A szeretethormon a fogyásban is segíthet. Elmondjuk, hogyan!

Amerikai tudósok új kutatása szerint az oxitocin hormon lehet a tökéletes fegyver az elhízás ellen.

Az elhízás napjainkban népbetegségnek számít – nem véletlen, hogy számos kutatás próbál tudományos alapon megoldást találni rá. A legújabbat többek között a Harvard Egyetem által is támogatott tudóscsapat ismertette márciusban, és ennek alapján a kutatók azt állítják, hogy a gyakran „szeretethormonnak” nevezett oxitocin lehet a megoldás – számol be a Medical News Today cikke.

Az oxitocin hormon a gerinces élőlények agyalapi mirigyének hátsó lebenyében található. Fontos szerepe van a szülés és a tejelválasztás megindításában, de emellett a társas kapcsolatok kialakításában és a párválasztásban is szerepet játszik, csökkenti a fájdalomérzetet, továbbá a boldogság érzéséhez is jelentősen hozzájárul, például orgazmuskor is oxitocin szabadul fel mind a férfiak, mind a nők agyában. Nem véletlen tehát a „szeretethormon” elnevezés.

Az oxitocin csökkenti az ételek iránti sóvárgást
Az oxitocin csökkenti az ételek iránti sóvárgástFlashpop / Getty Images Hungary

Dr. Liya Kerem gyermekendokrinológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy az oxitocin hatására kevésbé aktivizálódik idegrendszerünknek az a része, amely az evés következtében felszabaduló, a boldogságérzetünket nagyban befolyásoló dopamint termeli szervezetünkben. Ez azt jelenti, hogy kevésbé érezzük azt az örömérzetet, ami egy-egy finom falat elfogyasztásakor száll meg bennünket. Ebből kiindulva – vélik a kutatók – az oxitocin alkalmazható lenne gyógyszerekben, mert segítségével visszaszorítható lenne az evés iránti sóvárgás.

Az elhízás is agyban dől el

A tudósok kísérletükben tíz túlsúlyos, de máskülönben egészséges fiatal férfit vizsgáltak. Az alanyok felének kétszeri alkalommal orrspray formájában adtak oxitocin hormont a kutatók, míg a másik öt személy mindkétszer placebót kapott. Egy órával a kezelés után a résztvevőknek fényképeket mutattak, amelyek egy részén különböző kalóriatartalmú ételek voltak, és eközben funkcionális mágneses rezonancia vizsgálat (fMRI) segítségével követték nyomon agyuk véráramlását.

A kísérlet során az oxitocinnal kezelt alanyok esetében a hormon csökkentette annak az agyterületnek az aktivitási szintjét, amelyik az ételek által kiváltott pozitív érzetekért felelős. Különösen akkor jelentkezett ez a hatás, amikor az alanyok a hizlalóbb, kalóriával teli ételek képeit nézték. A placebót kapott résztvevők esetében viszont ugyanez a jelenség egyáltalán nem volt megfigyelhető.

Dr. Kerem és kollégái így igazolva látják azokat az elméleteket, amelyek szerint az elhízás jelentős részben agyi folyamatok függvénye, ezeket pedig oxitocinnal és hozzá hasonló hormonok segítségével úgy tűnik, megfelelően kordában tarthatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra