18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

7 dolog, amit a majmoktól tanulhatsz a jobb szexről

A csimpánzoktól eltérően a bonobóknál a nőstények a domináns egyedek. Genitáliájuk nemcsak havi egyszer, hanem a szoptatás idejét leszámítva állandóan duzzadt. Ezek az állatok nemcsak a szaporodás érdekében, hanem a társas kapcsolatok erősítése céljából is élnek szexuális élet, így közösségeikben elvétve fordul elő erőszak. Mutatjuk, mi mindent tanulhatnánk tőlük.

A bonobó az utolsóként felfedezett majomfaj. Szabadon sajnos már csak a Kongó-medencében élnek, az orvvadászat következtében a létszámuk mindössze tízezer példányra csökkent. Az 1920-as évek végén még azt hitték róluk, hogy a közönséges csimpánzok közé tartoznak, így törpe csimpánznak nevezték el őket. Később kiderült, hogy külön alfajról van szó, amelynek viselkedése ráadásul sok mindenben eltér a többi főemlősétől.

Christopher Ryan, a Sex At Dawn (magyarul: Szex hajnalban) című, szexuális evolúcióval foglalkozó könyv szerzője gyűjtötte össze, mi az a 7 dolog, amit érdemes ellesnünk ezektől a csodálatos állatoktól. Akkor is, ha a viselkedésüket alapvetően mi, emberek értelmezzük, és ez bizony magában rejti a torzítás lehetőségét. Az izgalmas gondolatkísérletet némileg átstrukturálva közöljük.

#1 Szeretkezz, ne háborúzz

Míg a csimpánzok arra használják az erőszakot, hogy szexhez jussanak, addig a bonobók arra használják a szexet, hogy elkerüljék az erőszakot: konfliktusaikat nem agresszívan, hanem szexszel oldják fel. A bonobóknál más majomfajoktól eltérően nem figyelhetők meg olyan viselkedések, mint az egyedek közötti szexuális erőszak, a gyilkosság vagy a kölykök életének kioltása – közösségeikre a béke és az együttműködés jellemző. Ha két bonobócsoport találkozik, általában üdvözlik egymást, ételt cserélnek és intim módon közelednek a másikhoz. Példát vehetnénk tőlük a csoportközi viszonyok kezeléséről. A recept egyébként az emberi lényeknél is működik: kutatások ugyanis kimutatták, hogy a szabadabb szexuális élet a humán társadalmakban is kevesebb konfliktussal jár együtt. 

Bonobóéknál megy a lazulda
Bonobóéknál megy a lazuldaUso / Getty Images Hungary

#2 Ha nők a vezetők, az mindenkinek jó

A bonobók csoportjában a nőstény egyedek vannak hatalmon, akik részben fiaik segítségével tartják fenn a rendet. Úgy tűnik, hogy a női vezetés valamennyi példány számára magasabb életminőséget eredményez, beleértve a hímeket is (ld. #1 pont).

#3 A nőknek érdemes összefogni

Bár a nőstény bonobók testmérete 20 százalékkal kisebb, mint a hím példányoké, mégis fenn tudják tartani az uralmukat. Ezt többek között úgy érik el, hogy összetartanak. Ha egy hím zaklatni kezd egy nőstény egyedet, az összes többi nőstény a védelmére siet, és ráront a bántalmazóra. A nők közötti szolidaritás és a sok szex miatt a hím állatok szelíden közelednek a nőstényekhez: nem az erejüket fitogtatják, hanem ajándékot kínálnak. Legtöbbször étellel kedveskednek, hogy elnyerjék a másik jóindulatát.  

#4 A hímek értik, hogy a nem az nem

A legtöbb állatfajjal szemben a bonobó nőstény elutasíthatja a hím közeledését, amit a hím tudomásul vesz. Ez sajnos a mi társadalmunkról kevésbé mondható el: a nemi erőszak kultúrája, a feljogosítottság érzése és az áldozathibáztató attitűd elterjedtsége megágyaz a nőket érő bűncselekmények normalizálásának. 

Vigyázat, robban a cukiságbomba
Vigyázat, robban a cukiságbombaJeff McCurry / Getty Images Hungary

#5 Nem korlátozzák a partnerüket

Bár úgy tűnik, hogy a bonobók kifejlesztenek a másiknak szóló egyedi érzéseket, mégsem törekednek arra, hogy a partnerük szexuális viselkedését kontrollálják. Ha az orvvadászok nem fenyegetnék őket, ezek a majmok háborítatlanul élveznék az életet: csoportjaikban alacsony a stressz, sok a társas interakció, a monogámiát nem ismerik, szerencséjükre a féltékenységet sem.

#6 A jó szexben nincs mindig orgazmus, az alkalmi szex nem feltétlenül üres

A bonobók szexuális élete rendkívül változatos, és az intim együttlétek egyik formáját sem értékelik többre, mint a másikat. Nincs az, hogy valami igazi szexnek számít, valami pedig nem. Teljes értékű szexuális interakció lehet például egymás dörzsölése. A bonobók egyébként a romantikát is nagyon érzik: az emberekhez hasonlóan szoktak csókolózni, megfogják egymás kezét, még a lábukkal a másik lábát is, illetve szex közben gyakran egymás szemébe néznek. 

Hopp, egy finom puszi
Hopp, egy finom pusziJeff McCurry / Getty Images Hungary

#7 A nőstények egymással is intim pillanatokat élnek meg

Ha egy nőstény szeretne bekerülni a bonobócsapatba, akkor kiválaszt egy domináns nőstényt, akit mindenhová követ. A pár hétig tartó időszak alatt a genitáliáikat is gyakran egymáshoz dörgölik. A fiatal egyedet végül teljes értékű tagnak fogadják el a többiek, és felvételt nyer a csapatba. A homoerotikus viselkedés azért itt ne tévesszen meg bennünket: a szexuális viselkedés kiváltásában nem a domináns nőstény neme a meghatározó, hanem a hatalma. Ezzel szemben a leszbikus nők az alapján hozzák létre identitásukat, hogy milyen nemű emberek iránt éreznek vonzalmat. Ez pedig egy teljesen természetes, de elsősorban emberi sajátosság.

Oszd meg másokkal is!
Mustra