7 dolog, amit a majmoktól tanulhatsz a jobb szexről

A csimpánzoktól eltérően a bonobóknál a nőstények a domináns egyedek. Genitáliájuk nemcsak havi egyszer, hanem a szoptatás idejét leszámítva állandóan duzzadt. Ezek az állatok nemcsak a szaporodás érdekében, hanem a társas kapcsolatok erősítése céljából is élnek szexuális élet, így közösségeikben elvétve fordul elő erőszak. Mutatjuk, mi mindent tanulhatnánk tőlük.

A bonobó az utolsóként felfedezett majomfaj. Szabadon sajnos már csak a Kongó-medencében élnek, az orvvadászat következtében a létszámuk mindössze tízezer példányra csökkent. Az 1920-as évek végén még azt hitték róluk, hogy a közönséges csimpánzok közé tartoznak, így törpe csimpánznak nevezték el őket. Később kiderült, hogy külön alfajról van szó, amelynek viselkedése ráadásul sok mindenben eltér a többi főemlősétől.

Christopher Ryan, a Sex At Dawn (magyarul: Szex hajnalban) című, szexuális evolúcióval foglalkozó könyv szerzője gyűjtötte össze, mi az a 7 dolog, amit érdemes ellesnünk ezektől a csodálatos állatoktól. Akkor is, ha a viselkedésüket alapvetően mi, emberek értelmezzük, és ez bizony magában rejti a torzítás lehetőségét. Az izgalmas gondolatkísérletet némileg átstrukturálva közöljük.

#1 Szeretkezz, ne háborúzz

Míg a csimpánzok arra használják az erőszakot, hogy szexhez jussanak, addig a bonobók arra használják a szexet, hogy elkerüljék az erőszakot: konfliktusaikat nem agresszívan, hanem szexszel oldják fel. A bonobóknál más majomfajoktól eltérően nem figyelhetők meg olyan viselkedések, mint az egyedek közötti szexuális erőszak, a gyilkosság vagy a kölykök életének kioltása – közösségeikre a béke és az együttműködés jellemző. Ha két bonobócsoport találkozik, általában üdvözlik egymást, ételt cserélnek és intim módon közelednek a másikhoz. Példát vehetnénk tőlük a csoportközi viszonyok kezeléséről. A recept egyébként az emberi lényeknél is működik: kutatások ugyanis kimutatták, hogy a szabadabb szexuális élet a humán társadalmakban is kevesebb konfliktussal jár együtt. 

Bonobóéknál megy a lazulda
Bonobóéknál megy a lazuldaFotó: Uso / Getty Images Hungary

#2 Ha nők a vezetők, az mindenkinek jó

A bonobók csoportjában a nőstény egyedek vannak hatalmon, akik részben fiaik segítségével tartják fenn a rendet. Úgy tűnik, hogy a női vezetés valamennyi példány számára magasabb életminőséget eredményez, beleértve a hímeket is (ld. #1 pont).

#3 A nőknek érdemes összefogni

Bár a nőstény bonobók testmérete 20 százalékkal kisebb, mint a hím példányoké, mégis fenn tudják tartani az uralmukat. Ezt többek között úgy érik el, hogy összetartanak. Ha egy hím zaklatni kezd egy nőstény egyedet, az összes többi nőstény a védelmére siet, és ráront a bántalmazóra. A nők közötti szolidaritás és a sok szex miatt a hím állatok szelíden közelednek a nőstényekhez: nem az erejüket fitogtatják, hanem ajándékot kínálnak. Legtöbbször étellel kedveskednek, hogy elnyerjék a másik jóindulatát.  

#4 A hímek értik, hogy a nem az nem

A legtöbb állatfajjal szemben a bonobó nőstény elutasíthatja a hím közeledését, amit a hím tudomásul vesz. Ez sajnos a mi társadalmunkról kevésbé mondható el: a nemi erőszak kultúrája, a feljogosítottság érzése és az áldozathibáztató attitűd elterjedtsége megágyaz a nőket érő bűncselekmények normalizálásának. 

Vigyázat, robban a cukiságbomba
Vigyázat, robban a cukiságbombaFotó: Jeff McCurry / Getty Images Hungary

#5 Nem korlátozzák a partnerüket

Bár úgy tűnik, hogy a bonobók kifejlesztenek a másiknak szóló egyedi érzéseket, mégsem törekednek arra, hogy a partnerük szexuális viselkedését kontrollálják. Ha az orvvadászok nem fenyegetnék őket, ezek a majmok háborítatlanul élveznék az életet: csoportjaikban alacsony a stressz, sok a társas interakció, a monogámiát nem ismerik, szerencséjükre a féltékenységet sem.

#6 A jó szexben nincs mindig orgazmus, az alkalmi szex nem feltétlenül üres

A bonobók szexuális élete rendkívül változatos, és az intim együttlétek egyik formáját sem értékelik többre, mint a másikat. Nincs az, hogy valami igazi szexnek számít, valami pedig nem. Teljes értékű szexuális interakció lehet például egymás dörzsölése. A bonobók egyébként a romantikát is nagyon érzik: az emberekhez hasonlóan szoktak csókolózni, megfogják egymás kezét, még a lábukkal a másik lábát is, illetve szex közben gyakran egymás szemébe néznek. 

Hopp, egy finom puszi
Hopp, egy finom pusziFotó: Jeff McCurry / Getty Images Hungary

#7 A nőstények egymással is intim pillanatokat élnek meg

Ha egy nőstény szeretne bekerülni a bonobócsapatba, akkor kiválaszt egy domináns nőstényt, akit mindenhová követ. A pár hétig tartó időszak alatt a genitáliáikat is gyakran egymáshoz dörgölik. A fiatal egyedet végül teljes értékű tagnak fogadják el a többiek, és felvételt nyer a csapatba. A homoerotikus viselkedés azért itt ne tévesszen meg bennünket: a szexuális viselkedés kiváltásában nem a domináns nőstény neme a meghatározó, hanem a hatalma. Ezzel szemben a leszbikus nők az alapján hozzák létre identitásukat, hogy milyen nemű emberek iránt éreznek vonzalmat. Ez pedig egy teljesen természetes, de elsősorban emberi sajátosság.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.