Tudtad, hogy a szaglásunk közvetlen kapcsolatban áll a memóriánkkal?

Tudjuk, hogy az érzékszervi észlelés az agyban befolyásolja a tanulási és a memóriafolyamatokat. A német Ruhr Egyetem neurológusai azt vizsgálták, hogyan hat a szagok feldolgozása a memóriaközpontunkra.

Az EurekAlert számolt be a felfedezésről, miszerint a szaglásért felelős agyterületünk – a piriform kéreg – közvetlen hatással van a hippokampusz működésére, ami nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában, valamint az emlékezet működésében és a térbeli tájékozódásban is.

Elektromos impulzusok

Ahhoz, hogy kiderüljön, miként befolyásolják a szagok a memóriánk működését, a kutatók patkányok agyműködését vizsgálták. Elektromos impulzusokkal stimulálták a piriform kérgüket, ezzel egyfajta mesterséges szagérzékelést idéztek elő. „Nagyon meglepődtünk, amikor láttuk, hogy a hippokampusz közvetlenül reagál a piriformis kéreg stimulálására” – számolt be Christina Strauch neurológus.

A hippokampusz az érzékszerveink tapasztalásaiból emlékeket alkot, növeli a szinapszisokon keresztül történő információátvitel hatékonyságát, illetve tárolja az emlékeinket, ezzel pedig létrejön a tanulás idegélettani alapja. Dr. Christina Strauch és Denise Manahan-Vaughan professzor voltak az elsők, akik a piriformis kéreg stimulálásával idézték elő ezt a folyamatot.

Ettől vajon könnyebben emlékeznénk?
Ettől vajon könnyebben emlékeznénk?SrdjanPav / Getty Images Hungary

A szaglás szerepe

A kutatók ezután azt is megvizsgálták, hogy a hippokampusz fő be- és kimenő kapujának számító entorhinális kéreggel összehasonlítva, ami információt küld az összes érzékszervi aktivitásról – a piriformis kéreg ingerlése milyen reakciót vált ki a hippokampuszban. Azt találták, hogy egészen másfajtát, mint a piriformis kéreg által generált minták. „Ez elméleti alapot ad annak megértéséhez, hogy a szaglás milyen szerepet játszik a memória működésében” – mondja Denise Manahan-Vaughan.

Oszd meg másokkal is!
Mustra