A fejfájás 3 alaptípusa, és amit ellenük tehetsz

A fejfájásnak többféle típusa létezik – ezek többsége ártalmatlan, egyesek azonban súlyosabb gondot jelentenek.

Szinte mindenkinél jelentkezik időnként fejfájás, ami a legtöbb esetben rövid ideig tart és gyorsan elmúlik, illetve könnyen megszüntethető. Olykor azonban komolyabb problémáról van szó, ami orvosi segítséget igényel. A Harvard Health Publishing szerzője járt utána a fejfájás leggyakoribb típusainak, azaz a tenziós fejfájásnak, a migrénnek és a cluster-fejfájásnak.

1. A tenziós fejfájás

Ez a leggyakoribb típus, szinte mindenkinél felbukkan kisebb-nagyobb időközönként, sőt van, akinél  akár heti három-négy alkalommal is jelentkezhet. Erőssége változó, de általában enyhébb, kibírható fájdalmat jelent. Tompa, nem túl erős fájdalomként jelentkezik, általában gyűrűként a fej mindkét oldalán, és a vállra és a nyakra is átterjedhet. A fájások időtartama harminc perctől akár egy hétig is elhúzódhat.

Nem mindegy, milyen típusú fejfájásod van
Nem mindegy, milyen típusú fejfájásod vanGuido Mieth / Getty Images Hungary

Hogy mitől alakul ki, azt még mindig nem tudjuk, de három tényező bizonyítottan gyarapítja a tenziós fejfájások számát: a stressz, a kialvatlanság és a kimerültség. A tenziós fájások nagy többsége recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók segítségével könnyen és gyorsan elmulasztható.

2. A migrén

A migrénes fejfájások jóval súlyosabbak és kimerítőbbek, gyakran a napi teendők ellátásában is akadályozzák az embert. A tipikus migrén a fej egyik oldaláról indul, majd átterjed a koponya hátsó részére is. A lüktető fájdalmat émelygés és rosszullét kíséri, az egyes epizódok négyórás időtartamtól kezdve akár 72 óráig is eltarthatnak. Az esetek húsz százalékában fordul elő az ún. aurás migrén, ami a fájdalmat megelőzően vizuális tünetekkel indul: a betegek fényeket, csillámlásokat, fényvonalakat észlelnek, sőt olykor akár rövid időre el is veszíthetik a látásukat.

Bár a migrén általában különösebben egyértelmű kiváltó ok nélkül jelentkezik, olykor bizonyos dolgok, például egy vakító fényhatás, hangos zaj vagy erős szag is előidézheti. Előfordul, hogy a roham előtt órákon keresztül fáradtnak, levertnek és ingerlékenynek érezzük magunkat. A legelején a migrén vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal is legyőzhető, de ha ez nem segít, vagy ha nagyon erősek és gyakoriak a rohamok, akkor forduljunk orvoshoz. Ő erősebb, receptköteles gyógyszereket fog felírni, leggyakrabban rizatriptán, szumatriptán vagy zolmitriptán hatóanyaggal rendelkező tablettát vagy sprét.

3. A cluster-fejfájás

Ez a legritkább, de a leghevesebb fájdalommal járó fejfájástípus, ami ötször olyan gyakran fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Nevét onnan kapta, hogy a fájdalom ciklikusan jelentkezik. Egy ciklus alatt naponta akár nyolc-tíz fejfájásos időszak is előfordulhat, akár heteken-hónapokon át, majd a fejfájás nyom nélkül eltűnik, hogy aztán hosszú nyugalmi periódus, akár egy egész év után újra jelentkezzen.

A fájdalom minden esetben féloldalt jelentkezik, minden különösebb előjel nélkül, és annyira intenzív, hogy gyakran könnyezéssel, orrfolyással és a szem kivörösödésével is jár. Az egyes rohamok félóráig-óráig tartanak, miközben a beteg semmi másra sem tud gondolni az égető, kínzó fájdalomtól, a migrén esetében segítséget jelentő fekvés csak ront a helyzeten. Az otthon található, recept nélküli gyógyszerek hatástalanok, ezért minden esetben orvos által felírt fájdalomcsillapítók használata javallott. Ezek injekció formájában a leghatásosabbak, de tablettaként vagy spréként is segíthetnek. A roham korai szakaszában magas koncentrációjú oxigén belégzése is segíthet.

A főbb típusok mellett léteznek egyéb fejfájások is, melyeket számtalan különböző dolog okozhat. Ilyen például a gyógyszer-túladagolás (például fájdalomcsillapítók túlzott használata), a homlokot ért ütés, a hideg ételek, italok hirtelen fogyasztása, illetve a túlságosan megterhelő edzés által kiváltott fájdalmak. Fordulj orvoshoz, ha a fejfájás hátráltat napi teendőid elvégzésében, egyéb tünetekkel (például heveny rosszulléttel) jár, folyamatosan rosszabbodik, illetve ha váratlanul, például ébredés után jelentkezik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra