismertető filmsorozattal szeretné felrázni a biciklis és autós társadalmat, hogy lássák, melyek azok a legalapvetőbb hibák, amelyeket sajnos nagyon sokszor elkövetnek, legyen szó bármely félről. Emellett pedig tanácsokkal látják el az autósokat és a kerékpárosokat arról, hogyan érdemes elkerülni azokat a szabálytalanságokat és hibákat, amelyek a legtöbb baleset bekövetkezéséért felelősek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek